Espoo

Tällaisena et ole lähiötä ennen nähnyt – Antti Mansikkamäki kuvaa samaa rantaa Espoossa yhä uudestaan ja uudestaan

Antti Mansikkamäki kuvaa kotikulmiaan kuvauskopterilla. Samojen maisemien kuvaaminen oli aluksi hänelle harrastus, mutta nyt se onkin hänen ensisijainen työnsä.Espoolaisella Antti Mansikkamäellä on yksi paikka, johon hän ei kyllästy. Se on Kivenlahti. Vain harva, jos kukaan, on kuvannut Kivenlahtea niin tarkkaan ja yhtä monta kertaa kuin hän.

Mansikkamäki näyttää kuva-arkistojaan, joista löytyy jopa tuhat erilaista kuvaa Kivenlahdesta viime vuoden ajalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maisemaa leimaavat ranta ja Suomen korkeimpiin asuinkerrostaloihin kuuluva Meritorni ovat tavalla tai toisella mukana lähes jokaisessa kuvassa. Kuvat eivät ole kuitenkaan toistensa kaltaisia.

Niissä vuorokauden ajat vaihtuvat aamuyöntunneilta iltamyöhään ja kuukaudet vierivät kesästä kohti keskitalvea. Milloin Kivenlahti on kuvattu pilvien korkeudelta ilmasta, milloin taas joutsenperheen kera merenpinnan tasalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvat hän on ottanut dronella eli kauko-ohjattavalla kuvauskopterilla.

”Aina kun näen, että Kivenlahdessa on erilainen taivas taustalla, hyppään autoon ja menen kuvaamaan. Varmasti olisi vielä kuvauksellisempia paikkoja, mutta se on kuvauksellisin paikka tässä lähistöllä. Siellä meri ja kaupunki yhdistyvät”, Mansikkamäki kertoo.

Vaikka Mansikkamäki on tallentanut tarkkaan lähes jokaisen Kivenlahden kulman, hän ei kuitenkaan asu Kivenlahdessa, vaan muutaman kilometrin päässä Soukassa.

Siellä hän on tuttu näky Yläkartanontien ylikulkusillalla. Se on yksi niistä paikoista, mistä käsin Mansikkamäki ohjaa kuvauskopteriaan ja kuvaa maisemia Espoosta.


Ohikulkijoissa Mansikkamäen kuvaaminen herättää välillä ihmetystä. Useimmiten se on positiivista, mutta aina toisinaan joku saattaa olla epäluuloinen siitä, mitä Mansikkamäki kuvaa kopterillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällaisissa kuvaustilanteissa olen näyttänyt suoraan ruudulta, mitä siinä näkyy”, Mansikkamäki kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuvaa ilmakuvia laajoista alueista, rakennuksista, tunnetuista maamerkeistä ja luonnosta.

Mansikkamäen ottamat Espoo-aiheiset kuvat ovatkin viime vuoden aikana herättäneet paljon kiinnostusta sosiaalisessa mediassa.

Espoon kuvaamisesta Mansikkamäki innostui viime kesänä, kun hän huomasi kaupungissa olevan paljon sellaisia kohteita, joista hän tai moni muukaan ei välttämättä tiedä.

Mansikkamäki on kuvannut Kivenlahden ohella myös muuta Suur-Espoonlahden aluetta sekä käytännössä kaikki Espoon suurimmat taajamat.


Kuviaan hän on julkaissut esimerkiksi Facebookin Espoo-ryhmiin, kuten Kivenlahden Ystäviin ja Puskaradio Espooseen, joista moni on ne löytänyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huomasin pian, että kukaan muu ei tätä tee. Jengi on myös sen verran tykännyt kuvista, joten päättelin, että kai sitä jotain osaan.”

Yhdessä on ilmakuva sumuisesta illasta Soukassa, toisessa värivaloin valaistu Haukilahden vesitorni.

Osa kuvista on kerännyt runsaasti tykkäyksiä, kuten Mansikkamäen joulukuussa ottama kuva joutsenperheestä Kivenlahden edustalla. Se onkin ollut yksittäisistä kuvaustilanteista Mansikkamäen mieleen eniten painunein.

Kopterin avulla hän pääsi kuvaamaan joutsenia mereltä rantaan päin, mihin tavallisella kameralla ei noin vain pysty. Mansikkamäki ohjasi kuvauskopteria joutsenperheen edellä pitäen joutseniin tarpeeksi etäisyyttä.


Erikoisen tilanteesta teki kuitenkin se, mitä Mansikkamäki seuraavaksi teki kopterilla. Mansikkamäki huomasi, että joukkoa johtanut joutsenisä joutui nokallaan rikkoa jäätä ja keksi ratkaisun, jolla helpottaa kulkua:

”Ensiksi isäntä yritti hätistellä pois kopteria, ja otin heti pakkia. Jatkoin kuvaamista kauempaa ja menin auttamaan kopterilla niin, että rikoin jäätä koputtelemalla sitä laskutelineellä. Sen verran ohutta se oli. Menin tavallaan jonon keulilla ja isäntä, emäntä sekä neljä poikasta tulivat perässä.”

Mansikkamäen kohdalla harrastuksesta on kasvanut hiljalleen työ. Tällä hetkellä hän työllistää itsensä pääosin kopteri-kuvauksilla, ja suurimpana syynä siihen ovat hänen Espoo-aiheiset kuvat.

Espoon tai Kivenlahden kuvaaminen eivät olleet kuitenkaan Mansikkamäen mielessä vielä siinä vaiheessa, kun hän hankki ensimmäisen kuvauskopterinsa loppuvuodesta 2016.

Koko kopterikuvaus oli tuolloin hänelle uusi asia, eikä hänelle ollut täysin selvää, mitä tulisi kuvauskopterilla tekemään. Mansikkamäellä oli kuitenkin aiempaa kuvausharrastuneisuutta ja hän on perillä kopterikuvaamistakin koskevista ilmailumääräyksistä, joten hän tiesi, mitä kuvauskopterilla on lupa kuvata ja mitä ei.

Ensiksi Mansikkamäki ajatteli käyttävänsä kopteria lähinnä videokuvaamiseen, kuten mainosvideoiden tekemiseen.

”Hyvin pian huomasin, kuinka aikaa vievää videoiden tekeminen voi olla. Vaikka teen myös yhä videoita, kuvat ovat ne syrjäyttäneet.”

Kuvista saatu palaute on kannustanut Mansikkamäkeä myös kuvaamaan lisää ja kehittämään taitojaan. Kuvaajana hän on itseoppinut.

”Esimerkiksi Kivenlahti on ollut minun harjoituskenttäni. Siksi kuvaan siellä niin paljon.”

Kokonaisuudessaan Mansikkamäen ottamat kuvat piirtävät kuvaa Espoosta kaupunkina.

Se on ollut Mansikkamäen tarkoitus. Hänen mielestään vahvana elää mielikuva siitä, että Espoo koostuu vain joukosta keskenään kilpailevia taajamia. Sitä hän on yrittänyt murtaa ja tuoda esiin, kuinka hienoilta eri alueet voivat näyttää. Esimerkiksi Soukassa hän viihtyy hyvin, vaikka ei olekaan vielä kuvannut sitä yhtä paljon kuin Kivenlahtea.

”Vaikka esimerkiksi Kivenlahti on tuossa vieressä, täällä näkyy kuitenkin nurkkakuntaisuutta ja vastakkainasettelua eri alueiden välillä. Olen koittanut kuvata näitä taajamia mahdollisimman hyvässä valossa ja tehdä tätä projektia sillä työnimellä, että Espoo on kaupunki.”


Mansikkamäen mielestä monilla on myös kapea mielikuva siitä, mitä kaikkea Espoo on. Ja niin oli hänelläkin, kun hän muutti Espooseen useiden Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien jälkeen.

”Tästä kaupungista on ulkopuolisilla aika hatara mielikuva. Kun muutin Espooseen vuonna 2006, taisin kaikkein eniten assosioida Keilaniemen alueen ja ehkä Tapiolan, Espooksi.”

Mansikkamäen Espoo-aiheisista kuvista on oltu kiinnostuneita Espoon kaupunkia myöten.

Helmikuun puolivälissä Espoon kaupunginmuseossa aukeavassa merellisestä Espoosta kertovassa Katse horisontissa -näyttelyssä on esillä muutamia Mansikkamäen ottamia ilmakuvia. Siellä nähdään muun muassa tilaustyönä tehty 3 x 2 metrin kokoinen ilmakuva, tietenkin Kivenlahdesta.

Kokonaisen alueen kuvaaminen ilmasta käsin kopterilla ei kuitenkaan onnistunut tässä tapauksessa yhdellä kuvalla.

Mansikkamäki ratkaisi asian niin, että hän päätti kuvata Kivenlahden pala kerrallaan. Lopulliseen kuvaan on yhdistetty 350 eri kuvaa, jotka on aseteltu vierivieren.


Kivenlahti näyttää ilmasta käsin myös hieman toiselta. Esimerkiksi joukkoon Aallontaiteen pienkerrostaloja ei juurikaan kiinnitä huomiota maan tasalla, mutta ne osuvat nopeasti silmään muusta arkkitehtuurista yläpuolelta katsottuna.

”Ilmasta käsin ne näyttävät kuin tetris-peliltä”, toteaa Mansikkamäki.

Vaikka Kivenlahtea hän on kuvannut jo paljon, Mansikkamäen mukaan siellä ja muualla Espoossa riittää yhä paljon kuvattavaa.

Hän kertoo kuvausprojektinsa jatkuvan, mutta ei paljasta vielä, mihin seuraavaksi aikoo keskittyä.

”Olen utelias tietämään, mistä tässä kylässä on kysymys. Ainakin toistaiseksi tunnen saaneeni jonkun muunkin ihmisen havaitsemaan, että tämähän on aika hieno paikka loppujen lopuksi. Me voidaan olla ylpeästi soukkalaisia, kivenlahtelaisia, olarilaisia – espoolaisia.”

Katse Horisontissa – Näyttely Merellisestä Espoosta Espoon kaupunginmuseo, Kamu, Näyttelykeskus WeeGee 14.2.2019–2.2.2020
Espoo - luetuimmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  2. 2

   Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  3. 3

   HS vieraili Vienan Kemijoen viimeisessä karjalaiskylässä: Se on henkitoreissaan, vaikka pian valmistuva vesivoimala ei sitä hukutakaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolisoni työ sekoittaa perhe-elämän ja lomat – Lapsetkin ovat oppineet, että aina kun puhelin soi, isän pitää tehdä töitä

  5. 5

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  6. 6

   Mukava mies on joskus tasa-arvon tulppana, vahingossa tosin

  7. 7

   Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin kattojen ylle, vain 16-vuotias Tauno Hammar päätti toimia – ”En osannut pelätä”

  8. 8

   Ulkopuolisilla ei ollut 120 vuoteen mitään asiaa Suomen kulta­kauden taideaarteeseen – Tältä Järnefeltin ainutlaatuisessa jugendhuvilassa näyttää nyt

  9. 9

   Ensin kadulla oli Pasi, sitten syöksyi Marko – Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämän pelasti ystävä, jonka kanssa hän lapsena aloitti juomisen

   Tilaajille
  10. 10

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  6. 6

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  10. 10

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää