Espoo    |   HS Espoo

Espoossa toimii voittoa tavoittelemattomia päiväkoteja, joissa on vain viisi lasta yhtä työntekijää kohden – Nyt niiden toiminta on uhattuna

Yhdistyspohjaisia päiväkoteja huolettaa se, etteivät ne pysty kilpailemaan suurien kaupallisten päiväkotiketjujen rinnalla. Espoossa suunnitellaan palvelusetelin käyttöä päiväkodeissa.Pieniä kannatusyhdistysten pyörittämiä päiväkoteja arveluttaa se, miten niiden käy tulevaisuudessa suurten yksityisten päiväkotiketjujen rinnalla.

Espoossa toimii useita voittoa tavoittelemattomia yksityisiä päiväkoteja, joissa ollaan huolissaan siitä, pystyvätkö ne jatkossa toimimaan ilman, että ryhmäkokoja suurennetaan tai työntekijöiden palkkoja pienennetään.

Osassa päiväkodeista on tähän asti voitu pitää noin viittä lasta yhtä työntekijää kohden. Työntekijöitä on ollut siis enemmän kuin on vähimmäissuositus, jonka mukaan yli 3-vuotiaiden ryhmissä on korkeintaan kahdeksan lasta työntekijää kohden ja Espoon kaupungilla on korkeintaan seitsemän lasta työntekijää kohden.

Pienten päiväkotien tulevaisuuden kannalta yksi suuri kysymys on se, mitä niiden toiminnalle käy, jos Espoon varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön palvelusetelit. Espoossa suunnitellaan siirtymistä Vantaan ja monien muiden kuntien tapaan päivähoidon palveluseteleihin mahdollisesti jo elokuussa 2020.

Tähän asti Espoo on ostanut päiväkotipalveluita useilta pieniltä yksityisiltä päiväkodeilta ostopalveluna. Ostopalvelusta oltaisiin luopumassa ja jokainen yksityinen päiväkoti joutuisi päättämään, lähteekö se palvelusetelin tarjoajaksi.

Yksityisissä päiväkodeissa päivähoitomaksuihin saa Kelan yksityisen hoidon tukea. Sellaisissa yksityisissä päiväkodeissa, joissa päivähoitomaksut ovat selkeästi kunnan päivähoitomaksuja suuremmat, arveluttaa kuitenkin se, onko järkevämpää lähteä palvelusetelin tarjoajaksi vai pysyä järjestelmän ulkopuolella.

”Suoraan sanottuna tämä hirvittää meitä. Jotta voimme lähteä palvelusetelin tarjoajiksi ja alentaa maksuja, meidän täytyisi tinkiä työntekijöiden palkoista. Nyt olemme pystyneet maksamaan työntekijöille kilpailukykyistä palkkaa. Jos taas emme lähde palvelusetelin tarjoajaksi, kuolemmeko pois suurten kaupallisten toimijoiden rinnalta?” toteaa Otaniemessä toimivan Lastentalo Onnimanni ry:n johtaja Erika Krusius.

Tällä hetkellä yhtenä Espoon kaupungin ostopalvelupäiväkotina toimii Matinkylässä vuodesta 1985 lähtien ollut päiväkoti Pikkula, joka on kannatusyhdistyksen pyörittämä 18 lapsen ja neljän työntekijän päiväkoti.

”Vielä emme tiedä oikeastaan mitään palvelusetelistä, mutta taloudellisen toimeentulon kannalta tämä epäilyttää. Koska emme ole voittoa tekevä, meillä ei ole minkäänlaista puskuria äkilliselle menoille. Tähän asti olemme pystyneet anomaan lisämäärärahaa kaupungilta esimerkiksi henkilökunnan sairaslomista syntyviin sijaiskustannuksiin”, toteaa päiväkodin johtaja Satu Fredriksson-Nurmi.

Fredriksson-Nurmen mukaan heillä ei ole aikomustakaan, että toiminnan kannattavuus perustuisi jatkossa siihen, että palkoista tingittäisiin.

”Itse en ole valmis säästämään henkilöstöstä tai kasvattamaan ryhmäkokoa nykyistä suuremmaksi. Lähinnä tässä on huoli perheiden ja lasten puolesta. Tiedän myös perheitä, jotka nimenomaan eivät ole halunneet laittaa lastaan voittoa tavoittelevaan yksityiseen päiväkotiin.”

Päiväkotien palveluseteliä on kertaalleen esitelty yksityisille päiväkodeille viime syksynä. Vielä ei ole tiedossa, millaisilla ehdoilla Espoossa palveluseteli otettaisiin käyttöön, mikäli päätös sen käytöstä tehdään.

Tällä hetkellä valmistelutyö on siinä vaiheessa, että palvelusetelimallista olevaa luonnosta aiotaan esitellä seuraavan kuukauden sisään päiväkodeille, joita asia koskee.

Vasta alkusyksystä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan on tarkoitus äänestää palvelusetelistä.

”Tarkoitus on, että maalis-huhtikuun aikana järjestämme työpajan, jossa palveluntuottajien on mahdollista päästä keskustelemaan palvelusetelistä. Tämän pohjalta teemme ratkaisuja, ja mahdollisia muutoksia opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle kesäkuussa esiteltävään luonnokseen. Tiedämme, että palvelusetelin ehdoista on ristiriitaisia toiveita”, kertoo Espoon kaupungin erityissuunnittelija Anne Peltonen.

Palveluseteli ei ole ainut asia, joka pieniä päiväkoteja huolettaa. Osa kannatusyhdistysten pyörittämistä päiväkodeissa kokee jo nyt jääneensä suurten ja kaupallisten toimijoiden varjoon myös näkyvyyden osalta.

Esimerkiksi Kivenlahdessa 25 vuotta toimineessa päiväkoti Onnenmyyrässä on ollut vasta viimeisen parin vuoden ajan hankaluuksia saada 19 lapsen ryhmää täyteen. Työntekijöiden palkkoja on jo nipistetty, jotta päivähoitomaksut olisivat kunnallisella tasolla.

Päiväkodin johtaja Kaisa Rönkkö arvelee syyn lapsipulaan olevan siinä, että kaikki eivät enää edes tiedä, että pieniä päiväkoteja on yhä olemassa.

”Meillä ei ole sellaisia markkinointibudjetteja kuin isoilla toimijoilla, ja ihmiset ilmeisesti eivät löydä siksi enää meitä. On hieman hassua ja hurjaa kuulla juttuja siitä, kuinka suurissa päiväkodeissa on työntekijöitä liian vähän ja vaihtuvuus suurta samalla kun meillä on päiväkoti, jossa on vain viisi lasta aikuista ja lapsia tänne mahtuisi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää