Espoo    |   HS Espoo

Keskellä kukoistavaa Espoota rapistuu unohdettu kauppakeskus

Galleria aiotaan purkaa ja tilalle rakentaa liiketiloja ja asumista.”Galleriasta rakennetaan viihtymispaikkaa: ihmisten odotetaan käyskentelevän ja istuskelevan avarassa, kattoikkunan valaisemassa pääkäytävässä, ihastelevan suihkulähteen solinaa viherkasvien varjossa ja ajelevan jännittävässä hississä, jonka kaarevasta lasi-ikkunasta voi kurkistella ohi lipuvia puoteja.”

Näin tunnelmoi Helsingin Sanomat kesällä 1985, muutamaa kuukautta ennen Leppävaaran Galleria-kauppakeskuksen avaamista.

Galleria edusti aikansa kauppakeskusihannetta, jossa kaupat olivat suoraan yhteydessä toisiinsa. ”Puodit liittyvät toisiinsa kuin tavaratalon osastot, ilman väliseiniä”, Helsingin Sanomien jutussa kirjoitettiin. Samalla periaatteella oli suunniteltu myös 1960-luvulla Tapiolaan rakennettu Heikintori.


Kun Galleria aukesi, sieltä löytyi kaikkea: oli ruokakauppaa, ravintolaa, pankkikonttoria, huonekaluliikettä ja vaatekauppaa. Gallerian sisätiloja koristaneet viherkasvit tuotiin aina Amsterdamista asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Parturi-kampaaja saksii hiukset, optikko katsoo silmiin, kengät voi ostaa tai korjauttaa, lapset ja naiset vaatettaa ja hankkia leluja”, Helsingin Sanomissa kerrottiin.

”Galleria oli sisäänpäin aukeava ja asiakasvirtoja hyödyntävä. Se oli aikanaan uutta”, Gallerian entinen toimitusjohtaja Pertti Myllymäki kertoo. Myllymäki toimi Gallerian toimitusjohtajana vuosina 1995–2016.

Galleria oli alunperin niin sanottu kauppiastavaratalo, eli sen omistivat pitkälti kauppiaat itse. 1990-luvun alun laman myötä Gallerian omistus siirtyi vähitellen Työväen opintorahastolle, joka myi Gallerian vuonna 2016 rahastoyhtiö United Bankersin hallinnoimalle kiinteistörahastolle.


Vuonna 1985 Leppävaara oli kovin erinäköinen kuin nyt. Radan eteläpuolella sijaitsi MaxiMarket. Asumista oli lähinnä Perkkaalla, ja Pohjois-Leppävaaraan asuntoja vasta rakennettiin. Helsingin Sanomien uutisessa harmiteltiinkin, kuinka ”Galleria hukkuu kokonaan Leppävaaran keskustan tiukan rakentamisen uumeniin”.

Nyt, reilu 30 vuotta Gallerian avajaisten jälkeen, Leppävaaran painopiste on siirtynyt etelämmäs ja Galleriakin on vain varjo entisestään. Viherkasvit ovat vaihtuneet muovikasveihin, suihkulähde ei solise ja jännittävä hissi on purettu.


Kauppakeskus Sellon valmistuminen vain kivenheiton päähän, junaradan eteläpuolelle vuonna 2005, vei Galleriasta asiakkaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun Sello valmistui, muoti ja muu sellainen kauppa, joka hyötyy keskittyvästä tarjonnasta, siirtyi käytännössä kokonaan Sellon puolelle”, Myllymäki sanoo.

Taloussanomat kertoi joulukuussa 2005, kuinka Gallerian viikoittaiset asiakasmäärät putosivat Sellon avaamisen jälkeen 40 000 asiakkaasta 25 000 asiakkaaseen.Ei Gallerian elo ennen Selloakaan pelkkää auvoa ollut. Jo ennen Gallerian avajaisia Helsingin Sanomissa pohdittiin, miten Galleria pärjää kilpailussa nykyisen Sellon paikalla sijanneen MaxiMarketin kanssa.

Myös Läkkitorin levottomuudet ja venyneet korjaustyöt verottivat Gallerian asiakaskuntaa.

”Parasta aikaa oli, kun MaxiMarket oli purettu, mutta Selloa ei oltu vielä rakennettu. Silloin oli kova tunku Galleriaan”, Myllymäki sanoo.


MaxiMarket purettiin Sellon tieltä vuonna 2003.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myllymäen mukaan oli alusta asti selvää, ettei Galleria voisi mitenkään kilpailla Sellon kanssa. Sellon kerrospinta-ala on lähes 20-kertainen Galleriaan verrattuna.

”Totesimme, että vanha Galleria ei pärjää Sellon vieressä. Päätimme, että käännämme Sellon läheisyyden eduksi ja täydennämme Sellon palveluita asiakkaan näkökulmasta yhtenä kokonaisuutena”, Myllymäki kertoo.

Ajatuksena oli, että Sello tuo uusia asiakasvirtoja Leppävaaran alueelle ja että tarvetta palveluille on myös Pohjois-Leppävaarassa.

”Päivittäistavarakauppa, hyvinvointi, liikunta, terveys, kauneus, tällaisilla teemoilla lähdimme liikenteeseen”, Myllymäki kertoo. Ajatus oli, että Galleria pärjäisi teemakauppakeskuksena, jossa on myös ruokakauppa.


Galleriaa uudistettiin 2007 sekä 2011–2012. Remontissa Galleriaan rakennettiin muun muassa kuntosali ja tanssistudio ja päivittäistavarakauppaa laajennettiin.

Gallerian verkkosivuilla todetaan, kuinka ”uudistaminen on rakentanut Gallerialle uuden vuosikymmeniä pitkän elinkaareen.”

Gallerian nykyinen omistaja, sijoitusrahasto United Bankers on tyytyväinen Gallerian vuokrausasteeseen.

”Kiinteistö on käytännössä täynnä. Siellä on tyhjillään vain yksi hieman vaikeasti vuokrattava tila”, sanoo United Bankersin salkunhoitaja Jarkko Lehtonen.


Tästä huolimatta Gallerialla tuskin kuitenkaan on edessään verkkosivuilla mainostettua, vuosikymmeniä pitkää elinkaarta. Leppävaaran on tulossa isoja muutoksia: junaradan yli suunnitellaan uutta kävelysiltaa, Sello laajenee osin uudistettavan bussiterminaalin päälle ja alueelle on tulossa uusia asuntoja ja toimistoja.

”Pohjois-Leppävaaran kehitys on jäänyt ajastaan jälkeen. Nyt sinne tulee asumista, uusia toimistoja, liiketilaa ja hotelli”, sanoo Leppävaaran suunnittelusta vastaava projektijohtaja Mika Rantala.

Näissä suunnitelmissa 1980-luvun pieni kauppakeskus tuntuu helposti vanhanaikaiselta.

”Kun käy paikan päällä Galleriassa, ymmärtää hyvin, ettei se oikein enää vastaa kuluttajien tarpeisiin parhaimmalla mahdollisella tavalla”, United Bankersin Lehtonen muotoilee.

United Bankersilla on hänen mukaansa Gallerian suhteen kaksi vaihtoehtoa: rakennus pitää joko peruskorjata tai purkaa ja rakentaa tilalle uusi rakennus.

”Jos Gallerian vain peruskorjaisi, se ei kuitenkaan pystyisi palvelemaan tämän päivän, ja erityisesti tulevaisuuden, kuluttajien tarpeita. Se olisi tekohengittämistä.”

United Bankersin suunnitelmissa on purkaa kauppakeskus sekä siihen yhteydessä oleva parkkitalo ja rakentaa tilalle moderneja liiketiloja ja asumista.

Tämän lisäksi sijoitusyhtiö haluaisi uudistaa Gallerian ympäristöä perusteellisemminkin. United Bankers neuvottelee paraikaa purkamisesta ja uudelleen rakentamisesta kahden Gallerian ja junaradan välissä sijaitsevan kiinteistön omistajien kanssa.

”Haluaisimme tehdä tästä yhden ison kokonaisuuden. Se olisi kaupallisesti toimivampi ja liittyisi paremmin muihin uudiskohteisiin, joita alueelle rakennetaan”, Lehtonen sanoo.


Galleriassa on nyt noin 5 000 neliötä kaupallisia tiloja. Uudisrakentamisen myötä tämä määrä voitaisiin kaksin tai kolminkertaistaa, Lehtonen arvioi.

Eli vaikka ajastaan jälkeen jääneen Gallerian kunnostaminen ei kannata, uskoo United Bankers, että palveluille ja uusille liiketiloille on Pohjois-Leppävaarassa kysyntää. Alueelle on tulossa paljon uusia asukkaita, joten asiakaskuntaa pitäisi riittää, Lehtonen uskoo.

United Bankers tavoittelee uusiin liiketiloihin muun muassa ruokakauppoja ja julkisia palveluita, kuten terveysasemaa.

”Pohjois-Leppävaaran alue tarvitsee jatkossakin hyvän ruokakaupan. Uskon, että kaikki valtakunnallista ruokakauppaketjua ovat kiinnostuneita sijoittumaan tälle alueelle”, Lehtonen sanoo.

Alueen asemakaavamuutosehdotus on tarkoitus saada Espoon kaupunkisuunnittelulautakuntaan tämän vuoden syksyllä. Rakentaminen alueella aloitetaan aikaisintaan loppuvuodesta 2020.

Se, millä aikataululla Galleria puretaan, on vielä auki. Paljon riippuu Lehtosen mukaan siitä, miten neuvottelut kahden muun kiinteistön omistajien kanssa etenevät. Isompia remontteja tai korjauksia Galleriaan ei purkupäätöstä odotellessa ole suunnitteilla.

”Tämä on Gallerian kannalta vähän tylsä periodi, kun kiinteistöä pitää ylläpitää, jotta päästään kunnialla sinne asti, että lopullinen purkupäätös tehdään.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille – Taustalla brittimiljardööri, viranomainen kuvaa toimintaa ”järkyttäväksi”

  2. 2

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  3. 3

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  6. 6

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  9. 9

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  5. 5

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille – Taustalla brittimiljardööri, viranomainen kuvaa toimintaa ”järkyttäväksi”
  3. Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”
  4. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  5. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  6. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  7. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  8. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  9. Tunti sitten
  10. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  11. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  12. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  13. Näytä lisää