Uusi kartta julki – Tällaiseksi kiistelty hanke muuttaa Esplanadit

Kaupungin uusi kartta näyttää Esplanadin uudistuksen tarkentuneet suunnitelmat.

Esplanadin uudistukset valmistuvat kesäkuun aikana.

Helsingin kaupunki on päivittänyt Esplanadin kokeilun suunnitelman. Kartta näyttää, mitä kiistellyssä kokeilussa tarkalleen ottaen tapahtuu.

Uudistuksessa Pohjois- ja Eteläesplanadi muutetaan yksikaistaisiksi. Poistettavien kaistojen tilalle rakennetaan 2–3,5-metrisiä levennysalueita oleskelua ja jalankulkua varten.

Levennysalueille tulee muun muassa penkkejä, roskiksia ja kasviruukkuja, kertoo suunnitteluvastaava Pia Rantanen kaupunkiympäristön toimialalta. Lisäksi molempien esplanadien levennysalueilta vuokrataan terassitilaa yritysten käyttöön.

Pohjoisesplanadin levennysalueella käytetään samaa punaista graniittia kuin nykyiselläkin jalkakäytävällä. Rantasen mukaan levennys toteutetaan puupintaisena korokerakenteena paikoissa, joissa kiveys ei ole mahdollinen ratkaisu hulevesien johtamisen takia.

Korokerakenteita tulee Esplanadin Kauppatorin puoleiseen päätyyn Pohjoisesplanadille sekä Mikonkadun kulmalle.

Eteläesplanadin levennysalueilla käytetään graniittia ja asfalttia. Rantasen mukaan myös Eteläesplanadin vanha jalkakäytävä on suurelta osin asfalttia. Hän kertoo, että asfalttia käytetään niissä kohdin, missä kivi- tai puurakenteiden käyttö ei ole teknisesti mahdollista.

Levennysalueet ovat samassa tasossa nykyisen jalkakäytävän kanssa lukuun ottamatta puupintaisia korokerakenteita, joille tulee luiskat.

Havainnekuva Pohjoisesplanadilta.

Eteläesplanadille rakentuu uusi kaksisuuntainen asfalttipäällysteinen pyörätie. Pyörätien viereen tulee pysäköintialueet pyörille ja sähköpotkulaudoille.

Molemmille esplanadeille on jätetty tilaa huolto- ja saattoliikenteelle sekä takseille. Lisäksi Pohjoisesplanadille jätetään cd-autojen pysäköintipaikkoja.

Istutuksia ja oleskelutilaa tulee kartan mukaan eniten Esplanadin Kauppatorin puoleiseen päätyyn Pohjoisesplanadille. Kaduille on tulossa muun muassa ruukkupalmuja, laakeripuita, oliivipuita, taatelipuita, mehikasveja, köynnöksiä ja amppeleita.

Kokeiluhankkeeseen on varattu kolme miljoonaa euroa.

Esplanadien uudistukset valmistuvat suurilta osin 10. kesäkuuta. Kokonaisuudessaan työt on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun aikana.

Rantanen kertoo, että kaikki rakenteet ja pinnat poistetaan ja levennysalueet puretaan kokeilun päätyttyä. Kokeilu kestää vuoden 2024 loppuun saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat