Sähköyhtiö Helen tarjosi asiakkailleen joulukuussa sopimusta, jossa sähköenergian hinnalle oli asetettu ”huomattavasti viime aikojen markkinahintoja alhaisempi hintarajoite”.
Puolen vuoden määräaikaisessa sopimuksessa sähköenergian perushinta oli 20 senttiä kilowattitunnilta. Lisäksi hinta joustaa jonkin verran alas- tai ylöspäin riippuen siitä, osuiko asiakkaan sähkönkulutus pörssisähkön halvoille vai kalliille tunneille.
Helen markkinoi sopimusta kädenojennuksena asiakkailleen.
”Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia ratkaisuja. Lanseeraamalla uuden tuotteen tarjoamme asiakkaillemme helpotusta arkeen asettamalla sähköenergian hinnalle huomattavasti viime aikojen markkinahintoja alhaisemman hintarajoitteen, ja tämän lisäksi asiakas voi entisestään pienentää laskuaan ajoittamalla omaa sähkönkulutusta”, yhtiö kertoi tiedotteessaan.
Heti vuoden alussa sopimus aiheutti tilausruuhkan, ja sitä solmittiin heti ensipäivinä 10 000.
Miltä sopimus näyttää nyt, kun energiakriisi on kevään myötä helpottanut?
Vielä joulukuussa sähköenergian keskihinta sähköpörssi Nordpoolissa oli veroineen noin 27 senttiä kilowattitunnilta, joten Helenin lupaus ”viime aikojen markkinahintoja alhaisemmasta hintarajoitteesta” piti paikkansa.
Sopimus oli myös huomattavasti edullisempi kuin Helenin omat tarjolla olleet määräaikaiset ja toistaiseksi voimassa olevat sopimukset.
Helen lanseerasi sopimuksen 19. joulukuuta, jonka jälkeen pörssisähkön hinta lähti voimakkaaseen laskuun. Joulukuun lopulla keskihinta oli enää alle 13 senttiä kilowattitunnilta.
Helenin sopimuksen pystyi solmimaan vasta tammikuussa, jonka jälkeen sähköenergian hinta on laskenut tasaisesti. Tammi–toukokuussa pörssisähkön keskihinta on ollut enää 7,4 senttiä kilowattitunnilta.
Helenin sopimuksessa sähköenergia on siis maksanut lähes kolminkertaisesti verrattuna pörssisähkön keskihintaan. Myös muut kuin pörssisähkösopimukset ovat halventuneet alkuvuodesta alkaen roimasti.
Tällä hetkellä Helen itse tarjoaa toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta alle yhdeksän sentin kilowattituntihintaan.
Vielä vuodenvaihteessa kaikkien sähköyhtiöiden määräaikaiset sopimukset olivat kalliita, ja Helenin sopimus oli jopa edullisimmista päästä.
Vaikka nyt verrattain kalliiksi osoittautunut sopimus saattaa harmittaa kuluttajaa, vuodenvaihteessa sekin skenaario oli mahdollinen, että tiukka pakkastalvi olisi nostanut sähkönhinnan talvikuukausina hurjaksi. Tältä hintapiikiltä kiinteähintainen sopimus olisi suojannut.
Osa kotitalouksista tarttui keskellä energiakriisiä vielä huomattavasti kalliimpiin ja pituudeltaan jopa kahden vuoden sopimuksiin, joista pääsee eroon vain poikkeustapauksissa.
Helenin tarjoukseen tarttuneilla sopimus katkeaa aloituspäivästä riippuen heinä–syyskuussa.
Myynnin ja asiakaspalvelun johtaja Anu-Elina Hintsa Helenistä puolustaa määräaikaista sopimusta.
”Jos mietitään vuodenvaihdetta, tämä oli siinä hetkessä huomattavasti edellisempi kuin muut sopimukset. Jos kristallipallo olisi ollut käytössä, olisimme pystyneet näkemään, että hinnat tulevat voimakkaasti laskemaan, mutta silloin ei sitä vielä nähty.”
Hintsan mukaan määräaikaisen sopimuksen valitsi lopulta runsaat 20 000 asiakasta. Kiinnostuneita oli jonkin verran enemmän, mutta osa heistä irtisanoi sopimuksen kahden ensimmäisen viikon aikana.
Noin puolet asiakkaista siirtyivät määräaikaiseen sopimukseen kalliimmasta sopimuksesta, Hintsa kertoo.
”Heille tämä on ollut hyvä sopimus. Totta kai jälkiviisaana voi sanoa, että pörssisähkö olisi ollut kannattavampi, jos kuluttaja olisi uskaltautunut pysyä siinä. Kyse on jokaisen omasta riskinotosta, ja meillä tämä oli tappiollinen tuote.”
Hintsan mukaan vielä kuukausi sitten pörssisähkö oli Helenin suosituin tuote. Nyt kiinnostus määräaikaisia sopimuksia kohtaan on hintojen laskettua kasvanut.