Sadat työskentelevät jälleen ilman palkkaa Flow-festivaaleilla

Flow-festivaaleilla työskentelee tänä vuonna 500 palkatta.

| Päivitetty

Flow-festivaalilla työskentelee tänä vuonna noin 500 vapaaehtoista. Perinteisten työntekijöiden lisäksi festivaalilla paiskivat töitä myös urheiluseurat ja harjoittelijat.

Flow Festival oy:n toimitusjohtajan Suvi Kallion mukaan vapaaehtoistyöllä on vahva perinne, ja se on tärkeä osa tapahtuman yhteisöllisyyttä.

”Monet ihmiset haluavat päästä talkoolaisiksi ja tutustumaan sitä kautta tapahtuma-alaan”, hän sanoo.

Kallion mukaan kaikille halukkaille ei kuitenkaan pystytä tarjoamaan palkallista työtä.

Kallion mukaan talkoolaiset tekevät kaksi tai kolme seitsemän tunnin työvuoroa. Niiden aikana he avustavat palkattuja työntekijöitä tapahtuman pystytyksessä sekä tapahtuman aikana porttitoiminnoissa ja opastuksessa.

Vapaaehtoiset saavat kolmen päivän rannekkeet festivaalille.

Aiempina vuosina on keskusteltu siitä, saako Flow Festival oy:n kaltainen voittoa tavoitteleva yritys tarjota talkoolaisille rannekkeet.

Verohallinnon tulkinnan mukaan korvauksen katsotaan olevan veronalainen, jos kyseessä on yritys. Talkootyötä käyttävät yritykset eivät sen sijaan tulkitse rannekkeen olevan palkkio työstä.

“Vapaaehtoistyö on vastikkeetonta. Virallisesti ranneke ei ole palkkio vaan kulkulupa festivaalille. Toki talkoolaiset saavat viettää aikaa festivaalilla myös vapaa-ajallaan, kuten kaikki työntekijätkin”, Kallio sanoo.

Vapaaehtoistyötä käytetään Suomessa myös monilla muilla festivaaleilla samankaltaisin käytännöin.

Kallion mukaan Flow-festivaalilla työskentelee talkoolaisten lisäksi myös urheiluseuroja ja järjestöjä. Heille Flow maksaa korvauksen varainkeruupalkkiona.

“Tosi paljon seurat ottavat meihin yhteyttä, että varainkeruuta halutaan tehdä”, Kallio kertoo.

Hänen mukaansa talkoolaisia on vähennetty ja festivaalilla työskentelee yhä enemmän väkeä perinteisissä työsuhteissa, alihankintasuhteissa ja seurojen kautta. Palkkauksessa noudatetaan alan työehtosopimuksia ja palkkasuosituksia.

”Ollaan todella tarkkoja siitä, että noudatamme lakia ja työehtosopimuksia. Ei meillä ole alipalkattuja ihmisiä töissä. Meillä työsuhteessa olevien työntekijöiden matalin palkkaluokka on tänä vuonna harjoittelijat, joille maksamme 8,70 euroa per tunti”, Kallio sanoo.

Lue lisää: Flow-festivaali neuvottelee uutta paikkaa Töölöstä

Lue lisää: ”Työharjoittelu” kansain­välisessä tapahtumassa paljastui hantti­hommaksi

Lue lisää: Verottaja: Osakeyhtiöt eivät saa palkita talkootyöläisiä verottomilla pääsylipuilla – Flow-festivaali sanoo antavansa vain ”kulkuoikeuksia festivaalialueelle”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat