Plastiikka­kirurgin syytteet törkeistä talous­rikoksista hylättiin

Oikeuden mukaan ei pystytty näyttämään toteen, että mies olisi käyttänyt elinkeinotoiminnassa tosiasiallista määräysvaltaa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi tiistaina kauneuskirurgiapalveluja Suomessa tarjonneen lääkärin syytteet törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Suomalais-virolaisen miehen epäiltiin laiminlyöneen velvollisuutensa ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja antaa arvonlisäveron kausi-ilmoitukset vuosilta 2010–2015. Lisäksi epäiltiin, ettei hän olisi toimittanut ennakonpidätystä konsulttipalkkioista, jotka hän maksoi tunnetulle Suomessa ja Virossa toimivalle plastiikkakirurgian toimijan brändille.

Syyttäjän mukaan vältettyjen verojen määrä oli yhteensä yli 920 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että syyte arvonlisäveropetoksesta on tahallisuuden puuttumisen perusteella hylättävä. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjän esittämän näytön jälkeen jäi epäselväksi, onko mies ollut elinkeinotoiminnan tosiasiallinen määräysvallan käyttäjä ja riskin kantaja.

Virossa kauneuskirurginen toiminta oli ainakin epäillyn rikoksen tekoajankohtana arvonlisäverosta vapaata, ja Suomessakin kauneuskirurgisen palvelun arvonlisäverokohtelu on täsmentynyt vasta syytteen tekoajan kuluessa, tuomiossa kerrotaan. Oikeuden mukaan mies on perustellusti voinut olla siinä käsityksessä, ettei hänelle voi aiheutua toiminnastaan arvonlisäverovelvollisuutta Suomeen.

Miehen epäiltiin myös jättäneen toimittamatta ennakonpidätystä Suomessa ja Virossa toimivan plastiikkakirurgian toimijan brändille maksamistaan konsulttipalkkioista.

Oikeuden mukaan ennakonpidätyksen suorittamatta jättämistä ei voida pitää kokonaisuutta arvostellen törkeänä. Syyteoikeus perusmuotoisesta veropetoksesta taas on oikeuden mukaan vanhentunut.

Toinen syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta hylättiin sillä perusteella, ettei miehen katsottu olevan toiminnastaan kirjanpitovelvollinen Suomessa.

Syyttäjä vaati miehelle liiketoimintakieltoa sekä vähintään kolmen ja puolen vuoden pituista vankeusrangaistusta. Mies kiisti molemmat syytteet sekä syyttäjän vaatimuksen liiketoimintakieltoon määräämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat