Luonnonsuojelijat pysäyttivät Baanan sillan korjaamisen

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys esittää sillan suojelemista rakennusperintölailla.

Baanan ylittävä Mannerheimintien huonokuntoinen silta on tarkoitus peruskorjata.

| Päivitetty

Mannerheimintien huonokuntoisen sillan uusimistyöt on keskeytetty. Asiasta tiedottaa Helsingin kaupunki.

Syynä on Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen esitys siitä, että silta pitää suojella rakennusperintölailla. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) on siksi määrännyt sillan purkutöille vaarantamiskiellon.

Sillan betoniholvin purkutöitä ei ollut vielä aloitettu, kun ely-keskus määräsi kiellon.

Pyöräbaanan ylittävä Mannerheimintien silta on rakennettu 1800-luvun lopulla, ja se on kaupungin mukaan huonossa kunnossa.

Kaupungin tarkoituksena on uusia Mannerheimintien peruskorjauksen yhteydessä sillan betoniholvirakenne, jonka kantavuus ei enää vastaa nykyvaatimuksia.

Kaupungin mukaan vanhaa betoniholvia ei voida luotettavasti korjata, minkä takia se on uusittava.

Mannerheimintien sillan julkisivu säilyy entisellään remontissa.

Nykyisiä hyväkuntoisia kiviperustuksia tai holvin kivijulkisivua ei kuitenkaan aiota muuttaa, vaan ne ennallistetaan osana peruskorjausta, kaupungin tiedotteessa todetaan.

”Sillan julkisivu ei muuta muotoaan eikä ulkonäköä remontissa”, sanoo projektinjohtaja Riku Kytö Helsingin kaupungilta.

Uusi, rakennettava betoniholvirakenne on kaupungin mukaan vastaava kuin 1800-luvun lopulla rakennetussa sillassa sillä erotukselle, että se on raudoitettu ja kestää paremmin ajoneuvo- ja raitiotieliikenteen kuormitusta.

Kytö sanoo, että sillan betoniholvirakennetta on joka tapauksessa parannettava jossain vaiheessa. Hänen mukaansa vaaraa sillan romahtamisesta ei nyt ole.

Jos luonnonsuojelijoiden esitys sillan suojelemisesta rakennusperintölailla menee läpi, siltaa on vastaisuudessa tarkkailtava aiempaa useammin, Kytö sanoo.

”Ikääntyvän rakenteen riskit kasvavat, kun vettä pääsee rakenteisiin, se jäätyy ja betonin rapautuminen etenee.”

Helsingin kaupungin kuvassa sillan betonirakenteesta näkyy mustia epäpuhtauksia ja vaaleita kosteusvaurioita.

Kydön mukaan on myös mahdollista, että kaupunki joutuu asettamaan sillan käytölle tulevaisuudessa jonkinlaisia rajoituksia esimerkiksi ajoneuvojen painolle.

Silta on yksi Suomen vanhimmista betonisilloista, joita ei ole raudoitettu. Rakenne on osa merkittävää kaupunkikuvallista maisemaa ja kulttuuriympäristöä.

Helsingin kaupunginmuseo on ollut mukana ohjaamassa korjaustöiden suunnittelussa.

Helsingin kaupunginmuseon museonjohtaja Reetta Heiskanen pitää tärkeänä, että sillan muoto, perustukset ja kiviverhoilu säilyvät ennallaan betonirakenteiden uudistamisesta huolimatta.

Luonnonsuojeluyhdistyksen esitys viivästyttää sillan korjaamista arviolta useita viikkoja tai kuukausia.

Kaupungin mukaan on myös mahdollista, että siltaa ei ehditä korjata Mannerheimintien peruskorjauksen yhteydessä. Sillan korjaus- ja uusimistyö kestää noin kahdeksan kuukautta.

Korjauksen viivästyminen voi vaikuttaa myös raitiotieliikenteeseen Mannerheimintiellä.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n järjestösihteeri Emilia Pippola toteaa yhdistyksen toivovan, ”että purkaminen tehtäisiin sillan arvon mukaan.”

”Toivomme, että museovirasto ottaisi siihen [arvojen mukaiseen korjaamiseen] kantaa, sillä meidän asiantuntijuutemme ei riitä sitä arvioimaan”, hän toteaa.

”Emme ole saaneet asiakirjoja, joissa olisi kerrottu selkeästi, miten sillan uudelleenrakentaminen tullaan toteuttamaan. Aikaisemmissa asiakirjoissa mainitaan ainoastaan, että siltaa levennetään. Jos tätä ei tarkenna, niin ei välttämättä heti ymmärrä, että leventäminen tarkoittaa sillan purkamista ja rakentamista uudelleen,” Pippola toteaa.

Hänen mukaansa ”suojeltujakin kohteita pitää toki korjata, mutta huolehtia siitä, että se tehdään asianmukaisesti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat