Espoo

Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

Liikenneturvan mukaan useampikaistaisista liikenneympyröistä on tullut paljon kyselyitä viimeisen parin vuoden aikana. Asiantuntijan mukaan turbokiertoliittymästä selviää sujuvasti yksinkertaisella neuvolla: Pidä silmät auki ja valitse oikea kaista jo hyvissä ajoin ennen ympyrään menoa.

rac
Liikenneturva on julkaissut opasvideon kaksi- ja useampikaistaisissa liikenneympyröissä liikkumista varten. Liikenneturvan yhteyspäällikön Tapio Heiskasen mukaan heille on tullut viimeisen parin vuoden aikana paljon kyselyitä siitä, miten useampikaistaisissa liikenneympyröissä tulisi oikeaoppisesti liikkua.

Sen takia Liikenneturva päätti julkaista animaation, jossa kerrotaan liikenneympyrässä kulkemisen perusperiaatteet. Liikenneturva on aiemmin julkaissut vastaavan videon myös yksikaistaisesta liikenneympyrästä.

”Tämän jälkeen meille on tullut hirveästi kyselyä siitä, miten toimia kaksi- ja useampikaistaisista liikenneympyröissä, kuten Haagan liikenneympyrässä. Varsinkin maakunnissa useampikaistaiset liikenneympyrät ovat vieraampia, ja ne tuntuvat herättävän kysymyksiä”, Heiskanen kertoo.

Heiskasen mukaan animaatiovideo päätettiin tehdä myös siitä syystä, että parhaillaan monissa kunnissa suunnitellaan uusia kaksikaistaisia liikenneympyröitä ja muita turbokiertoliittymiä.

Liikenneturvan lähettämän tiedotteen mukaan animaatiosta on tehty sekä lyhyempi että pidempi versio.

Liikenneturvan animaation voi katsoa tästä:Espoossa tällaisia liikenneympyröitä on useampi, joista Helsingin Sanomissa on kerrottu jo aiemmin. Näistä uusin on Keilaniemessä oleva Otasolmun kiertoliittymä.

Esimerkiksi Suomenojalla oleva liikenneympyrä on jakanut mielipiteitä autoilijoiden keskuudessa jo pidemmän aikaa. Osasyy siihen on se, että osa kuskeista ajaa aivan ensimmäistä kertaa kaksikaistaisesta liikenneympyrästä juuri tässä liikenneympyrässä, kuten Suomenojalla ajamista harjoittelevat autokoululaiset.

Ajo-opettajien näkökulmasta liikenneympyrä on koettu hankalaksi muiden autoilijoiden liikennekäyttäytymisen takia, vaikka itse liikenneympyrässä ei ole vikaa.

Laajalahdessa olevaa kaksikaistaista liikenneympyrää kuljettajat ovat puolestaan ihmetelleet sen vasemmanpuoleisen kaistan jyrkkyyden takia. Kaistaa on pidetty myös kapeana.

Liikenneturvan mukaan kaksi- tai useampikaistainen liikenneympyrä vaativat kuljettajalta hieman enemmän huomiota kuin yksikaistainen liikenneympyrä, mutta muuten liikenneäännöt ovat samat.

Erityisesti Liikenneturvasta muistutetaan suuntavilkun käytöstä liikenneympyrästä poistuessa sekä väistämissäännöistä. Jos kaistaa vaihtaa liikenneympyrän sisällä, myös silloin tulisi käyttää vilkkua.

”Kannattaakin seurata opasteita tarkasti ja valita oman ajoreitin kannalta oikea kaista mahdollisimman hyvissä ajoin ennen ympyrään menemistä. Opasteiden havainnointia on syytä jatkaa vielä itse ympyrässäkin. Näin toimimalla päätyy lopulta näppärästi oikeaan ulosmenoliittymään”, Heiskanen toteaa Liikenneturvan lähettämässä tiedotteessa.

Heiskasen mukaan reitti kannattaa katsoa etukäteen esimerkiksi karttapalvelusta, jos reitti on entuudestaan tuntematon ja liikkuminen mietityttää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  4. 4

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää