Espoo    |   HS Espoo

Puoliso pyysi Anna Ruusua lopettamaan some-kanavien täyttämisen koirakuvilla – Nyt puoliso rajataan kuvista pois ja Insta-tilillä on valtavasti seuraajia ympäri maailman

Anna Ruusu perusti koiralleen Instagram-tilin, sillä hän pelkäsi omien kavereidensa kyllästyvän jatkuviin koirajulkaisuihin.Kuinkakohan kauan kaverit jaksaisivat tätä? Anna Ruusu mietti. Hän oli taas julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan uudesta koiranpennustaan Foxystä. Ruusun mielestä welsh corgi Foxy oli ihaninta, mitä maailmasta löytyi. Hän ei ollut kuitenkaan aivan varma, olisivatko kaikki hänen kaverinsa samaa mieltä. Tätä pohti myös Ruusun puoliso Patrik Parviainen.

”Sanoin Annalle, että ihan kaikki meidän kaverit eivät ole koiraihmisiä, joten olisi kiva, jos et laittaisi somea täyteen pelkkiä koirakuvia”, Parviainen kertoo.

Niinpä Ruusu päätti perustaa Foxylle oman Instagram-tilin, jonne hän voisi laittaa niin paljon koirakuvia kuin huvittaa. Eipä ainakaan olisi kavereilla valittamista.

Tästä on nyt kolme vuotta. Siinä ajassa pienestä koiranpennusta on kasvanut hyväntuulinen nuori aikuinen, joka pötköttelee tyytyväisenä lattialla. Ja joka on autuaan tietämätön siitä, että sillä on kuvapalvelu Instagramissa 47 000 seuraajaa.

Vaikka Ruusu pelkäsi, etteivät hänen kaverinsa ehkä jaksaisi pelkkiä Foxyn kuvia, maailmalta on löytynyt joukko, joka on kiinnostunut nimenomaan vain ja ainoastaan welsh corgi -kuvista.

”Minulla on Instagramissa joku 60 seuraajaa ja Foxyllä melkein 50 000. Onhan se vähän hassua”, Ruusu sanoo.

Iso osa Foxyn seuraajista on ulkomailta. Faneja löytyy muun muassa Texasista, Japanista ja Australiasta. Jouluna, ystävänpäivänä ja syntymäpäivänään Foxy saa postikortteja eri puolilta maailmaa.

”Se on ihan älytön juttu! Välillä mietin, että mihin tämä maailma menee, kun koira saa ystävänpäiväkortin”, Ruusu nauraa.


Suomalaiselle eläintilille vajaat 50 000 seuraajaa on oikein hyvä suoritus arvioi Instagramiin perehtynyt luova konsultti Lotta Kinnunen strategisen sisältömarkkinoinnin toimistosta Somecosta. Maailmalla yksi suosituimmista eläintileistä on Mr. Pokee -niminen siili, jolla on 1,3 miljoonaa seuraajaa.

”Sosiaalinen media herättää nykyisin ihmisissä paljon ristiriitaisia tunteita. Jos lähdetään katsomaan eläintiliä, kukaan tuskin kokee mitään kovin hankalia tunteita, kuten kateutta, mitä toisen ihmisen kuvia katsellessa voi tuntea. Eläimiin suhtaudutaan myönteisesti ja suojelevasti. Siinä ei ole samanlaista vertaisarviointia mukana”, Kinnunen pohtii syitä eläintilien suosiolle.

Suomessa valtaosa eläintileistä on harrastajien tilejä ja Instagramia päivitetään muiden töiden ohessa. Maailmalla isot eläintilit voivat olla hyvinkin ammattimaisia.

”Niillä voidaan julkaista useita lavastettuja kuvia päivässä. Siihen menee valtavasti aikaa. Isot eläintähdet julkaisevat myös kalentereita, kirjoja, t-paitoja ja niillä voi olla oma Youtube-kanava. Siinä alkaa olla takana jo todella iso koneisto. Se on todella työlästä”, Kinnunen sanoo.


Foxyn Instagram-tili on alusta asti ollut julkinen ja kielenä on käytetty englantia. Aluksi jotkut Instagramin perusominaisuudet tosin tuottivat Ruusulle päänvaivaa. Hän ei esimerkiksi ymmärtänyt käyttää Foxyn julkaisuissa hashtageja eli asiasanoja, joiden perusteella ihmiset löytävät julkaisuja Instagramissa.

”Sitten hiffasin, että Instagramissa ne ovat aika iso juttu ja aloin käyttää julkaisuissa suosittuja hashtageja, kuten corgi, corgistragam ja niin edelleen”, Ruusu kertoo.

Foxyn suosio on rakentunut Instagramissa vähitellen. Kaksi vuotta sitten seuraajia oli pari tuhatta.

”Naurettiin silloin Annan kanssa, että jos seuraavana vuonna seuraajia olisi 8 000, niin ehkä sitten jossain vaiheessa menisi rikki myös 20 000”, Parviainen sanoo.

”Kun 40 000 seuraajaa meni rikki, niin työkaverit sanoivat, että tajuatko, että Foxyllä on saman verran seuraajia kuin Järvenpäässä on asukkaita. Ja se on kuitenkin vain koira!” Ruusu jatkaa.

Instagramiin ei ole laitettu rahaa eikä Foxylle ole ostettu seuraajia tai mainoksia, Parviainen ja Ruusu sanovat. Nyt tili on jo niin iso, että se kasvaa itsestään. Alkuun pääseminen vaati kuitenkin vähän vaivannäköä. Ruusu esimerkiksi merkitsi Foxyn julkaisuihin suosittuja corgeihin liittyviä tilejä ja toivoi, että nämä jakaisivat Foxyn julkaisuja eteenpäin omille seuraajilleen.

Sitten tärppäsi. Ruusu julkaisi Instagramissa Foxysta pentukuvan, joka lähti leviämään. Kuvan myötä Foxylle alkoi tulla lisää seuraajia.

Samalla kun Foxyn suosio on kasvanut, on kasvanut myös koiran saamien yhteydenottojen määrä. Osa viesteistä tulee faneilta, jotka haluavat kertoa, miten Foxyn kuvat ovat heitä piristäneet. Paljon yhteydenottoja tulee myös erilaisilta kaupallisilta tahoilta, jotka haluavat tehdä yhteistyötä Foxyn tilin kanssa.

Joihinkin yhteistyökuvioihin Ruusu ja Parviainen ovat lähteneet mukaan. Esimerkiksi yhden koiranruokavalmistajan kanssa sovittiin, että Foxy saa ruuat ilmaiseksi ja valmistaja vastaavasti näkyvyyttä Foxyn julkaisuissa.

Ruusu ja Parviainen ovat tehneet yhteistyötä myös erilaisten eläintarvikevalmistajien kanssa. Tyypillisesti kuvio menee niin, että Foxy saa jonkin tuotteen ja omistajapariskunta huolehtii, että tuote näkyy kuvissa ja sen valmistaja mainitaan julkaisuissa.

Rahaa pariskunta ei ole kaupallisesta yhteistyöstä juuri saanut. Useimmiten kyse on tavaroiden tai ruokien mainostamisesta.

”Tärkeintä on, että yhteistyö hyödyttää jotenkin koiraa”, Parviainen summaa.

Instagram on tuonut Ruusulle ja Parviaiselle myös uusia ystäviä, joiden kanssa viestitellään Instagramissa tai joita tavataan koirapuistoissa.

Tilin kautta Ruusu ja Parviainen ovat tutustuneet muun muassa porvoolaiseen valokuvaajaan, jonka luona Foxy on ollut välillä hoidossakin, kun pariskunta on ollut matkoilla. Kuvaajan ottamia valokuvia julkaistaan myös Foxyn tilillä ja suunnitelmissa on erilaisia yhteistyökuvioita.

”On mukava, kun tulee viestejä, että Foxyn tili on niin kiva. On ihanaa, kun tietää, että on piristänyt ihmisten päivää”, Ruusu sanoo.

Parviaista viestien määrä vähän hämmentääkin.

”Ymmärrän, että ihmiset seuraavat tiliä, mutta että viestejäkin lähetetään niin paljon”, hän puistelee päätään.

Vaikka Foxyn seuraajamäärä on kasvanut ja kuvien julkaiseminen on muuttunut paikoin ammattimaisemmaksi, Ruusu painottaa, että koiran Instagram-tili on hänelle edelleen ensisijaisesti vain harrastus. Kuvia ei – kaupallista yhteistyötä lukuun ottamatta – juuri suunnitella etukäteen eikä tilanteita lavasteta. Kuvat ja lyhyet videopätkät Ruusu ottaa puhelimella. Kaapista löytyy myös järjestelmäkamera, mutta sitä käytetään harvoin.

”Puhelin on helppo, kun se on yleensä aina muutenkin mukana”, Ruusu sanoo.

Foxyn kuvien tekstit ovat usein lyhyitä ja humoristisia. Ruusu keksii ne itse tai ideoi yhdessä Parviaisen kanssa. Yleensä kuvissa näkyy vain koira. Esimerkiksi videosta, jossa Parviainen rapsuttaa Foxya, on rajattu Parviaisen pää pois.

”Molemmat ovat ihan söpöjä, mutta Patrik ei ole niin söpö kuin koira. Rajasin sen niin, että siinä on pelkkä Foxy. Koira kuitenkin kiinnostaa seuraajia meitä enemmän”, Ruusu sanoo.


Vuosien saatossa Ruusulle on kertynyt tuhansien Foxy-kuvien varasto, josta voi kaivella Instagramiin kuvia silloin, kun tuntuu, että jotain pitäisi julkaista. Tosin Ruusu vakuuttaa, ettei hän ole asettanut koiransa tilille mitään vaatimuksia julkaisuaikatauluista. Kuvia julkaistaan silloin, kun siltä tuntuu eikä seuraaja- tai tykkäysmääriä juurikaan kyttäillä.

Ja kun Parviainen ja Ruusu lähtevät reissuun ilman koiraansa, jää myös Instagram-tili tauolle – ainakin melkein.

”Yritän lomalla olla katsomatta sitä, mutta pieni riippuvuus on syntynyt ja aina välillä tekee mieli kurkata, miten siellä menee”, Ruusu sanoo.

Välillä koko touhu tuntuu vähän epätodelliselta. Esimerkiksi silloin, kun Ruusu lähettää Foxyn nimissä terveisiä japanilaiselle corgille, jota hän ei ole koskaan tavannutkaan. Tai silloin kun postilaatikosta löytyy Foxylle osoitettu joulukortti. Mutta toisaalta, pääasia on se, että Foxyn kuvat ilahduttavat ihmisiä, Ruusu miettii.

”On ollut hauska huomata, etten ole ainut, joka tykkää Foxyn kuvista”, hän nauraa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää