Terveysjätti epäonnistui Helsingin kokeilussa: Nyt sen sopimus lopetetaan

Yksityinen lääkäriyritys epäonnistui Helsingin kokeilussa, jossa yrityksen piti tuottaa palveluita Kannelmäen terveysasemalla.

Sairaanhoitaja Leo Graf hoiti potilaan haavaa helmikuussa 2022.

| Päivitetty

Helsingin kaupunki kilpailuttaa kesken kauden uudelleen Kannelmäen terveysaseman palvelut. Näin tehdään, koska terveysasemaa pyörittänyt Terveystalo ei ole kyennyt täyttämään kaikkia kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen ehtoja.

Väliaikana kannelmäkeläiset saavat terveyspalveluja kuten ennenkin.

Helsinki ulkoisti pitkän poliittisen väännön jälkeen kahden terveysaseman toiminnan loppuvuodesta 2021. Kyseessä on nelivuotinen kokeilu Kannelmäessä ja Ruoholahdessa. Itse kokeilua voidaan jatkaa vielä kahdella lisävuodella, mutta kokeilun ajatuksena on saada tietoja palvelujen järjestämisen pohjaksi koko kaupungissa.

Alussa sekä Kannelmäen että Mehiläisen pyörittämän Ruoholahden jonot lyhenivät merkittävästi verrattuna useimpiin kaupungin omiin terveysasemiin. Kaupungin mukaan selitti alkuvaiheessa myös pandemia, joka vei edelleen voimia kaupungin omilta terveysasemilta.

HS:n haastattelussa muutamat kannelmäkeläiset kertoivat , että omalle terveysasemalle oli tuolloin niin vaikea päästä hoitoon, että he olivat vaihtaneet terveysasemansa toiseen kaupunginosaan.

Odotusajat ovat sittemmin pidentyneet taas. Toukokuun alussa Kannelmäestä kiireettömän ajan (T3) sai 24 päivässä eli kymmenen päivää kaupungin keskitasoa paremmin menee edelleen.

Kaupunki vakuuttaa, että Kannelmäen asukkaille on koko ajan tarjottu laadukkaita terveysasemapalveluluita ja niihin on päässyt ripeästi.

Kyse on sopimusehdoista, joita kaupungin terveysasemia johtava Timo Lukkarinen kuvailee tarkoituksella tiukoiksi.

Kilpailutuskokeilussa palveluntuottajien pitää tarjota terveyspalveluja samaan hintaan kuin kaupunki niitä tuottaa. Yritykset asetettiin siis järjestykseen laadun perusteella.

Yksi laatuun liittyvä kriteeri sopimuksessa oli kokoaikaisten yleislääketieteen erikoislääkärien määrä. Niitä piti olla Kannelmäessä vähintään kaksi, mutta yksityinen sai lisäpisteitä, jos se lupasi 1–3 enemmän.

Terveystalo lupasi viisi tällaista kokoaikaista lääkäriä, mutta ei oikeasti kyennyt saamaan töihin näin monia. Terveystalo pahoittelee ja perustelee ehtojen rikkomista lääkärien vaikealla rekrytointitilanteella.

Lukkarinen sanoo, että Kannelmäessä on ollut myös erikoistuneita konkareita töissä, muttei kuitenkaan täysin sopimuksen ehtojen mukaisesti vaan esimerkiksi osa-aikaisina. Muut sopimusehdot ovat toteutuneet kuten pitääkin.

Kaupunki joutuu purkamaan sopimuksen siksi, että ilman tästä saamiaan lisäpisteitä Terveystalo ei olisi kenties voittanutkaan kilpailutusta. Halutaan olla tasapuolinen yrityksiä kohtaan.

”Hankintalainsäädännön näkökulmasta meidän on oltava tiukkoja. Emme voi sallia sellaista tilannetta, jossa laatukilpailutuksessa voisi tulla valituksi tekemällä liian toiveikkaita lupauksia”, Lukkarinen sanoo.

Kilpailutuskokeilun onnistumisesta laajemmin hän ei sano vielä mitään. Kaupunki on teettämässä asiasta selvitystä ulkopuolisella ja väliraporttia odotetaan syksyllä.

Sopimus Terveystalon kanssa lopetetaan keskiviikkona, mutta Terveystalo jatkaa Kannelmäessä enintään vuoden tai kunnes uusi palveluntuottaja on löytynyt.

Toistaiseksi siis samat lääkärit ja hoitajat ottavat samassa paikassa vastaan potilaita. Lukkarinen muistuttaa, että Kannelmäen asukkaat ovat samoin kaupungin vastuulla ja oikeutettuja terveyspalveluihin kuin muutkin helsinkiläiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat