Poliisi ei epäile Vallilan käyttöhuoneessa rikosta

Helsingin poliisi ei epäile rikoksia eilisessä Vallilan tapahtumassa, jossa perustettiin huumeiden käyttötila väliaikaiseen telttaan.

Poliisi määräsi keskiviikkona Dallapénpuistoon pystytetyn huumeiden käyttöteltan purettavaksi.

Poliisi ei aio selvittää Dallapénpuistoon pystytetyn huumeiden käyttöteltan tapahtumia enempää.

Hälytys- ja valvontayksikön johtaja Heikki Porola Helsingin poliisista kertoo, ettei tapauksessa ole tullut ilmi rikosta.

”Emme rupea selvittämään, onko teltalla tapahtunut yllyttämistä tai avunantoa huumeidenkäyttöön, koska huumeiden käyttöä teltalla ei ole meidän tietoomme tullut”, hän toteaa.

Aktivistit pystyttivät keskiviikkona Dallapénpuistoon teltan, jota he kutsuivat huumeiden käyttöhuoneeksi. Teltta ehti olla pystyssä noin tunnin, ennen kuin poliisi määräsi sen purettavaksi.

Suomessa on tehty lakialoite, jossa vaaditaan huumeiden käyttöhuoneita lailliseksi. Käyttöhuoneiden laillistaminen tarkoittaisi, että huumeiden käyttö ja hallussapito sallittaisiin tarkoin rajatuilla alueilla.

Käyttöhuoneiden uskotaan vähentävän huumeiden käytön haittavaikutuksia ja turvaavan huumeriippuvaisia esimerkiksi ehkäisemällä huumekuolemia.

Lakialoitetta vastustavat pelkäävät käyttöhuoneiden lisäävän huumeiden lieveilmiöitä käyttöhuoneiden ympäristössä.

Porola ei lähde spekuloimaan, miten Vallilan käyttöhuoneen tapauksessa olisi toimittu, jos teltalla olisi ehditty käyttää huumeita. Hän ei myöskään ota kantaa itse käyttöhuoneisiin.

Hän kuitenkin sanoo, että ne voisivat ”ainakin piilottaa ongelmia” viemällä käytön pois julkiselta alueelta.

”Poliisi kannattaa aina sellaisia ratkaisuja, joilla voidaan ratkaista yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ongelmia tai, joista tulee käyttäjille hyötyä.”

Porolan mukaan toiminta teltalla keskeytettiin, koska laki ei tällä hetkellä mahdollista sitä.

”Käyttöhuoneet eivät ole tällä hetkellä laillisia, ja sen mukaan toimitaan. Jos lakia joskus säädellään, niin sen mukaan sitten mennään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat