Espoo    |   HS Espoo

Kylpemään halutaan lähteä mahdollisimman lähelle kotia: ”Elegantti kylpylä länsimetron varrella olisi varma hitti”

Rauhassa kylpeminen on arjen hemmottelua, mutta pienet kylpypaikat ovat harvassa. Espoossa lämpimään kylpyyn pääsee jopa kesken ostosreissun tai matkalla kotiin.Pulahtaminen hetkeksi lämpimään kylpyyn tuntuu rentouttavalta ajatukselta varsinkin koleana päivänä. Seesteisen kylpy-ympäristön löytäminen ei ole kuitenkaan aivan helppo homma, mikäli kotona ei ole ammetta.

Pienet päiväkylpylät ja muut vastaavat kylpypaikat, joihin voi piipahtaa hetkeksi kylpyyn, ovat koko pääkaupunkiseudulla melko harvassa. Monet kauneushoitolat kutsuvat itseään spa-nimellä, vaikka niiden valikoimissa ei olisikaan kylpyjä.

Espoosta pieniä ja helposti saavutettavia kylpypaikkoja löytyy kuitenkin muutama. Kylpemään pääsee jopa samalla matkalla, kun menee kauppakeskukseen.

Näin ovat tehneet esimerkiksi Matinkylässä asuvat Aatos ja Riitta Rönkkö, jotka ovat tulleet kylpemään kesken arkipäivän Isossa Omenassa olevaan Spa Paulinaan.

”Pitäähän vaimoa välillä hemmotella. Täällä saa olla omassa rauhassa ja vain omalla porukalla. Se on tärkeää minulle. Tähän oli myös helppo tulla, kun matka on lyhyt”, toteaa Aatos Rönkkö.

Spa Paulinan yrittäjä Riikka Sulasalmi on huomannut, että pieni hemmottelu kiireen keskellä on sitä, mitä moni muukin Rönkköjen ohella kaipaa kylpemiseltä. Kylvyt ovat yksi heidän suosituimmista kauneushoitolan tuotteista.

”Aikaa ei ole välttämättä lähteä kauaksi kylpylöihin tai kylpylälomille, sillä monet ovat kiireisiä. Täällä aikaa ei mene kuin vain muutama tunti. Moni tulee tänne yhdessä kaverinsa tai kumppaninsa kanssa.”

Ison Omenan tapaan myös Leppävaaraan on helppo tulla. Aivan Sellon tuntumassa sijaitsevassa Aurinkopihan Spassa ei ole yhdistetty kauneutta ja rentoutumista vaan liikunta ja rentoutuminen.

Pieni ja rauhallinen kuntokeskus on siitä poikkeava, että siellä treenin jälkeen voi pulahtaa vaikkapa poreammeeseen kuntokeskuksen kylpyläosastolla.

”Moni menee meillä ensiksi salille ja sitten kylpyyn sekä saunaan. On myös heitä, jotka tulevat vain kylpemään ja jatkavat sitten matkaa”, kertoo kuntokeskuksen yrittäjä Tomi Riekki.

Kylpyosastolla pidetään paljon vesijumppatunteja, mutta esimerkiksi keskellä päivää kylpemään pääsee lähes täysin omassa rauhassa.


Suomalaisista kylpylöistä historiikin muutama vuosi sitten kirjoittanut Helsingin yliopiston dosentti Liisa Suvikumpu on huomannut saman kuin espoolaiset kylpy-yrittäjät: ajasta on pulaa, mutta rentoutumisen tarve ei ole hävinnyt mihinkään.

Suvikummun mukaan juurikin ajanpuute on muuttanut suomalaisten kylpemiseen asettamia odotuksia, ja siksi kylpypaikkaa etsitään yhä lähempää.

Helppojen kulkuyhteyksien ohella itse kylpy-ympäristöltä odotetaan myös tunnelmallisuutta.

Sitä oli Suvikummun mukaan esimerkiksi entisajan kylpylämiljöissä, kuten Kauniaisissa sijainneessa Bad Grankulla -kylpylässä.

”Elämänrytmi on kiihkeää ja kylpylöiltä moni kaipaa rentoutumista. Jos joku osaisi herättää henkiin Bad Grankullan kaltaisen elegantin kylpylän, jonne pääsisi länsimetrolla, siitä varmasti tulisi hitti”, Suvikumpu toteaa.

Uusien kylpykonseptien tarpeeseen voi viitata myös se, että pääkaupunkiseudun saunakulttuurin puolella on jo tapahtunut uudistumista.

Pari vuotta sitten Helsingin puolella keskeisille paikoille nousivat Löyly ja Allas Sea Pool. Rentoutumiseen vaihtoehdon antavat myös Helsingin kantakaupungin alueella viime vuosina yleistyneet suolavesikelluntatankit, joissa kellutaan yksin.

Moni uimahalli on yrittänyt myös vastata elämyksellisyyden tarpeeseen järjestämällä esimerkiksi kynttiläuinteja.

Tästä huolimatta täysin kylpylänomaista kokemusta ei välttämättä tavoita uimahallissa, sillä uimahallien toiminta perustuu lähtökohtaisesti vedessä liikkumiseen, ei paikallaan oleskeluun.

”Meillä on toinen toistaan hienompia uimahalleja, joihin on helppo mennä, mutta niissä ei välttämättä saa taas sitä luksusta ja hemmottelua, jota moni kaipaa”, Suvikumpu toteaa.

Yhtenä syynä siihen, miksi kylpylöiden uudistuminen tulee esimerkiksi saunoihin nähden jälkijunassa, Suvikumpu pitää taloudellisia panostuksia.

”Kylpylöiden pyörittäminen on riskialtista, sillä mieltymykset muuttuvat ja kylpylät vaativat jatkuvaa remontointia sekä päivittämistä. Lisäksi täytyy tasapainotella sen välillä, että palvellaan sekä hemmottelua kaipaavia että lapsia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää