Hilkka Ahde, Johanna Laisaari, Ville Jalovaara vai Markku Rantahalvari? Tästä nelikosta valitaan torstai-iltana yksi Helsingin keskeisimmistä poliittisista päättäjistä, Nasima Razmyarin seuraaja kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarina.
Vaikka Paasitornissa tuskin nähdään kiihkeää jännitysnäytelmää, luvassa voi olla tiukka ja tasaväkinen äänestys.
HS:n demarilähteiden mukaan apulaispormestarin pestissä ovat vahvimmin kiinni kaupunginvaltuutettu Hilkka Ahde sekä kansallisen lapsistrategian pääsihteerinä toimiva varavaltuutettu Johanna Laisaari.
Lue lisää: Sdp:n vaalivoitto Helsingissä suistaa puolueen keskelle uutta ongelmaa
Vielä huhtikuussa monikaan ei olisi lyönyt vetoa Ahteen puolesta. Sdp on ahkerasti pyristellyt eroon mielikuvasta, jossa demarin perikuva on Hakaniementorilla pahvimukista särpivä harmaantunut ay-aktiivi.
Ahde taas on, noh, harmaantunut ay-aktiivi.
Julkisuudessa hän on jäänyt mieleen etenkin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n viestintäpäällikkönä ja työpaikkakiusaamistapauksesta, jota käsiteltiin Korkeinta oikeutta myöten.
Apulaispormestarille välttämätöntä asiantuntemusta lasten ja nuorten asioista Ahteella toki on. Hän on koulutukseltaan varhaiskasvatuksen opettaja ja työskennellyt myös päiväkodin johtajana. Aivan tuoretta Ahteen työkokemus ei ole, mutta aitoa kiinnostusta toimialaa kohtaan Ahteelta varmasti löytyy.
Apulaispormestariehdokkaat nimettiin puolueosastojen aloitteesta. Ahteen takana seisoo neljä puolueosastoa, muun muassa Kuljetusalan demarit.
Eniten puolueosastoja on asettunut varavaltuutettu Johanna Laisaaren taakse. Häntä apulaispormestariksi esitti kuusi ryhmää, muun muassa paikallinen naisyhdistys.
HS:n tietojen mukaan Laisaaren puolesta peukutetaan myös puoluerajojen yli. Syynä ovat ainakin vaikutelmat Laisaaren pätevyydestä ja yhteistyökyvyistä.
Esimerkiksi vihreistä ja vasemmistoliitosta on epävirallisesti esitetty toivetta Laisaaren valinnasta, vaikka julkisesti muut puolueet eivät haluakaan puuttua demareiden ratkaisuihin.
Laisaarella onkin tehtävään sopiva cv: Hän on lasten oikeuksiin erikoistunut varatuomari, joka on viime vuodet edistänyt lasten asioita valtakunnan tasolla.
Kulisseista kuitenkin kuiskitaan, että kansanvallan valitsemaan marssijärjestykseen uskovat eivät ole innoissaan siitä ajatuksesta, että varavaltuutettu ohittaisi virallisen kaupunginvaltuutetun näin tärkeässä valinnassa.
Ero Ahteen ja Laisaaren viime kertaisten kunnallisvaalien äänisaaliissa on huomattava: Ahde sai yli 1 300 ääntä enemmän kuin reilut 400 äänestäjää vakuuttanut Laisaari.
Rantahalvarin ehdokkuus vaikuttaa lähinnä muodollisuudelta. Varavaltuutettuna toimivan, asiantuntijatyötä tekevän Rantahalvarin kampanja näyttää jääneen yhteen tviittiin.
Sitten on ensimmäisenä apulaispormestarikilpaan ilmoittautunut historiantutkija Ville Jalovaara, jolla on etenkin Itä-Helsingissä uskollinen kannattajakuntansa.
Poliittisesta aktiivisuudestaan ja valtuutetun roolista huolimatta Jalovaaran valinta olisi pienoinen ihme. Niitäkin on toki nähty, mutta Jalovaaran tuskin kannattaa alkaa suunnitella kaupungintalolla sijaitsevan työhuoneen sisustusta.
Torstai-illasta ennakoidaan siis Ahteen ja Laisaaren kaksintaistelua.
Toinen heistä pääsee vapauttamaan Razmyarin keskittymään kansanedustajan työhön. Viimeiset kaksi kuukautta Razmyar on ollut ylityöllistetty, sillä jonkun on täytynyt hoitaa myös apulaispormestarin pestiä ylimääräiseen piirikokoukseen asti.
Huomiota ehti herättää sekin, että Razmyarille maksettiin kahta palkkaa tältä ajalta.
Vaikka apulaispormestarien vähäisestä vallasta on valitettu runsaasti viime aikoina, tarjolla on silti kahdeksi vuodeksi kymppitonnin kuukausipalkka ja pöhinäkielellä näköalapaikaksi kutsuttava tilaisuus osallistua poliittiseen päätöksentekoon.