Puhelimessa mies esittäytyi poliisina ja pian vanhuksen tililtä katosi tuhansia euroja

Kolmekymppinen mies soitteli ikäihmisille ja yritti saada nämä luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa esiintymällä poliisina. Yhdeltä uhrilta mies onnistui viemään tuhansia euroja.

Helsingin hovioikeus kovensi sarjarikollisen tuomiota.

Helsingin hovioikeus kovensi vuonna 1991 syntyneen miehen tuomiota lukuisista rikoksista, joiden uhriksi oli valikoitunut useita iäkkäitä naisia.

Mies soitteli sattumanvaraisille uhreille, jotka hän valitsi puhelinluettelosta.

Kyse on niin sanotusta valepoliisina toimimisesta. Mies esittäytyi puhelimeen vastaajille poliisina ja kertoi, että uhrit ovat joutuneet petoksen uhriksi ja pyysi näitä antamaan verkkopankkitunnuksensa tai pankkikorttinsa tiedot rikoksen selvittämiseksi.

Suurin osa rikoksista jäi yrityksen asteella, sillä uhrit alkoivat usein epäillä miehen tarinaa. Silloin mies katkaisi puhelun.

86-vuotiaan uhrin kohdalla yritys onnistui. Naisen tililtä nostettiin tuhansia euroja rahaa.

Mies tunnusti ensin teot, mutta perui tunnustuksen myöhemmin. Mies vetosi siihen, että poliisi johdatteli hänet tunnustamaan.

Miehellä oli viimeisen kymmenen vuoden ajalta mittava rikoshistoria, johon kuului muun muassa rattijuopumuksia ja varkauksia.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että miehen alkuperäinen tunnustus sekä muu näyttö riittivät syyllisyyden osoittamiseen.

Tekoja pidettiin törkeinä, kun otettiin huomioon uhrien valikoiminen sekä luottamussuhteen luominen poliisina esiintyen.

Mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta, vahingonteosta, kymmenestä virkavallan anastuksesta, yhdeksästä törkeän petoksen yrityksestä sekä törkeästä varkaudesta vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen. Tuomiossa otettiin huomioon alentavana hänen aiemmat tuomionsa.

Vahingonteko koski tapausta, jossa mies yritti päästä vieraan ihmisen asuntoon lyömällä vasaralla oveen.

Törkeä varkaus taas oli tapaus, jossa mies oli rikoskumppaneidensa kanssa murtautunut parvekkeen kautta tuttunsa asuntoon ja vienyt sieltä muun muassa elokuvalipun, kynsileikkureita, avaimenperän, käsipyyhkeitä ja timantin.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeudessa kuitenkin miehen rangaistusta korotettiin, koska käräjäoikeuden katsottiin alentaneen tuomiota väärin perustein.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Rainer Manu Valtter Åkerlundin kahden vuoden ja viiden kuukauden vankeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat