Espoo

Asiakaskatoa ja sekavia reittejä – Tapiolan Ainoan yrittäjistä osa pohtii lopettamista, vaikka kauppakeskuksen johdon mukaan kävijämäärät ovat kunnossa

Osittain rakennustyömaana olevaan Ainoaan valmistuu syksyllä uusia liiketiloja.Kauppakeskus Ainoaan ei välttämättä ole ihan helppo löytää, vaikka se sijaitseekin metroaseman päällä. Tapiolan bussiterminaalin avautumista odotellessa reitti kauppakeskukseen kulkee metroasemalta parkkitilojen hissien kautta.

Tästä huolimatta kauppakeskus onnistui tekemään viime vuonna kävijäennätyksensä. Vuonna 2018 Ainoan kävijämäärä oli yli kuusi miljoonaa eli yli 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eihän siihen määrään voi olla kuin tyytyväinen. Se ylitti kaikki odotukset”, sanoo Ainoan kaupallinen johtaja Marja-Liisa Neuvonen.

Kaikki yrittäjät eivät kuitenkaan ole kasvua havainneet. Japanilaisessa ravintolassa Sumo Sushissa on usein päivisin hiljaista. Asiakkaita käy päivässä noin satakunta, kertoo ravintolan omistaja Kimsy Poon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihan juuri ja juuri pärjätään. Kyllä asiakasmäärä saisi olla parempi.”

Sumo Sushi sijaitsee kauppakeskus Ainoan kolmannessa kerroksessa, niin sanotulla vanhan Sokoksen puolella. Poonilla oli ennen Ainoaa samoilla sijainneilla kiinalainen ravintola.

”Olemme olleet Tapiolassa yli 20 vuotta. Aikaisemmin kaikki on toiminut hyvin. Mutta nyt näyttäisi siltä, että kaikki ovat karanneet jonnekin muualle. Asiakkaita on nyt päivisin puolet vähemmän kuin aikaisemmin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poon epäilee yhdeksi asiakaskadon syyksi juurikin hankalia kulkuyhteyksiä.

”Ensin metron aikataulu pitkittyi. Sitten bussiterminaali ei tahdo valmistua. Kulkureitti tänne on vaikea. Asiakkaat joutuvat kävelemään paljon”, Poon sanoo.

Hän kertoo pohtineensa jopa ravintolan sulkemista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme miettineet, että saattaisimme lopettaa tässä sijainnissa. Pitää jutella kauppakeskuksen johdon kanssa, että miten toimitaan.”

Sumo Sushin vieressä sijaitsevassa Funky Burger -ravintolassa asiakasmääriin on oltu ihan tyytyväisiä. Ravintolapäällikkö Ville Selin arvioi, että Funky Burgerissa käy päivittäin noin 200–400 asiakasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Arki-illat tietysti voisivat olla parempiakin. Niihin on kehitelty kaikenlaisia kampanjoita, että saadaan lisää asiakkaita”, Selin sanoo.

Tapiolan työmaat ovat Selinin mukaan itse asiassa piristäneet Funky Burgerin lounasaikaa, sillä työmailta tulee ravintolaan paljon asiakkaita.


Ainoaan kuuluu myös pienempiä ulkorakennuksia, joissa toimivat muun muassa Lasikahvila ja ravintola Sandro. Niissä molemmissa erityisesti talvi on hiljaista aikaa.

”Äsken katsoin huvin vuoksi kuitteja. Niitä on tullut nyt 20 ja kello on jo yksi”, sanoo Lasikahvilan omistaja Kristian von Essen.

Yksi syy vähäisiin asiakasmääriin löytyy hänen mukaansa säästä. Lasikahvilaan tullaan ulkokautta ja välillä asiakkaiden esteenä saattaa olla lunta ja jäätä.

”Tuntuu kyllä, että asiakkaat hakevat kulkureittejä muualta. Tämä on hyvin sääaltista. Viime aikoina on ollut todella hiljaista.”

Von Essen sanoo, että hän käy yhtiökumppaninsa kanssa keskustelua Lasikahvilan jatkosta.

”Sitä pohditaan koko ajan. Se on meidän sisäistä keskustelua.”

Myös Lasikahvilan läheisyydessä sijaitsevassa Sandrossa on huomattu talven vaikutus asiakasmääriin.

”Alkuvuosi on meillä ollut hyvin rauhallista. Talvella, kun ollaan kauppakeskuksen ulkopuolella, siinä on lumikaaosta ja muuta”, sanoo Sandron linjajohtaja Joseph Youssef.

Lopettamissuunnitelmia Sandrossa ei kuitenkaan ole. Siellä luotetaan siihen, että kevät ja kesä tuovat kaikonneet asiakkaat takaisin.

”Meillä on muutenkin toimintaa kesällä enemmän kuin talvella. Meillä on hieno terassi ja olemme muutenkin enemmän kesäpaikka”, Youssef sanoo.

Sumo Sushin Poon arvioi, että Ainoan ongelmat keskittyisivät nimenomaan niin sanotulle vanhan Sokoksen puolelle.

Tammikuun lopussa lopetti vaateliike Bikbok. Myös Johto Cafen käyttämä tila on suljettu muutostöiden ajaksi. Siihen aukeaa pian munkkiniemeläisen Cafe Tarinan kahvila.

Ainoan Neuvosen mukaan Ainoan eri osien välillä ei ole asiakasmäärissä juurikaan eroja.

”En sanoisi, että jossain päin kauppakeskusta tiloja olisi hankalampi saada vuokralle tai että toinen puoli olisi hiljaisempi. Rakennamme sopivaa kaupallista kokonaisuutta. Se on totta, että meillä on ollut rakennustyömaata ympärillä ja sisääntulot metrosta ovat tarkkoja opastamisen paikkoja.”

Tapiolan bussiterminaalin aukeaminen helpottaa kulkua Ainoassa, Neuvonen uskoo. Bussiterminaalin on tarkoitus aueta tämän vuoden aikana.

Se, että jotkut yrittäjät pohtivat jatkoaan Ainoassa, tulee Neuvoselle yllätyksenä.

”Harvassa paikassa kasvuluvut ovat tätä luokkaa kuin Ainoassa. Käymme jatkuvaa keskustelua yhdessä tiimin ja yrittäjien kanssa myynnin ja kävijämäärien luvuista. Voiko olla myös niin, että tämä on hetkellinen tilanne? Tammikuu on usein hiljaista aikaa”, Neuvonen pohtii.

Sumo Sushin Poon korostaa, että hän on kauppakeskuksen johtoon tyytyväinen. Ainoan olosuhteet vain ovat hänestä haastavat.

”Johto on kyllä tehnyt parhaansa”, Poon sanoo.

Ainoa laajenee syksyllä, kun entisen Stockmannin paikalle rakennettavat tilat aukeavat. Esimerkiksi vaateliike H&M muuttaa nykyiseltä paikaltaan niin sanotulta vanhan Sokoksen puolelta uusiin tiloihin.

Neuvosen mukaan H&M:n nykyinen tila ei näillä näkymin uhkaa jäädä tyhjäksi.

”Meillä on kaikkiin tiloihin neuvotteluja käynnissä. Sen enempää en voi tässä vaiheessa sanoa. Neuvottelut ovat luottamuksellisia.”

Fakta

Sello on Espoon suurin


 Sello on Espoon suurin kauppakeskus. Vuonna 2017 sen kävijämäärä oli 24 miljoonaa ja myynti 397 miljoonaa euroa.

 Iso Omena on Espoon toiseksi suurin kauppakeskus. Vuonna 2017 sen kävijämäärä oli 12 miljoonaa ja myynti 317 miljoonaa euroa.

 Ainoa on Espoon kolmanneksi suurin kauppakeskus. Vuonna 2017 sen kävijämäärä oli 5 miljoonaa ja myynti 114 miljoonaa euroa.

Lähde: Kauppakeskusyhdistys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  3. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  4. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  5. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  6. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  7. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  8. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  9. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  10. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  11. Norjalaishiihtäjien lehdistötilaisuus päättyi kyyneliin – taustalla kaksi perhetragediaa
  12. Näytä lisää