Espoo    |   HS Espoo

Ei tiennyt Jani Hännikäinen mihin ryhtyi 26 vuotta sitten – ”Viime kesänä tuli kolme miljoonaa korvapuustia täyteen ja sitten lakkasin laskemasta”

Tapiolalaisen Kaisan Cafén korvapuustit tunnetaan suuresta koostaan.

rac


Tuoksu on huumaava. Siihen sekoittuu kardemummaa, kanelia, sokeria ja rasvaa.

Jani Hännikäinen käsittelee valtavaa taikinamassaa tottuneesti: runsaasti kanelia, taikina rullalle, rulla paloiksi ja kevyt painallus, jotta korvapuusti saa tutun muotonsa. Sipaus kananmunaa, ripaus raesokeria ja pullat uuniin. Pöytä puhtaaksi ja sama homma uudestaan.

Hännikäinen leipoo 700–1 000 korvapuustia päivässä, on leiponut jo 26 vuoden ajan.

”Viime kesänä tuli kolme miljoonaa korvapuustia täyteen. Sen jälkeen lakkasin laskemasta.”

Hännikäisen valtavan kokoiset korvapuustit tunnetaan Tapiolassa. Hän työskentelee leipurina Kaisan Caféssa, jota kutsutaan tuttavallisesti myös nimellä Kaisan kahvila.

Kaisan kahvilan Kaisa on Jani Hännikäisen äiti, Kaisa Hännikäinen, joka perusti kahvilan Tapiolaan 1980-luvun lopussa. Jani autteli kahvilassa jo kouluaikana ja jäi lopulta sille tielleen.

”Jotenkin tähän vain ajautui. Olipahan helppoa ainakin”, hän hymähtää ja tarttuu uuteen taikinapötköön.


”Kuka käy kääntämässä munkit?” Hännikäinen kysyy ja nyökkää kevyesti kohti nurkkaa. Siellä tusina munkkia tirisee rasvassa.

”Mä käyn”, Riikka Söderholm vastaa. Hän nappaa pöydältä veitsen ja kääntää sillä munkit ympäri.

Riikka Söderholm ja Miko Söderholm ostivat Kaisan Cafén Kaisa Hännikäiseltä ja tämän puolisolta Raimo Hännikäiseltä muutama vuosi sitten.

Riikka Söderholm tuntee Hännikäiset jo lapsuudestaan. Kaisa ja Raimo Hännikäinen ovat Riikka Söderholmin vanhempien ystäviä. Perheet asuivat naapureina Vantaalla.

Teini-ikäinen Söderholm oli itse asiassa paikalla, kun Kaisan Café juhlisti avajaisiaan vuonna 1987.

”Ja Janin kanssa me on tunnettu ihan vauvasta asti”, Söderholm nauraa.


Riikka Söderholm oli haaveillut omasta kahvilasta jo pidemmän aikaa. Hän oli toiminut aikaisemmin yrittäjänä ja työkokemusta oli myös kahviloista.

Kaisa Hännikäinen tiesi Söderholmin haaveesta. Hän ehtikin vuosien saatossa kysyä useamman kerran, olisiko Söderholmilla kiinnostusta ryhtyä pyörittämään Kaisan Caféta.

Aluksi Söderholm vastasi kieltävästi Hännikäisen tiedusteluihin. Milloin lapset olivat liian pieniä, milloin työtilanne oli sellainen, ettei kahvilan pyörittäjäksi ryhtyminen tuntunut ajankohtaiselta.

Mutta kun Hännikäiset muutama vuosi sitten kysyivät Söderholmilta, olisiko hän kiinnostunut jatkamaan heidän työtään, ei Söderholmilla yhtäkkiä ollutkaan yhtään syytä kieltäytyä.

”Olin jäänyt työttömäksi ja lapset olivat jo aika isoja. Nyt en epäröinyt hetkeäkään vaan sanoin heti, että kyllä.”


Aluksi joillain Kaisan Cafén vanhoilla asiakkailla oli vaikeuksia sulattaa uuttaa omistajaa.

”Oli sellaisia asiakkaita, joiden mielestä kaikki oli muuttunut eikä mikään maistunut samalta. Sanoin, että täällä on sama leipuri ja samat reseptit. Siinä hälvenivät äkkiä höpinät”, Söderholm nauraa.

Ainoastaan yhden asian Söderholm halusi tehdä eri tavalla kuin edeltäjänsä. Hännikäiset olivat tehneet kahvilassa ympäripyöreitä päiviä, ja siihen Söderholm ei halunnut ryhtyä.

Alkuun Söderholmeilla ei tosin ollut vaihtoehtoja. Kahvila vanhat tilat Sampokujalla olivat niin pienet, ettei esimerkiksi hallinnollisia töitä pystynyt tekemään kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Muutto suurempiin tiloihin kauppakeskus Ainoaan pari vuotta sitten helpotti tilannetta. Nyt Riikka ja Miko Söderholm tekevät normaalin mittaisia työpäiviä.

”Työnantaja toimii mielestäni huonosti, jos hän on aina paikalla. Kun on hyvää henkilöstöä, antaa heidän tehdä rauhansa työnsä”, Söderholm sanoo.

Muutto Ainoaan tarkoitti laajempia aukioloaikoja. Nyt kahvila on auki aamusta iltaan, seitsemänä päivänä viikossa.

Kiireisinä aamuina keittiössä saattaa olla korvapuusteja, pullia ja munkkeja leipomassa kaksikin leipuria. Leipurin työ on fyysistä eikä siinä pärjää ihan kuka vain, Hännikäinen sanoo.

”Tässä hommassa pitää olla aika iso ukko, että jaksaa taikinaa käsitellä.”


Voimaa korvapuustien tekeminen todella näyttää vaativan. Hännikäinen tyhjentää taikinakoneeseen kevyesti monen kilon jauhosäkin. Perässä seuraa voita, kananmunia ja mausteet. Käsin taikinaa ei sentään tarvitse vaivata. Sen hoitaa Hännikäisen puolesta taikinakone.

Taikinan pyöriessä koneessa on hyvä hetki kysyä, mikä on Kaisan Cafén korvapuustien salaisuus.

”En tiedä”, Hännikäinen vastaa. ”Nämä ovat kotoisia. Pientä piperrystä on tarjolla joka paikassa. Nämä ovat erilaisia.”

Mutta kai nyt puustien leipomiseen liittyy joku salaisuus? Kauanko taikinaa nostatetaan?

”Tuolta jo naapurikaupan väki kävi kyselemässä, että kauanko meillä taikina kohoaa. Se on meidän salaisuus”, Riikka Söderholm nauraa.

Kello lähestyy kymmentä. Hännikäisellä on jo takanaan lähes täysi työpäivä. Leipuri herää aikaisin, ja työvuorot alkavat päivästä riippuen kahden ja puoli neljän välillä aamuyöllä. Aikaiset aamuherätykset eivät Hännikäistä häiritse.

”Olen tottunut elämään näin.”

Työpäivän jälkeen Hännikäinen saattaa nukkua päiväunet tai, jos siltä tuntuu, käydä lenkillä. Työt hän jättää työpaikalle: Hännikäisen keittiössä ei pullia leivota.

”Olen jauhoissa jo muutenkin. Ei sitä enää kotona jaksa.”

Nukkumaan Hännikäinen menee kymmenen aikaan. Hän nukkuu siis neljä, viisi tuntia yössä.

”Se riittää hyvin. Tulee maakuuhaavoja, jos nukkuu yli viisi tuntia”, Hännikäinen nauraa.


Vaikka kahvilan leipomotilan seinällä on kello, ei Hännikäinen sitä juuri työpäivän aikana katso. Se, milloin rasvassa tirisevät munkit pitää kääntää tai pullat ottaa uunista ulos, perustuu Hännikäisen näppituntumaan.

Se onkin yksi Kaisan Cafén korvapuustien salaisuuksista: ne eivät ole koskaan samanlaisia. Osaa korvapuusteista pidetään uunissa vähemmän aikaa, osaa taas hieman pidempään.

”Näin saadaan erivärisiä pullia. Osa asiakkaista tykkää vaaleammista ja osa tummemmista korvapuusteista”, Hännikäinen selittää.

Taikinakoneesta nousee jauhopölyä ilmaan. Vielä viimeinen erä ja sitten päivän korvapuustit on leivottu. Ja seuraavana päivänä sama homma uudestaan. Eikö Hännikäistä koskaan kyllästytä?

”On ihan mukavaa, että voi tulla ihan töihin vaan joka päivä”, Hännikäinen sanoo ja toistaa tutun rutiinin: taikina pöydälle, runsaasti kanelia, taikina rullalle ja rulla paloiksi. Päivän seitsemännet sadannet korvapuustit ovat pian valmiit.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  2. 2

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  3. 3

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  4. 4

   Liian palelemisen syy voi löytyä suolistobakteereista, tutkijat arvelevat

  5. 5

   Päättäjät väistelevät karua totuutta: Suomen eläke­järjestelmä on kriisissä

  6. 6

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  7. 7

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  8. 8

   Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

  9. 9

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  10. 10

   Naiselle vakavia vammoja huoneistopalossa Helsingin Haagassa, naapuri­parvekkeelta pelastettiin lapsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  3. 3

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  4. 4

   Yhdestä huoneesta tuli sote-kaaoksen julma taistelu­tanner, ja nyt HS kertoo, mitä oven takana tapahtui – ”En ole koskaan nähnyt niin huonoa käytöstä”

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Vessahädän kourissa kipristelevät turistilaumat piinaavat Helsingin kaupungintalolla: Kaupunki sanoo kahdeksalla kielellä ei

  7. 7

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  11. Näytä lisää