Espoo    |   HS Espoo

Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

Kaupunkitutkija vertaa Espoon Kauklahtea Fiskarsin ja Mathildedalin ruukkialueisiin.Kivijalkakaupoista, noista yhteisöllisistä kohtaamispaikoista ja hyvän palvelun pikkuputiikeista, haaveillaan eri puolilla pääkaupunkiseutua. Monilla asuinalueilla haaveet kivijalkakaupoista jäävät kuitenkin pelkiksi haaveiksi: milloin lähellä on iso kauppakeskus, joka vie kivijalkakaupoista asiakkaat, milloin liiketilojen vuokrat ovat liian kalliita.

Reilun 10 000 asukkaan Kauklahdessa kivijalkakaupat ovat totisinta totta. Muutaman sadan metrin säteeltä löytyy muun muassa kalakauppa, lihakauppa, leipomo, kahvila, ravintola, apteekki ja kukkakauppa.

Näin ei kuitenkaan ole Kauklahdessa ollut aina. Koko ikänsä Kauklahdessa asunut Christian Åberg, 82, muistaa ajat, jolloin kylältä, kuten kauklahtelaiset Kauklahtea nimittävät, löytyivät kaikki palvelut postista ja pankista alkaen. Mutta Åberg muistaa myös toisenlaisen ajan. Sen, kun palvelut katosivat ja kivijalat kumisivat tyhjyyttään.

”40- ja 50-luvuilla oli sellaista, että oli paljon pieniä ja kauppoja ja kaikki tunsivat toisensa. Sitten ne lähtivät pois. Ehkä vanha aika tulee nyt takaisin”, Åberg pohtii.

On perjantai-iltapäivä. Christian Åberg on vaimonsa Ann-Marie Åbergin kanssa ostoksilla Ordénin lihakaupassa. Joulukuussa auennut lihakauppa Ordén on Kauklahden tuoreimpia kivijalkaliikkeitä. Åbergeista on lyhyessä ajassa tullut kaupan vakioasiakkaita.

”Käymme täällä usein, melkein päivittäin. Kun tulee pieneen kauppaan, niin tuntee kauppiaat. Se on mukavaa”, Christian Åberg sanoo.


Kauklahtelaiset yrittäjät puhuvat mielellään sattumasta. On sattumaa, että Emil Halme myöhästyi 1800-luvun lopulla Amerikan laivasta ja perusti Kauklahteen leipomon. On sattumaa, että Max Grönholm muutti juuri Kauklahteen ja päätti avata sinne kalakaupan, Maxin kalan, loppuvuodesta 2016.

Se, että veljekset Jörgen Ordén ja Anders Ordén perustivat lihakaupan Kauklahteen ei kuitenkaan ole ihan pelkästään sattumaa, vaikka Anders Ordén Kauklahdessa asuukin. Ordénin veljesten päätökseen vaikutti se, että Kauklahdessa on jo muutaman vuoden ajan toiminut suosittu kalakauppa. Ennen lihakaupan avaamista Anders Ordén jutteli kivijalkakaupan pyörittämisestä kalakauppias Max Grönholmin kanssa.

”Max on täällä useamman vuoden ollut ja se sanoi, että lihakauppa voisi olla hyvä juttu. Eihän siinä sitten ollut muuta kuin kaasu pohjaan vain”, Anders Ordén sanoo.

Alle kolmikymppinen Maxin kalan Max, eli Max Grönholm on muutamassa vuodessa saavuttanut Kauklahdessa jo lähes ikonisen aseman. Grönholm on jo ehditty valita vuoden positiivisimmaksi espoolaiseksi sekä palkita vuoden kauklahtelaisena. Monet pitävät hänen ansionaan sitä, että kivijalkakauppa kukoistaa Kauklahdessa.

”Max on puskenut hankeen ensimmäisen reiän. Sillä on paljon asiakkaita ja se vetää tänne väkeä kauempaakin”, Anders Ordén sanoo.

Kauklahdessa vuodesta 2011 asuneelle Grönholmille oma kotikylä tuntui luontevalta paikalta kalakaupan perustamiseen.

”Tiesin, millaista täällä on olla asukkaana ja että täällä on sellainen meininki, joka tukee yrittäjyyttä hyvin”, Grönholm sanoo.

Perjantaina Maxin kalaan lappaa väkeä tasaiseen tahtiin.

”Illaksi jotain herkkua, vähän kylmäsavulohta, tuolta sellainen pala”, Eija Oukko-Ruponen valikoi kalatiskillä.

Eija Oukko-Ruponen ja Markku Ruponen käyvät Maxin kalassa pari, kolme kertaa viikossa.

”On varsinainen aarre, että näin lähellä on tällainen paikka, josta saa tuoretta kalaa”, Oukko-Ruponen sanoo.

Entä onko Kauklahden kupeessa Mikkelässä 30 vuotta asuneella pariskunnalla valistunutta arviota siitä, miksi juuri Kauklahdesta löytyy muun muassa lihakauppa ja kalakauppa, kun monilla muilla alueilla pikkukaupat ovat kiven alla?

”Kai se on sattumaa vain”, Oukko-Ruponen sanoo.

”Hyvä sattuma”, Ruponen jatkaa.

”Mahtava sattuma!”, Oukko-Ruponen nauraa.


Sattuma tarvitsee kuitenkin myös otollisen maaperän, ja sellainen Kauklahdesta löytyy.

”Verrattuna muihin Espoon keskuksiin Kauklahti on kylämäisempi ja pienimittakaavaisempi. Se on ulkonäöltäänkin ihan toisenlainen. Myös toimitilat ovat kohtuuhintaiset”, pohtii kauppaan ja kaupunkitutkimukseen erikoistunut Helsingin yliopiston lehtori Katri Koistinen.

Kauklahti on Espoon vanhimpia asuinalueita. Osa rakennuksista on peräisin 1800–1900-lukujen taitteesta. Kauppamäen matalat vanhat rakennukset tuovat paikoin mieleen Fiskarsin tai Mathildedalin ruukin alueet. Niihin Kauklahtea vertaa kaupunkimaantieteilijä, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Venla Bernelius.

”On tyypillistäkin, että jonnekin vähän yllättäviin paikkoihin syntyy luovia keskittymiä. Fiskarsissa ja Mathildedalissa kokonaisen yhteisön syntymisen taustalla on ensisijaisesti juuri idyllinen paikka, vähän niin kuin Kauklahdessakin”

Toki siinä missä Mathildedalin ja Fiskarsin yhteisö perustuu siihen, että niissä sekä asutaan että käydään töissä, on Kauklahti kyläidentiteetistään huolimatta kuitenkin monella tapaa tavallinen esikaupunkialue. Iso osa Kauklahden asukkaista käy töissä alueen ulkopuolella.

”Maailmalta löytyy runsaasti esimerkkejä etäämmällä sijaitsevista ’urbaaneista kylistä’, jotka nousevat vaikka erikoiskaupoilla mitaten ikään kuin kokoaan suuremmiksi. Niiden asukasprofiili on valikoitunut, ja niissä voivat painottua tietynlaiset kaupunkihaaveet ja elämäntyyli, jossa on hienoa se, että voi aamulla kävellä leipomoon”, Bernelius pohtii.

Erikoisruokakauppojen keskittymisessä ilmiönä ei ole mitään kovin poikkeuksellista, Koskinen sanoo. Erikoiskaupat ovat aina hyötyneet toisistaan. Erityisen hyvin ilmiö näkyy kauppahalleissa.

”Kauppahallit ovat perinteisiä ruuan erityiskaupan keskittymiä. Kuluttajat etsivät ainutlaatuisia kokemuksia ja elämyksiä, ja tähän tarpeeseen vastaavat hyvin pienet, paikalliset yritykset”, Koistinen sanoo.


Kauklahdessa paikalliset ruokayrittäjät ottavat toisistaan ilon irti eikä kilpailua tai keskinäistä kyräilyä näy. Maxin kalan seinällä mainostetaan lihakauppa Ordénia ja Kauklahden K-marketissa on myynnissä paikallisen Halmen leipomon tuotteita. Alueen ruokayrittäjät ovat perustaneet Facebookiin yhteisen Herkkukatu-sivun, jonka tarkoitus on kertoa, mitä kaikkia herkkuja Kauklahdessa on tarjolla. Herkkukatuun kuuluvat Maxin kala, Kauklahden K-market, Halmen leipomo ja ravintola Brunnsdal.Yhteistyöstä hyötyvät kaikki alueen yrittäjät, sanoo paikallisen K-marketin kauppias Eki Zaiedman.

”Meillä jokaisella on omat vahvuutemme. Yhdessä olemme vähän tällainen ulkoilmahypermarketti, josta saa kaikki ostokset. Mun ei esimerkiksi ole tarkoitus myydä kalaa, ei me voida koskaan olla asiantuntijoita siinä, mutta meillä on sitten laadukas hedelmä- ja vihannesosasto”, Zaiedman sanoo.

Kauklahden vanhin ruokayritys on 1800-luvun lopulla perustettu Halmen leipomo. Myös siellä uudet tulokkaat ja alueen yrittäjien yhteistyö on otettu vastaan innolla.

”Sovimme todella hyvin yhteen. Kukaan meistä ei tee tätä eurot silmissä, vaan kaikki haluamme palvella. Kun huomataan, että joku meistä tarvitsee jotain, niin sitten autetaan,” sanoo Halmen leipomon toimitusjohtaja Stefan Åsten.

Kun Halmen kahvilassa on pitkä jono, saattaa joku toisista yrittäjistä pujahtaa keittiöön keittämään kahvit. Tai kun ihmiset joulun alla jonottivat Maxin kalasta joulukalojaan, tarjoili Halmen leipomon väki jonottajille glögiä.

Koska niin nyt vain on kylässä tapana tehdä.

Fakta

Espoon vanhimpia asuinalueita


 Ensimmäiset merkit asutuksesta Kauklahdessa ovat kivikaudelta. 1200-luvulle asti Kauklahti toimi hämäläisten kauppapaikkana.

 Turusta Viipuriin johtanut Kuninkaantie kulki Kauklahden kautta. 1900-luvun alusta Kauklahden läpi on myös kulkenut juna, kun rantarata valmistui.

 1900-luvulla Kauklahden aseman ympärille muodostui teollisuustaajama, jossa toimi muun muassa tiilitehtaita, pienteollisuutta ja Kauklahden lasitehdas.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  3. 3

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  6. 6

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Tutkimus: Tasa-arvo ei muuta sitä, mistä naiset ja miehet pitävät toisissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää