Helsingin ravintoloiden lihojen alkuperä jää usein pimentoon

Viime vuonna toteutetussa valvontaprojektissa paljastui, että ravintoloissa tarjottavan lihan alkuperästä annettavissa tiedoissa on parannettavaa.

Helsingin kaupungin valvontaprojekti kohdistui 63:een ravintolaan.

| Päivitetty

Kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuonna 2022 valvontaprojektin, jossa tarkasteltiin muun muassa ravintoloiden käyttämien lihojen jäljitettävyyttä, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Tarkastelussa oli mukana 63 ravintolaa.

Tarkastuksissa kävi ilmi, että lihojen alkuperämaan ilmoittaminen oli kunnossa vain 55 prosentilla ravintoloista. Pieniä puutteita oli 24 prosentilla ravintoloista.

Tarkastuksen seurauksena ravintolat petrasivat toimintaansa ja uusintatarkastuksessa 89 prosenttia ravintoloista sai arvosanan, jonka mukaan kaikki on kunnossa tai alkuperämaan ilmoittamisessa on vain pieniä puutteita.

Lihan jäljitettävyys oli kunnossa 74 prosentilla tarkastetuista ravintoloista.

Tarkastuksien yhteydessä lihoista otettiin myös näytteitä, joista tutkittiin erilaisia salmonella- ja Ehec-bakteereita. Näytteitä otettiin yhteensä 120.

Suomalaisia lihanäytteitä tutkittiin yhteensä 44, eikä niistä löytynyt salmonellaa. Puolalaisesta pakastebroilerista löytyi salmonellaa.

Ehec-bakteeria ei todettu yhdessäkään näytteessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat