Espoo    |   HS Espoo

Turvapaikanhakijat kohtasivat veteraaneja sotavammasairaalassa – Kalervo Kukka: ”Olet saanut kokea paljon raskaita asioita. Otan osaa.”

Veteraanit ja turvapaikanhakijat keskustelivat muun muassa sotakokemuksistaan.”Oletko opiskellut yliopistossa? Onko sinulla vaimoa? Entä lapsia? Asutko täällä Kaunialan sotavammasairaalassa?” Omar Alfagadilla riittää kysymyksiä, joihin veteraani Toivo Suuperko vastailee parhaansa mukaan.

Ihan kaikkea Alfagad ei ymmärrä. Turvapaikanhakijana Irakista Suomeen saapunut Alfagad on asunut Suomessa kolmisen vuotta, ja vaikka suomi kohtalaisen hyvin sujuukin, on osa Suuperkon käyttämistä sanoista liian vaikeita. Silloin Abdil-Rahman Al-Fahad auttaa. Hän kääntää Suuperkon puhetta Alfagadille ja auttaa tätä löytämään oikeat suomen kielen sanat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Al-Fahad on 8. luokalla Espoonlahden koulussa. Hän on osasyy siihen, että Alfagad ja Suuperko istuvat vieretysten Kaunialan sotavammasairaalassa.

Espoonlahden koulu on mukana Gutsy Go -järjestön koulutuksessa, jossa 8.-luokkalaiset ideoivat ja toteuttavat rauhaa vahvistavia ratkaisuja. Ryhmä, jossa Al-Fahad on mukana, halusi tuoda yhteen veteraaneja ja turvapaikanhakijoita.

”Ajattelimme, että sekä veteraanit että turvapaikanhakijat ovat usein yksinäisiä. Halusimme auttaa molempia ja hälventää ennakkoluuloja”, kertoo ryhmään kuuluva Helmi Kojonen.


Gutsy Go -koulutus kestää viikon. Maanantaina koululaiset ideoivat ratkaisujaan ja keskiviikkona pitää jo järjestää rauhaa vahvistava tempaus. Torstaina nuoret koostavat tempauksen pohjalta videon, joka katsotaan yhdessä perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espoonlahden 8.-luokkalaisille Gutsy Go -koulutuksen tiukka aikataulu tarkoitti sitä, että veteraanit ja turvapaikanhakijat piti saada yhteen nopeasti. Nuoret soittivat ensin Kaunialan sotavammasairaalaan, josta lupa tilaisuuden järjestämiseen heltisi helposti. Turvapaikanhakijoiden saaminen paikalle vaati vähän enemmän töitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Soitimme vastaanottokeskukseen, joka on tässä aika lähellä. Sieltä sanottiin, että voitte tulla aulaan kyselemään, jos joku haluaisi lähteä mukaan”, Kojonen kertoo.

Viisi turvapaikanhakijaa lähti vastaanottokeskuksesta nuorten mukaan.

”Sodassa on kovaa, ja siitä on hyvä puhua”, Alfagad vastaa kysymykseen siitä, mikä sai hänet lähtemään tapaamaan veteraaneja.


Afganistalainen Yama Nabizada kuuntelee keskittyneesti, kun Ahti Talvio käy läpi Suomen historiaa ja toisen maailmansodan vaiheita. Sen jälkeen Nabizada kertoo Talviolle elämästään sodan keskellä Afganistanissa. Nabizada ei ymmärrä suomea eikä Talvio puhu englantia, joten nuoret toimivat tulkkeina.

”Tämä oli hyvä mahdollisuus oppia suomalaisesta yhteiskunnasta. Monet suomalaiset eivät tiedä, miksi me olemme tulleet Suomeen. Kun jaamme tarinamme, he tietävät enemmän”, Nabizada pohtii keskustelun jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ahtiin teki vaikutuksen se, kuinka kiinnostunut Nabizada oli Suomen historiasta.

”Hänen uteliaisuutensa ja kyselytaitonsa oli hyvä. Hän suhtautui oikein asiallisesti siihen, mitä kerroin.”

Kun kaksikon juttutuokio alkaa olla lopuillaan, pyytää Nabizada 8.-luokkalaisia tulkkaamaan Talviolle vielä yhden asian:

”Kertokaa hänelle, että hän muistuttaa yliopisto-opettajaani Afganistanissa.”


”Onko sinulla sodasta kokemusta?” Kalervo Kukka kysyy tulkin välityksellä Alfagadilta pöydän yli.

”Lähdin sodan takia Suomeen”, Alfagad vastaa ja kertoo asioista, joita hän on Irakissa joutunut kokemaan. Alfagadin kertomus saa Kukan mietteliääksi.

”Olet saanut kokea paljon raskaita asioita. Otan osaa”, hän sanoo.

Alfagadilla ja Kukalla näyttää riittävän puhuttavaa.

”Kalervo on persoonallinen. Hän nauraa paljon. Ihmiset täällä ovat mukavia. Opin myös lisää suomea, kun keskustelen heidän kanssaan”, Alfagad summaa vierailun antia.

Tapaamista järjestämässä olleen Kojosen mielestä tilaisuus sujui odotuksia paremmin. Ainut mikä jäi harmittamaan oli se, että välillä tuntui, ettei oma kielitaito ihan riittänyt tulkkaamiseen.

”Silti tuntui, että kaikki ymmärsivät hyvin tosiaan. Ei tullut sellaisia tilanteita, ettei heillä olisi ollut puhuttavaa. Heitä yhdistävät samat kokemukset”, Kojonen pohtii.

Kun nuoret ja turvapaikanhakijat ovat pakanneet tavaransa ja ovat jo suuntaamassa ovelle, Kukka huikkaa vielä iloisesti pöydän äärestä:

”Tervetuloa koska vain uudestaan minun puolestani!”


Oikaisu 12.2.2019 klo 12.12. Korjattu Toivo Suuperkon sukunimi oikein muotoon Suuperko. Jutussa luki aiemmin virheellisesti Suurperko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää