Espoo

Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

Laajalahteen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei ole kävely- ja pyöräily-yhteyttä ja jonka edustalla on ojaan vievä suojatie.Ehkä kävelijät ja pyöräilijät on yksinkertaisesti unohdettu. Sellainen tunnelma jää, kun katselee Laajalahden uuden kauppapuiston Brediksen alueen kävely- ja pyöräily-ympäristöä.

Kauppapuiston tonttiliittymän kohdalla Sinimäentiellä yhdistetty kävely- ja pyörätie päättyy viheralueeseen ja korkeisiin reunakiviin jotka ohjaavat kävelijät ja pyöräilijät Brediksestä katsottuna täysin päinvastaiseen suuntaan tien yli. Päästäkseen Brediksen kauppapuiston alueelle kävelijöiden ja pyöräilijöiden on siis siirryttävä kulkemaan ajoradalle.


”Ilmeisesti on ajateltu, että Espoo on autoilukaupunki ja piste. Tässä toteutetaan sellaista liikennesuunnittelua, jossa ei oteta huomioon sitä, että ihmiset liikkuvat muutenkin kuin autolla. Nyt Brediksen alueelta ei pääse turvallisesti edes bussipysäkille”, sanoo espoolainen Santtu Lindroos. Hän on kuvannut Brediksen sekavia liikennejärjestelyjä ja laittanut niistä palautetta myös kaupungille ja Bredikselle.

Kummallisen liikennejärjestelyn kruunaa tonttiliittymän poikki menevä suojatie, joka päättyy ojaan. Suojatien outo paikka johtuu siitä, että alueen kevyen liikenteen järjestelyt ovat vielä kesken, kertoo Joonas Lemström Brediksestä vastaavasta kiinteistösijoitusyhtiö Nrepistä. Lemström vastasi HS Espoon kysymyksiin sähköpostilla.

Nyt suojatien linjaus vie suojatien kävely- ja pyörätien viereen. Lemströmin mukaan ”suunnitelmissa suojatie yhtyy suoraan kevyenliikenteenväylään ja kun rakentaminen on saatettu loppuun, on ratkaisu myös toimiva”.

Yhdistetty kävely- ja pyörätie Sinimäentiellä on toteutettu vuonna 2016 kaupungin katusuunnitelman mukaisesti. Bredis valmistui viime vuonna, eli kävely- ja pyöräreitit on tehty ennen kauppapuiston valmistumista.

Aluepäällikkö Emilia Lehikoinen Espoon kaupungilta sanoo, ettei Brediksestä ole oltu kaupunkiin yhteydessä kävely- ja pyöräreittien yhteensovittamisesta tonttiliittymän kohdalla.

”Tyypillisesti hanke on meihin yhteydessä suunnitteluvaiheessa, mutta tässä tapauksessa niin ei ollut. Katujärjestelyt ovat olleet siinä olemassa valmiiksi, ja hankkeen olisi pitänyt olla meihin yhteydessä, mikäli he olisivat halunneet muutoksia katujärjestelyihin”, Lehikoinen sanoo.

Brediksen Joonas Lemström vakuuttaa sähköpostissa, että kaupunkiin on oltu yhteydessä, mutta myöntää, että yhteydenpito olisi voinut olla tiiviimpää.

”Kevyenliikenteenväyliin on tässä hankkeessa kiinnitetty erittäin paljon huomiota rakennuslupavaiheessa ja hankkeen kevyenliikenteenväylät on suunniteltu tarkasti yhteistyössä kaupungin kanssa, mutta toteutus on vielä kesken. Rakennusvaiheessa olisi tullut olla kaupunkiin aikaisemmassa vaiheessa yhteydessä, jotta asia oltaisiin saatu ajoissa kuntoon”, Lemström kirjoittaa.

Yleensä hankkeella pitää olla jo rakennuslupavaiheessa suunnitelma, josta käy ilmi, miten liikenneyhteydet tontille hoidetaan. Brediksen tapauksessa kävely- ja pyöräily-yhteys oli suunniteltu voimassa olevassa katusuunnitelmassa esitetyn tonttiliittymän mukaiseksi, Lehikoinen sanoo.

”Siinä on esitetty yhteys kevyen liikenteen väylältä tonttiliittymään. Meidän vinkkelistä asia on siis paperilla ollut ratkaistu. En ole käynyt siellä paikan päällä, niin en tiedä, miten käytännössä asia on hoidettu.”

Kaupunki ja Bredis vakuuttavat, että yhteydet pyritään laittamaan kuntoon. Se, kuinka isoja muutoksia alueella tarvitaan ja kenen rahoilla ne tehdään, on vielä kysymysmerkki.

”Kun suunnittelu käynnistyy, siinä voi mennä hyvinkin vuosi, ennen kuin uusi yhteys on rakennettu. Näitä tehdään määrärahojen puitteissa. Jos todetaan, että tarvitaan lisää kevyen liikenteen väylää, joudutaan se todennäköisesti rakentamaan kaupungin kustannuksella”, Lehikoinen sanoo.

”Asia korjataan välittömästi niin, että yhteyttä voi turvallisesti käyttää. Lopullinen rakentamien toteutetaan yhteistyössä kaupungin kanssa myös niin pian kuin mahdollista”, kirjoittaa puolestaan Lemström sähköpostissaan.

Espoon kaupungin Lehikoisen mukaan Brediksen kaltainen tonttiliittymän epäonnistuminen on harvinaista.

”En tunnista yhtään vastaavaa tapausta nyt heti, ja teemme kuitenkin Espoossa lukuisia hankkeita vuosittain”, Lehikoinen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää