KKV vaatii Sarastiasta luopumista oikeudessa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) vie Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan markkinaoikeuteen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on yksi Sarastian asiakkaista ja omistajista.

| Päivitetty

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinta viedään markkinaoikeuden arvioitavaksi, tiedottaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hankki vuonna 2022 henkilöstöhallinnon palvelut sekä niihin kuuluvat järjestelmät suorahankintana Sarastialta ilman kilpailutusta.

Yli 9 miljoonan euron arvoisen hankinnan tekemistä ilman kilpailutusta perusteltiin sillä, että Sarastia on hyvinvointialueen sidosyksikkö.

Hyvinvointialue omistaa 0,04 prosentin osuuden Sarastian osakekannasta. KKV:n arvion mukaan hyvinvointialueella ei ole Sarastiassa niin paljoa määräysvaltaa, että Sarastiaa voisi pitää hankintalain mukaisena sidosyksikkönä.

Kkv ryhtyi selvittämään tapausta muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton sekä Suomen yrittäjien aloitteesta.

KKV tarkasteli niin Sarastian osakassopimusta, yhtiöjärjestystä, päätöksentekorakenteita sekä hyvinvointialueen edustusta Sarastian toimielimissä.

Virasto arvioi hyvinvointialueen määräysvallan Sarastiassa hyvin muodolliseksi.

Nyt KKV esittää, että markkinaoikeus määrää hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan sopimuskauden päättymään ennenaikaisesti.

Viraston mielestä hyvinvointialueelle pitää määrätä myös 1 000 euron seuraamusmaksu.

KKV:n mukaan kyse on laajemmasta ilmiöstä, joka jättää runsaasti tulkinnanvaraa siihen, miten sidosyksiköt määritellään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat