Tuhannet kaupungin hoitajat odottavat yhä rahaa korvaukseksi koronasta

Tuhannet kaupungin hoitajat odottavat yhä korvausta korona-ajasta. Helsingin kaupunki pyrkii maksamaan korvauksen 31. toukokuuta mennessä.

Sairaanhoitaja Agnes Russak puhdisti käsiään tullessaan ulos potilashuoneesta Herttoniemen sairaalassa.

Helsingin kaupunki ei ole onnistunut maksamaan ajallaan satojen eurojen kertakorvausta koronapotilaiden hoidosta. Korvaukset oli tarkoitus maksaa maaliskuun palkan yhteydessä, mutta toistaiseksi kukaan noin 4 000 työntekijästä ei ole saanut rahojaan.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa johtava Juha Jolkkonen kertoo, että korvaukset on tarkoitus maksaa viivästyskorkoineen 31. toukokuuta.

Helsingin maksamissa palkoissa on ollut kuukausikaupalla ongelmia sen jälkeen, kun kaupunki siirtyi Sarastia-järjestelmään. Koronarahojen kohdalla kyse ei suoraan ole uuden järjestelmän toiminnasta vaan siitä, että on jouduttu tekemään paljon käsityötä korvaukseen oikeutettujen ihmisten tunnistamiseksi.

Korvausta saavat ovat olleet töissä keväällä 2020 ja heidän tuon ajan tietonsa löytyvät Helsingin edellisestä palkanmaksujärjestelmästä. Nykyinen palkanmaksu tietysti kulkee Sarastian kautta, joten koronarahoja varten joudutaan yhdistelemään manuaalisesti kahden järjestelmän tietoja.

Työntekijöille ja esihenkilöille tulee ohjeet, mitä pitää tehdä, jos rahoja ei ilmesty korvaukseen piiriin kuuluvalle työntekijälle toukokuun lopussa.

600 euron kertakorvauksesta koronapotilaiden hoidosta sovittiin sote-sopimuksessa viime vuonna. Palkkio maksetaan esimerkiksi teho-osastoilla, koronaosastoilla, päivystyksissä ja vanhustenhoidossa keväällä 2020 työskennelleille tietyin ehdoin.

Helsinki otti Sarastia-järjestelmän käyttöön keväällä 2022. Palkanmaksu ajautui tuolloin kaaokseen eivätkä ongelmat vieläkään ole täysin ohi. Viime viikolla kaupunki tiedotti, että palkkalaskelmista keskimäärin 3,4 prosentissa on ollut virheitä maalis-huhtikuussa.

Virheitä pystytään nyt korjaamaan nopeammin kuin uusia syntyy. Kaupunki ennakoi, että alkukesästä edessä voi olla lisää sekoilua, kun palkkoihin on tulossa poikkeuksellisen monia korotuksia. Tämän takia Helsinki lupaa, että palkanmaksun asiakaspalvelussa on yhteydenottoihin vastaamassa paljon työntekijöitä lomakaudesta huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat