Espoo

Tällaisena et ole lähiötä ennen nähnyt – Antti Mansikkamäki kuvaa samaa rantaa Espoossa yhä uudestaan ja uudestaan

Antti Mansikkamäki kuvaa kotikulmiaan kuvauskopterilla. Samojen maisemien kuvaaminen oli aluksi hänelle harrastus, mutta nyt se onkin hänen ensisijainen työnsä.Espoolaisella Antti Mansikkamäellä on yksi paikka, johon hän ei kyllästy. Se on Kivenlahti. Vain harva, jos kukaan, on kuvannut Kivenlahtea niin tarkkaan ja yhtä monta kertaa kuin hän.

Mansikkamäki näyttää kuva-arkistojaan, joista löytyy jopa tuhat erilaista kuvaa Kivenlahdesta viime vuoden ajalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maisemaa leimaavat ranta ja Suomen korkeimpiin asuinkerrostaloihin kuuluva Meritorni ovat tavalla tai toisella mukana lähes jokaisessa kuvassa. Kuvat eivät ole kuitenkaan toistensa kaltaisia.

Niissä vuorokauden ajat vaihtuvat aamuyöntunneilta iltamyöhään ja kuukaudet vierivät kesästä kohti keskitalvea. Milloin Kivenlahti on kuvattu pilvien korkeudelta ilmasta, milloin taas joutsenperheen kera merenpinnan tasalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvat hän on ottanut dronella eli kauko-ohjattavalla kuvauskopterilla.

”Aina kun näen, että Kivenlahdessa on erilainen taivas taustalla, hyppään autoon ja menen kuvaamaan. Varmasti olisi vielä kuvauksellisempia paikkoja, mutta se on kuvauksellisin paikka tässä lähistöllä. Siellä meri ja kaupunki yhdistyvät”, Mansikkamäki kertoo.

Vaikka Mansikkamäki on tallentanut tarkkaan lähes jokaisen Kivenlahden kulman, hän ei kuitenkaan asu Kivenlahdessa, vaan muutaman kilometrin päässä Soukassa.

Siellä hän on tuttu näky Yläkartanontien ylikulkusillalla. Se on yksi niistä paikoista, mistä käsin Mansikkamäki ohjaa kuvauskopteriaan ja kuvaa maisemia Espoosta.


Ohikulkijoissa Mansikkamäen kuvaaminen herättää välillä ihmetystä. Useimmiten se on positiivista, mutta aina toisinaan joku saattaa olla epäluuloinen siitä, mitä Mansikkamäki kuvaa kopterillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällaisissa kuvaustilanteissa olen näyttänyt suoraan ruudulta, mitä siinä näkyy”, Mansikkamäki kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuvaa ilmakuvia laajoista alueista, rakennuksista, tunnetuista maamerkeistä ja luonnosta.

Mansikkamäen ottamat Espoo-aiheiset kuvat ovatkin viime vuoden aikana herättäneet paljon kiinnostusta sosiaalisessa mediassa.

Espoon kuvaamisesta Mansikkamäki innostui viime kesänä, kun hän huomasi kaupungissa olevan paljon sellaisia kohteita, joista hän tai moni muukaan ei välttämättä tiedä.

Mansikkamäki on kuvannut Kivenlahden ohella myös muuta Suur-Espoonlahden aluetta sekä käytännössä kaikki Espoon suurimmat taajamat.


Kuviaan hän on julkaissut esimerkiksi Facebookin Espoo-ryhmiin, kuten Kivenlahden Ystäviin ja Puskaradio Espooseen, joista moni on ne löytänyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huomasin pian, että kukaan muu ei tätä tee. Jengi on myös sen verran tykännyt kuvista, joten päättelin, että kai sitä jotain osaan.”

Yhdessä on ilmakuva sumuisesta illasta Soukassa, toisessa värivaloin valaistu Haukilahden vesitorni.

Osa kuvista on kerännyt runsaasti tykkäyksiä, kuten Mansikkamäen joulukuussa ottama kuva joutsenperheestä Kivenlahden edustalla. Se onkin ollut yksittäisistä kuvaustilanteista Mansikkamäen mieleen eniten painunein.

Kopterin avulla hän pääsi kuvaamaan joutsenia mereltä rantaan päin, mihin tavallisella kameralla ei noin vain pysty. Mansikkamäki ohjasi kuvauskopteria joutsenperheen edellä pitäen joutseniin tarpeeksi etäisyyttä.


Erikoisen tilanteesta teki kuitenkin se, mitä Mansikkamäki seuraavaksi teki kopterilla. Mansikkamäki huomasi, että joukkoa johtanut joutsenisä joutui nokallaan rikkoa jäätä ja keksi ratkaisun, jolla helpottaa kulkua:

”Ensiksi isäntä yritti hätistellä pois kopteria, ja otin heti pakkia. Jatkoin kuvaamista kauempaa ja menin auttamaan kopterilla niin, että rikoin jäätä koputtelemalla sitä laskutelineellä. Sen verran ohutta se oli. Menin tavallaan jonon keulilla ja isäntä, emäntä sekä neljä poikasta tulivat perässä.”

Mansikkamäen kohdalla harrastuksesta on kasvanut hiljalleen työ. Tällä hetkellä hän työllistää itsensä pääosin kopteri-kuvauksilla, ja suurimpana syynä siihen ovat hänen Espoo-aiheiset kuvat.

Espoon tai Kivenlahden kuvaaminen eivät olleet kuitenkaan Mansikkamäen mielessä vielä siinä vaiheessa, kun hän hankki ensimmäisen kuvauskopterinsa loppuvuodesta 2016.

Koko kopterikuvaus oli tuolloin hänelle uusi asia, eikä hänelle ollut täysin selvää, mitä tulisi kuvauskopterilla tekemään. Mansikkamäellä oli kuitenkin aiempaa kuvausharrastuneisuutta ja hän on perillä kopterikuvaamistakin koskevista ilmailumääräyksistä, joten hän tiesi, mitä kuvauskopterilla on lupa kuvata ja mitä ei.

Ensiksi Mansikkamäki ajatteli käyttävänsä kopteria lähinnä videokuvaamiseen, kuten mainosvideoiden tekemiseen.

”Hyvin pian huomasin, kuinka aikaa vievää videoiden tekeminen voi olla. Vaikka teen myös yhä videoita, kuvat ovat ne syrjäyttäneet.”

Kuvista saatu palaute on kannustanut Mansikkamäkeä myös kuvaamaan lisää ja kehittämään taitojaan. Kuvaajana hän on itseoppinut.

”Esimerkiksi Kivenlahti on ollut minun harjoituskenttäni. Siksi kuvaan siellä niin paljon.”

Kokonaisuudessaan Mansikkamäen ottamat kuvat piirtävät kuvaa Espoosta kaupunkina.

Se on ollut Mansikkamäen tarkoitus. Hänen mielestään vahvana elää mielikuva siitä, että Espoo koostuu vain joukosta keskenään kilpailevia taajamia. Sitä hän on yrittänyt murtaa ja tuoda esiin, kuinka hienoilta eri alueet voivat näyttää. Esimerkiksi Soukassa hän viihtyy hyvin, vaikka ei olekaan vielä kuvannut sitä yhtä paljon kuin Kivenlahtea.

”Vaikka esimerkiksi Kivenlahti on tuossa vieressä, täällä näkyy kuitenkin nurkkakuntaisuutta ja vastakkainasettelua eri alueiden välillä. Olen koittanut kuvata näitä taajamia mahdollisimman hyvässä valossa ja tehdä tätä projektia sillä työnimellä, että Espoo on kaupunki.”


Mansikkamäen mielestä monilla on myös kapea mielikuva siitä, mitä kaikkea Espoo on. Ja niin oli hänelläkin, kun hän muutti Espooseen useiden Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien jälkeen.

”Tästä kaupungista on ulkopuolisilla aika hatara mielikuva. Kun muutin Espooseen vuonna 2006, taisin kaikkein eniten assosioida Keilaniemen alueen ja ehkä Tapiolan, Espooksi.”

Mansikkamäen Espoo-aiheisista kuvista on oltu kiinnostuneita Espoon kaupunkia myöten.

Helmikuun puolivälissä Espoon kaupunginmuseossa aukeavassa merellisestä Espoosta kertovassa Katse horisontissa -näyttelyssä on esillä muutamia Mansikkamäen ottamia ilmakuvia. Siellä nähdään muun muassa tilaustyönä tehty 3 x 2 metrin kokoinen ilmakuva, tietenkin Kivenlahdesta.

Kokonaisen alueen kuvaaminen ilmasta käsin kopterilla ei kuitenkaan onnistunut tässä tapauksessa yhdellä kuvalla.

Mansikkamäki ratkaisi asian niin, että hän päätti kuvata Kivenlahden pala kerrallaan. Lopulliseen kuvaan on yhdistetty 350 eri kuvaa, jotka on aseteltu vierivieren.


Kivenlahti näyttää ilmasta käsin myös hieman toiselta. Esimerkiksi joukkoon Aallontaiteen pienkerrostaloja ei juurikaan kiinnitä huomiota maan tasalla, mutta ne osuvat nopeasti silmään muusta arkkitehtuurista yläpuolelta katsottuna.

”Ilmasta käsin ne näyttävät kuin tetris-peliltä”, toteaa Mansikkamäki.

Vaikka Kivenlahtea hän on kuvannut jo paljon, Mansikkamäen mukaan siellä ja muualla Espoossa riittää yhä paljon kuvattavaa.

Hän kertoo kuvausprojektinsa jatkuvan, mutta ei paljasta vielä, mihin seuraavaksi aikoo keskittyä.

”Olen utelias tietämään, mistä tässä kylässä on kysymys. Ainakin toistaiseksi tunnen saaneeni jonkun muunkin ihmisen havaitsemaan, että tämähän on aika hieno paikka loppujen lopuksi. Me voidaan olla ylpeästi soukkalaisia, kivenlahtelaisia, olarilaisia – espoolaisia.”

Katse Horisontissa – Näyttely Merellisestä Espoosta Espoon kaupunginmuseo, Kamu, Näyttelykeskus WeeGee 14.2.2019–2.2.2020

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  6. 6

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  7. 7

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  8. 8

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää