Oikeusasiamies: Helsingin kaupunki rikkoi lakia kriisimajoituksen järjestelyissä

Eduskunnan apulaisoikeusmies ryhtyi selvittämään lastensuojelun toimintaa hätämajoitustilanteissa oma-aloitteisesti sen jälkeen, kun kaupunki sai huomautuksen vuonna 2019 tapahtuneista virheistä.

Apulaisoikeusasiamies tilasi selvityksen Helsingin lastensuojelun epäonnistuttua kriisimajoituksen järjestämisessä.

Eduskunnan apulaisoikeusmies Maija Sakslin käynnisti selvityksen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan käytännöistä sen jälkeen kun kaupunki sai huomautuksen vakavista virheistä lastensuojeluasiakkaan kriisimajoituksen järjestämisestä.

Sakslin kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, miten asunnottomien palveluja toteutetaan. Sakslinin mukaan kaupunki on joissain tapauksissa toiminut virheellisesti tai jopa lainvastaisesti.

Myös kaupunki itse on tunnistanut puutteita lasten edun huomioimisessa sekä asiakkaiden siirtymisessä eri palveluiden välillä.

Selvityksen taustalla on vuonna 2020 tehty kantelu kriisimajoituksen järjestämisestä.

Kantelija oli vuonna 2019 kosteusvauriosta kärsineeseen asuntoon muuttanut äiti, joka ei saanut lastensuojelusta riittävästi apua etsiessään hätämajoitusta.

Sen lisäksi nainen joutui kohtuuttomien ja yllättävien vuokrankorotusten kohteeksi, koska kaupunki oli merkinnyt vuokrasopimukseen virheellisen vuokran.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala sai tapauksesta huomautuksen oikeusasiamieheltä vuonna 2021.

Nyt valmistuneen selvityksen kohteena olivat erityistä tukea tarvitsevien lasten perheiden kriisimajoituksen järjestäminen Helsingissä.

Lausunnon perusteella Helsingin kaupunki on soveltanut lainsäädäntöä virheellisesti. Kaupunki ei ole soveltanut lastensuojelulakia erityistä tukea tarvitseviin lapsiin, jos nämä eivät ole lastensuojelun asiakkaita.

Sakslinin mukaan erityistä tukea tarvitsevan lapsen perhe on oikeutettu lastensuojelulain mukaisiin palveluihin ja tukitoimiin myös ilman erillistä päätöstä asiakkuudesta.

Toinen virheellinen toimintapa oli lausunnon mukaan lastensuojelun arkaluontoisten tietojen antaminen kaupungin asunnonvälitykseen.

Sakslinin mukaan asunnonvälitykselle tulisi riittää tieto siitä, että asiakkaan asunnontarve perustuu lastensuojelulakiin. Nykyisin asiakas joutuu suostumaan yksityiskohtaisempien tietojensa luovuttamiseen saadakseen asunnonsaantia helpottavan puoltolausunnon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat