Espoo

Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

Villa Miniato sijaitsee 7 400 neliömetrin kokoisella merenrantatontilla Soukanrannassa. Alun perin se rakennettiin vapaa-ajanasunnoksi. Uimarantaa kiinteistöllä on peräti parisataa metriä.

Meren rannalla Soukanrannassa seisovan komean jugendhuvilan historia on pitkä ja värikäskin. Jo rakennuksen lähtökohta on kiinnostava: Linnan on suunnitellut arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren ja Saarinen vuonna 1902. Eliel Saarinen suunnitteli talon insinööri Knut Selinille.

Huvila rakennettiin vuosina 1903–1904, eli suurin piirtein samaan aikaan kuin tämän kuuluisan arkkitehtikolmikon erämaa-ateljee ja asuinrakennus, Kirkkonummella sijaitseva Hvitträsk. Se toimii nykyään museona, toisin kuin Villa Miniato, joka on viime vuodet seissyt tyhjillään.

Villa Miniato sijaitsee 7 400 neliömetrin kokoisella merenrantatontilla Soukanrannassa. Uimarantaa kiinteistöllä on peräti parisataa metriä.


Alun perin huvila nimettiin Villa Seliniksi rakennuttajansa mukaan. Hulppea linna oli ajan tapaan vapaa-ajanasunto. Varakkaat helsinkiläiset hankkivat tuolloin vapaa-ajanviettopaikakseen palstan kaupungin ulkopuolelta, meren rannalta tai saaristosta. Suuntana oli usein juuri Espoo.

Insinööri Knut Selin osti noin kolmen hehtaarin suuruisen palstan Soukanrannasta, silloisesta Sökön kylästä. Palsta lohkaistiin Övergårdin tilasta, ja se sai nimekseen Hagaudd.

Hagaudd muodostui metsäisestä ja kallioisesta maastosta. Maa-alue on etelään ja länteen avautuvalla, rantaa kohti viettävällä niemellä Espoonlahden rannalla.Kiinteistön maiden kautta oli alun perin kulku huvilan läheisyydessä sijainneelle Klobbenin laivalaiturille. Klobben tunnetaan nykyään soukkalaisten uimarantana ja Soukan venekerhon kotisatamana.Villa Miniatoksi rakennuksen nimesi Alfred Nyberg ostettuaan sen vuonna 1905. Nyberg omisti arvotalon neljä vuotta. Perimätieto kertoo, että Nyberg oli häämatkallaan Italiassa San Miniaton kaupungissa ihastunut erääseen kappeliin, ja halusi sittemmin nimetä myös kotitalonsa italialaisen esikuvansa mukaan.

Jugendlinna on historiansa aikana vaihtanut isäntää useasti. Vuosina 1909–1917 Villa Miniaton omisti kenraali August Langhoff. Hänen jälkeensä talon omistaja oli kolmisen vuotta Eugen Alexandroff. Juho Kuosmanen omisti Villa Miniaton vuosina 1920–1928.

Vuodesta 1928 vuoteen 1963 huvilan omisti lääkäri, tohtori Kaarlo Tiisala.

Villa Miniatoa on haviteltu myös Espoon kaupungin omistukseen. Kulttuurilautakunta käsitteli vuonna 1997 valtuustoaloitetta, jossa esitettiin, että Espoo ostaisi Miniaton kotiseutu-, kulttuuri-, juhla- tai yhdistystoimintakäyttöön. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

Liikemies osti Villa Miniaton Tiisalan perikunnalta pakkohuutokaupassa 1992 kahdeksalla miljoonalla markalla. Kuusi vuotta myöhemmin talo myytiin sijoitusyhtiölle kymmenellä miljoonalla markalla.

Sen jälkeen vielä toinenkin liikemies osti Villa Miniaton vuonna 1999.


Keväällä 2010 arvotalon omistajahistoria oli jälleen käymistilassa. Rakennus oli myynnissä liki 11 miljoonan euron kauppahinnalla. Ostajaa ei löytynyt, ja kiinteistö joutui pakkohuutokaupattavaksi.

Neljä vuotta myöhemmin, keväällä 2014 talo oli jälleen ulosottoviraston huutokaupassa. Silloin kiinteistöpalvelu Ajanta Oy osti sen.

Ulkopuolelta vaikuttava Villa Miniato on sitä myös sisätiloiltaan. Kaksikerroksisessa keskushallissa on yhä taloon kuuluneita, alkuperäisiä jugend-huonekaluja.

Nykyisen omistajan edustajalla on selkeä näkemys, millainen Villa Miniaton tulevaisuus voisi olla.

”Asuin- tai edustuskäyttöön. Tuskin näin läpikotaisin suojellulla rakennuksella muuta käyttöä on”, arvioi Ajanta Oy:n operatiivinen johtaja Guy Reinikainen.

Reinikainen uskoo entisöinnin kestävän kauan.

”Talo on ollut meidän aikanamme tyhjillään”.

Villa Miniato lukeutuu Espoon rakennustaiteellisesti arvokkaimpien asuinrakennusten joukkoon.

Villa Miniatossa on vaikutteita jugendista, karelianismista sekä keskiaikaisesta kirkko- ja linnarakentamisesta. Suurikokoisen rakennuksen pinta-ala on kaikkiaan 612 neliömetriä. Huoneitakin talossa on peräti 14.

Villa Miniato ei ole arvorakennus vain Espoon mittakaavassa, vaan se on määritelty myös merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi valtakunnallisestikin.

Oikaisu 13.2.2019 kello 13.08: Toisin kuin jutun aiemmassa otsikkoversiossa sanottiin, Villa Miniato ei ole tällä hetkellä myynnissä. Lähteet: Eliel Saarinen, Suomen aika, Hausen Marika, Mikkola Kirmo, Amberg Anna-Lisa ja Tytti Valto, Suomen rakennustaiteen museo 1990 Härö Erkki: Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema, Espoon kaupunginmuseo 1984 Piispanen Minna: Villa Miniaton historia, Suunnittelutoimisto Molino Oy 2002

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  10. 10

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää