Vantaan raitio­tien rakentaminen voi alkaa ensi vuonna – Näin äänet jakautuivat valtuustossa

Matkustajaliikenne raitiotiellä käynnistyy aikaisintaan vuonna 2029.

Vantaan valtuusto päätti maanantaina rakentaa kaupungin ensimmäisen raitiotien. Etualalla Sari Multala (kok) ja Sakari Rokkanen (kok) äänestivät hankkeen puolesta, taustalla perussuomalaisten ryhmä äänesi sitä vastaan.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta Helsingin Mellunmäen metroasemalle ulottuva raitiotie alkaa näkyä maastossa aikaisintaan ensi vuoden syksyllä.

Ennen rakennustöiden alkua Vantaan on viimeisteltävä suunnitelmia, neuvoteltava valtion rahoitusosuudesta ja järjestettävä tarjouskilpailuja.

Rakennustöiden aloituksesta raitiolinjan valmistumiseen menee aikaa viisi vuotta. Matkustajaliikenne voisi siten alkaa vuonna 2029.

Vantaan kaupunginvaltuusto päätti raitiolinjan rakentamisesta äänin 41–26 myöhään maanantai-iltana.

Rintamalinjat olivat pääteltävissä aiemmista ratikka-aiheisista äänestyksistä jo ennen kokousta.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät kannattivat ratikkaa. Perussuomalaiset ja keskiryhmät yhtä Rkp:n valtuutettua lukuun ottamatta vastustivat. Kokoomus hajaantui kahtia siten, että ratikan kannalle asettui 11 valtuutettua ja sitä vastusti seitsemän kokoomuslaista.

Äänestystulos 606 miljoonan euron hankkeesta oli ennakoitua selvempi. kun kokoomuksessa selvä enemmistö päätti ratkaisutilanteessa äänestää hankkeen puolesta.

Päätös on nykyisen valtuustokauden merkittävin. Väistyvä kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) luonnehtii Vantaan ratikkaa koko Helsingin seudun isoimmaksi infrahankkeeksi tulevina vuosina.

Viljanen on jäämässä eläkkeelle kesän aikana, mutta hän keskeytti lomansa voidakseen osallistua ratkaisevaan valtuustokokoukseen.

Noin 19 kilometrin raitiotieurakka jää kustannuksiltaan länsimetron kahden miljardin kulujen varjoon, mutta se on investointina isompi kuin runsaan 500 miljoonan euron jätevedenpuhdistamo Espoon Blominmäessä tai 350 miljoonan euron silta- ja raitiotieurakka Helsingin Laajasaloon.

Tänä vuonna valmistuva Raide-Jokeri maksaa vajaat 400 miljoonaa euroa. Talousselitysten perusteella Vantaan ratikan pitäisi maksaa itsensä maanmyyntituloina ja maankäyttösopimuksina.

Mitä Vantaan ratikassa tapahtuu seuraavaksi?

Vantaan valtuusto käsittelee kesäkuun kokouksessaan kaavarunkoa, joka mahdollistaisi lisärakentamista jopa 800 miljoonan euron arvosta. Lisärakennus­mahdollisuuksia on kartoitettu 800 metriä radan molemmin puolin reitin varrella.

Syksyllä ovat seudun kuntien neuvottelut maan hallituksen kanssa uudesta maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksesta (mal).

Valtio osallistui Vantaan raitiotien suunnitteluun 30 prosentin osuudella viime sopimuskaudella. Samaa osallistumista eli noin 175 miljoonan euron osuutta Vantaa odottaa myös varsinaiseen rakentamiseen.

Valtuuston myönteisen päätöksen ehtona on, että hankkeeseen saadaan valtion investointiraha. Vasta sen jälkeen kaupunki kilpailuttaa urakan. Tavoitteena on koota kaksi rakentamisen yhteenliittymää eli allianssia.

Allianssimalli on hillinnyt kustannustennousua ja urakan viivästymistä esimerkiksi Raide-Jokerissa.

Allianssien kokoonpanot voivat olla selvillä aikaisintaan vuoden kuluttua. Vasta tämän jälkeen työt maastossa voivat alkaa. Ensi vuoden syksyllä Vantaalla voi näkyä näkyä kaivinkoneita valmistelemassa johtojensiirtoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat