Espoo

”Saako tuonne ihan oikeasti kakata”, lapsi kysyi vesivessan nähdessään – Aikoinaan luksusta edustaneet Suvelan lähiötalot puretaan ja Sinikka Nurminen, 82, menettää kotinsa

Kun Sinikka Nurminen muutti Suvelaan vuonna 1973, hän ihasteli juoksevaa vettä ja sisävessaa.”Kyllähän se pahalta tuntuu, kauhean pahalta”, Sinikka Nurminen, 82, huokaa ja katsoo ulos ikkunasta. Ylimmän kerroksen huoneistosta näkyy harmaata betonijulkisivua ja taivasta.

Nurmisen ikkunasta aukeava maisema jakaa mielipiteitä. Joillekin se edustaa malliesimerkkiä 1970-luvun betonirakentamisen epäonnistumisesta. Toisille, kuten Nurmiselle, se on tuttu kotimaisema.


Nurminen on asunut samassa ylimmän kerroksen asunnossa Espoon Suvelassa vuodesta 1973, yhteensä 46 vuotta. Tämä talvi on kuitenkin Nurmisen viimeinen osoitteessa Kirstinharju 6. Espoon asunnot on päättänyt purkaa Nurmisen kotitalon ja kolme muuta omistamaansa vuokrataloa Kirstinharjun alueelta ja rakentaa tilalle uusia asuntoja.

Ensimmäisen talon, Kirstinharju 4:n purkutyöt alkavat huhtikuussa. Nurmisen talon, Kirstinharju 6:n asukkaiden vuokrasopimukset päättyvät heinäkuun lopussa ja purkutyöt on tarkoitus aloittaa syksyllä.

”On se hirveää, kun ei tiedä, mihin muuttaa ja miten muutossa autetaan”, Nurminen pohtii.


Kodittomaksi ei jää kukaan, Espoon asunnot lupaa. Kaikille purettavien talojen asukkaille on luvattu tarjota uutta asuntoa, toki sitä pitää hakea Espoon asunnoilta ensin. Ei ole myöskään varmaa, löytyykö uusi koti juuri Suvelasta.

Nurminen ei ole vielä hakenut uutta asuntoa.

”Pakko kai tässä on jotakin tehdä. En oikein tiedä, mistä sitä hakisi. Mieheni on hoidossa Tillinmäessä. Olisi hyvä, jos sinne pääsisi kulkemaan”, hän pohtii.

Samassa talossa asuva Hilkka Roisko, 71, haaveilee, josko hän saisi uuden asunnon viimeisenä purettavasta talosta, jonka purkuaikataulu on vielä epäselvä.

”Kaikkein eniten toivon sitä, että Espoon asunnoilta loppuisi rahat eikä yhtään taloa purettaisi”, Roisko nauraa.


Purettavat talot ovat kaikki rakennettu 1970-luvulla. Ne alkavat lähestyä peruskorjausikää, minkä lisäksi niiden huoneistot eivät enää vastaa nykyisiä asuntotarpeita, Espoon asunnot perustelee purkupäätöstä. Taloissa on paljon suuria asuntoja, mutta Espoossa kaupungin vuokra-asuntojen hakijoista valtaosa on yhden tai kahden hengen talouksia.

Espoon asunnot rakentaa purettujen talojen tilalle seitsemän pienempää vuokrataloa. Niiden lisäksi alueelle on tulossa Asuntosäätiön ja Nuorisoasuntoliiton vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Espoon asunnot havittelee alueelle myös vapaarahoitteisia vuokra- tai omistusasuntoja, mutta niiden rakennuttajasta ei ole vielä tietoa.

”Aika näyttää, toteutuvatko vapaarahoitteiset asunnot. Olemme luottavaisia sen suhteen. Tämä on hyvä paikka ja palvelut ovat lähellä”, sanoo Espoon asuntojen toimitusjohtaja Jaakko Kammonen.


Kun Sinikka Nurminen muutti Suvelaan, oli alue hyvin toisennäköinen kuin nyt.

”Voi hyvä ihme! Tämä oli sellaista peltoa, kuin kyntöpeltoa. Ei ollut istutuksia eikä tietä. Oli vain hiekkatie, joka meni pientaloalueelle.”

Mutta uusi asunto, se oli luksusta. Ennen muuttoa Nurminen, hänen miehensä ja pariskunnan kolme lasta olivat asuneet Espoossa omakotitalossa, jossa ei ollut juoksevaa vettä eikä sisävessaa.

”Ai että se oli ihanaa, kun keitin ensimmäiset kahvit täällä ja kraanasta sai vettä”, Nurminen muistelee.

”Nuorin poika kysyi vähän ujostellen minulta vessan ovella, että äiti, saako tuonne ihan oikeasti kakata. Se kaikki oli meille niin outoa.”


Suvela rakennettiin samalla tyylillä kuin muutkin saman aikakauden lähiöt. Väestön muuttaessa maalta kaupunkeihin, uusia asuntoja tarvittiin nopeasti, paljon ja mielellään halvalla. Korttelien muoto perustui mahdollisimman tehokkaaseen nosturin käyttöön.

1960-luvulla oli järjestetty Espoon kansainvälinen keskustakilpailu, johon sisältyi myös Kirstinharjun asuinalue Suvelassa. Kilpailun voitti puolalaisen arkkitehtiryhmän suunnitelma. Voittajasuunnitelmassa Kirstinharjun alueelle oli piirretty palveluita ja ulkoalueita, mutta ne jätettiin alkuvaiheessa rakentamatta.


Suvelan alkutaipaleella Kirstinharjun alueelle rakennettiinkin lähes yksinomaan tuettuja aravavuokra-asuntoja. Tämä antoi alueelle levottoman maineen vuosiksi eteenpäin.

”Ennen Kirstinmäki 6:een sijoitettiin sellaisia, jotka olivat aikaisemmin asuneet pienissä mökeissä ja joilla oli alkoholiongelmaa ja muuta. Se oli vähän levotonta, mutta kyllä siihenkin tottui. Nykyään täällä on aika todella hiljaista, ei rappukäytävässäkään näe juuri ketään”, Nurminen sanoo.


Rosoisen maineensa takia Suvelaa on yritetty uudistaa ja kehittää vuosien saatossa. On ollut Lähiöohjelmaa ja Suvela-visiota. Uusi kappeli valmistui vuonna 2016 ja alueen koulu, Kirstin koulu, on tarkoitus avata perusteellisen remontin jälkeen ensi syksynä.

Yksi peruste vuokratalojen purkamiselle ja uusien rakentamiselle onkin juuri Suvelan kehittäminen, sanoo Espoon asuntojen Kammonen.

”Talojen kunto ei ole ainut asia, mikä vaikuttaa. Koko alueen kehittäminen on tärkeää. Pyrimme tekemään viihtyisiä, kestäviä asuinympäristöjä.”

Espoo suunnittelee paraikaa Espoon keskuksen uudistamista. Tarkoitus on muun muassa parantaa kävely-yhteyksiä Espoon keskuksen asemalta Suvelan suuntaan. Joskus tulevaisuudessa Suvelan läpi voi kulkea raitiovaunu.


Suvelassa yli 30 vuotta asunut Anneli Makkonen ihmettelee uudistamissuunnitelmia. Hän asuu yhdessä Espoon asuntojen purettavista taloista ja on myös asukastoimikunnan puheenjohtaja.

”En tiedä, tarvitseeko Suvelaa niin kauheasti kehittää. Ainut, mitä tarvittaisiin, on parempi suora liikenne Helsinkiin. Muuten Espoon keskuksessa on kaikki, mitä tarvitsee ja siihen on lyhyt matka.”

Anneli Makkonen, Sinikka Nurminen ja Hilkka Roisko ovat kaikki ystävystyneet Suvelassa asuessaan. Kotitalojen purkamisen lisäksi heitä surettaa se, että samalla katoavat myös hyvät ystävät. Nurminen on tosin miettinyt senkin varalle jo suunnitelman.

”Sanoin Hilkalle, että mennään me ainakin samaan paikkaan!”


Oikaisu 24.1.2019 klo 9.21. Jutun lopussa olevassa faktalaatikossa oli aiemmin väärä purkujärjestys taloille. Se on nyt korjattu oikein. Korjattu havainnekuvan tekijätietoihin Avanto arkkitehdit Oy.

Fakta

Suvelasta puretaan neljä taloa


 Espoon asunnot purkaa Suvelasta neljä taloa. Purettavat talot ovat Kirstinharju 4, Kirstinharju 6, Kirstinharju 8 ja Kirstinmäki 6. Purettavissa taloissa on yhteensä 253 asuntoa.

 Purettujen talojen tilalle Kirstinharjun alueelle suunnitellaan 14 uutta, pienempää taloa. Yhteensä taloissa tulee olemaan 400–450 asuntoa. Espoon kaupungin vuokra-asuntojen määrän on tarkoitus pysyä nykyisellään.

 Nykyisissä Kirstinharjun Espoon kaupungin vuokra-asunnoissa vuokra on alle 10 euroa neliö. Uusien vuokra-asuntojen vuokrien Espoon asunnot arvioi nousevan noin 15 euroon neliöltä.

 Alueelle on tulossa Espoon kaupungin vuokra-asuntoja sekä Asuntosäätiön ja Nuorisoasuntoliiton vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Alueelle toivotaan myös vapaarahoitteisia vuokra- tai omistusasuntoja, mutta niiden rakennuttajasta ei ole vielä tietoa.

 Kirstinharju 4:n purkutyöt alkavat keväällä 2019, Kirstinharju 6:n syksyllä 2019 ja Kirstinharju 8:n loppuvuodesta 2019. Kirstinmäki 6:n purkuaikataulu ei ole vielä tiedossa, sillä se riippuu siitä, millä aikataululla uusille vapaarahoitteisille taloille löytyy rakennuttaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  9. 9

   Suomalaisten suosima Škoda sähköistää automallistonsa – ja vaikuttaa tekevän autojen tyylissä täyskäännöksen

  10. 10

   Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää