Tukholman Globenia suuremmalle hallille ehdotetaan uutta paikkaa

Sijoittajat ehdottavat sulkeutuneesta voimalasta itäisen kantakaupungin uutta kulttuurikeskusta.

Uusimmassa suunnitelmassa jättiareena rakennetaan osaksi Hanasaaren voimalaa. Areenan kokoluokka on säilynyt samana noin 17 000 asiakkaassa.

| Päivitetty

Nimekkäät kiinteistökehittäjät ja sijoittajat pitävät yhä kiinni suunnitelmastaan rakennuttaa Helsinkiin Pohjoismaiden suurin tapahtuma-areena.

Ryhmä ehdottaa nyt, että uusi 17 000 asiakkaan jättiareena kulttuuri- ja urheilutapahtumille sijoitettaisiin huhtikuussa toimintansa lopettaneen Hanasaaren voimalan kylkeen merenrantaan.

Alun perin areena oli tarkoitus rakentaa Suvilahden vanhojen kaasukellojen viereen. Suunnitelma sai tuoreeltaan myönteisen vastaanoton muun muassa Helsingin pormestarikunnalta.

Alkuinnostuksesta huolimatta kaupunki tyrmäsi toukokuun alussa areenan rakentamisen, sillä Suvilahteen on tulossa jo toinen viihde- ja tapahtumakeskus Suvilahti Event Hub.

Jos nyt suunniteltu areena toteutuu Hanasaareen, siitä tulee suurempi kuin Tukholman ikoninen, golfpalloa muistuttava Globen eli nykyiseltä nimeltään Avicii Arena.

Suvilahden areena -yhtiön toimitusjohtaja Timo Nieminen sanoo, että tapahtumamarkkinoista tehdyn selvityksen perusteella uudelle areenalle on kysyntää Helsingissä.

”Suuret tapahtumajärjestäjät edellyttävät tietynkokoisia areenoita, jotta heidän liiketoimintansa olisi järkevää ja kannattavaa.”

Helsingistä puuttuu nyt monitoimiareena suuren mittaluokan tapahtumia varten, ja Tampere vie monet isot tapahtumat Helsingin nokan edestä. Osa Helsinkiin varatuista tapahtumista on jouduttu siirtämään Tampereen Nokia-areenalle.

Myös Turussa on suunnitteilla satojen miljoonien jättihanke.

Niemisen mukaan on mahdollista, että Suomi menettää tulevaisuudessa houkuttelevuutensa, jos pääkaupungissa ei ole omaa suurareenaa.

”Tapahtumajärjestäjät päättävät matkansa idän suuntaan Tukholmaan. On tapahtumajärjestäjiä, jotka eivät halua lähteä ajamaan isoilla rekoilla Tampereelle ylitettyään Itämeren laivalla.”

Toisaalta jotkin tapahtumajärjestäjät haluaisivat Niemisen mukaan myös järjestää useampia tapahtumia eri puolilla Suomea suurilla areenoilla, mikä ei tällä haavaa ole mahdollista.

Uuden areenan tieltä jouduttaisiin purkamaan osa voimalarakennuksista.

Tavoitteena on, että uusi areena valmistuu Hanasaareen vielä kuluvan vuosikymmenen lopussa, Nieminen sanoo.

”Toiveenamme on päästä keskustelemaan kaupungin kanssa ja viemään hanketta eteenpäin. Alustavasti suhtautuminen on ollut positiivisen neutraalia.”

Hankkeen toteuttamiskustannuksista on arvioitu alustavasti 220–250 miljoonaa euroa.

”Tapahtumajärjestäjät päättävät matkansa idän suuntaan Tukholmaan.”

Areenan rakentaminen tarkoittaa, että osa Hanasaaren sulkeutuneesta voimalasta joudutaan purkamaan. Niemisen mukaan purettavat osat ovat lähinnä rikin käsittely- ja poistolaitteita ja hiilikuljettimia.

”Enemmän koneita ja laitteita kuin rakennuksia.”

Suunnitelman mukaan voimalarakennus muutetaan kulttuurikäyttöön ja ranta avataan kaikille avoimeksi tilaksi. Rantabulevardin varrella voisi myös olla uimaranta ja pienvenesatama.

”Areenan ravintolat avautuisivat ulos terasseille ja toisivat ympärivuotista elämää alueelle”, Nieminen visioi.

Helsingin kaupunginvaltuuston siunaama toinen areena Suvilahti Event Hub on saanut osakseen paljon arvostelua.

Areenaa ovat vastustaneet muun muassa skeittaajat. Alueen rakentaminen jyrää nykyisen skeittipuiston, jolle on tosin osoitettu jo uusi paikka kivenheiton päästä Hanasaaren voimalan tontilta.

Myös festivaaliväki on suhtautunut uuteen areenaan nihkeästi. Suvilahdessa järjestetään esimerkiksi Flow-ja Tuska-festivaalit. Flow-festivaalin järjestävä yhtiö tosin ehti jo keväällä ilmoittaa, että se jättää Suvilahden tämän kesän jälkeen.

Osa Helsingin poliitikoista on toisaalta sanonut, ettei rakennettavaksi hyväksytty Suvilahti Event Hub olisi estänyt festivaalia jäämästä alueelle.

Sen sijaan torpattu Suvilahden areena ei olisi kaupungin tiedotteen mukaan mahtunut alueelle ilman, että se olisi vaikuttanut merkittävästi rakennetun kulttuuriympäristön arvoihin ja ulkoilmatapahtumiin.

Areenaa kaavailtiin Hanasaaren hiilivoimalan ja historiallisten kaasukellojen väliselle alueelle.

Nieminen pitää ymmärrettävänä, että kaupunki ei myöntynyt enää toisen areenan rakentamiseen Suvilahteen.

”Se olisi rajoittanut liian paljon Suvilahden alueen tapahtumakäyttöä tai tullut liian lähellä suojeltua miljöötä. Sen takia olemme nyt Hanasaaressa, josta löysimme itsellemme loistavan sijainnin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat