Kokoomuksen esitys Esplanadien liikenne­kokeilun perumisesta ei menestynyt

Kokoomus esitti kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa Esplanadin kokeilun keskeyttämistä. Kokeilu parantaa kävelyä ja pyöräilyä mutta heikentää autoilijoiden liikkumismahdollisuuksia.

Katutyö Eteläesplanadilla toukokuun puolivälissä.

| Päivitetty

Kokoomuksen esitys Esplanadien kokeilun keskeyttämistä ei menestynyt kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa.

Keväällä käynnistynyt kokeilu laajentaa ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita Esplanadeilla. Vastaavasti autoilijat joutuvat luopumaan toisesta kaistasta kummallakin Esplanadilla.

Kokoomus haluaisi keskeyttää kokeilun ennen kuin Esplanadien uudet järjestelyt on saatu edes valmiiksi. Se toi maanantaina kaupunginhallituksen äänestettäväksi kohdan, jossa kaupunginhallitus esittäisi Esplanadien kavennuksia purettavaksi niiltä osin kuin ne rajoittavat liikennettä.

”Olemme itsekin kannattaneet kävelytilan elävöittämistä ja ratkaisuja, joissa esimerkiksi yksittäisiä parkkipaikkoja otetaan kesäisin terassikäyttöön. Nyt Esplanadeilla toteutetut toimet, jotka tärvelevät sekä sujuvan liikenteen että Esplanadien historialliset arvot, menevät liian pitkälle”, kokoomuslainen apulaispormestari Daniel Sazonov sanoo tiedotteessa.

Kokoomuksen esityksiä tukivat maanantaisessa kokouksessa Rkp:n edustaja ja valtaosaa esityksistä perussuomalaisten edustaja. Muut äänestivät esityksiä vastaan, joten ne eivät tulleet hyväksytyiksi.

Suunnitelmat herättivät jo ennakkoon kritiikkiä alueen yrittäjiltä. Ensimmäisten liikennejärjestelyjen käynnistyttyä myös monet asukkaat ja muut keskustassa autoilevat ovat ilmaisseet olevansa tyytymättömiä kaventuneeseen ajotilaan.

Esplanadien kokeilu on osa ohjelmaa, jonka tavoitteena on laajentaa kantakaupungin kävelyverkostoa. Kyseessä on väliaikainen kokeilu, joka kestää ainakin ensi vuoteen saakka.

Kokeilu ei ole aiemmin tullut kaupungin­hallitukseen asti ratkaistavaksi, vaan siitä päätettiin kaupunki­ympäristö­lautakunnan kokouksessa.

Lautakunnassa kokeilua kannattivat suurista puolueista vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto. Kokoomus ja perussuomalaiset vastustivat hanketta. Koska kaupunginhallituksessa puolueiden väliset voimasuhteet ovat samanlaiset kuin kaupunkiympäristö­lautakunnassa, kokoomuksen ehdotuksen läpimeno olisi ollut yllätys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat