Valvonta paljasti Husissa Apottiin liittyviä puutteita esimerkiksi lääke­hoidossa

Husin on toimitettava Valviralle selvitys puutteiden korjaamisesta lokakuun loppuun mennessä.

Viranomaisvalvonta on paljastanut pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon Hus-yhtymässä useita puutteita.

Viranomaisvalvonta on paljastanut pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon Hus-yhtymässä useita puutteita, jotka liittyvät Apotti-potilastietojärjestelmään. Asiasta kertoi sote-alan lupa- ja valvontavirasto Valvira tiedotteessa keskiviikkona.

”Kaikki havaitut puutteet liittyvät jollain tavalla Apotti-järjestelmään, sen käyttämiseen tai järjestelmän ohjeistukseen”, kertoi ylitarkastaja Leena Kinnunen Valvirasta STT:lle.

Hänen mukaansa on lisäksi ollut yksittäisiä virheitä eri tietojärjestelmien välillä. Myös ne kuuluvat Hus-yhtymän vastuulle.

Puutteita ilmeni muun muassa lääkehoidossa, lääkkeiden määräämisessä ja tutkimustulosten näkyvyydessä hoitavalle lääkärille.

Husissa on Valviran mukaan ollut käytössä potilaslain vastainen ohjeistus, joka liittyy alaikäisten puolesta asiointiin terveydenhuollossa. Apotti-järjestelmässä alle 12-vuotiaille lapsille on automaattisesti kirjattu tieto siitä, että he eivät ole tarpeeksi kypsiä päättämään itse hoidostaan.

Terveydenhuollon työntekijä ei ole voinut Valviran mukaan muuttaa tätä kirjausta Apotti-järjestelmässä.

Potilaslaissa ei ole säädetty lapsen kypsyyden arvioimiselle ikärajaa. Lain mukaan terveydenhuollon edustajan tulisi arvioida tapauskohtaisesti, onko alaikäinen tarpeeksi kypsä päättämään hoidostaan.

Valvira kehottaa Hus-yhtymää korjaamaan havaitut puutteet. Kinnusen mukaan tämä tarkoittaa erityisesti sitä, että henkilökunnan tulee olla riittävän koulutettu Apotti-järjestelmän käyttöön.

Kinnusen mukaan puutteet ovat laajuudeltaan yksittäisiä, jos ne suhteuttaa potilastietojärjestelmän valtavaan kokoon.

”Seuraamme, että puutteet tulevat korjattua.”

Hus-yhtymän on toimitettava lokakuun loppuun mennessä Valviralle kirjallinen selvitys siitä, mihin toimiin yhtymässä on asiassa ryhdytty.

Ongelmalliseksi koetusta Apotti-järjestelmästä tehtiin aiemmin laaja kantelu, jonka allekirjoitti yli 600 terveydenhuollon ammattilaista.

Valvira teki päätöksen myös tässä asiassa. Valvira katsoo, että Apotti täyttää asiakastietolain olennaiset vaatimukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat