Espoo    |   HS Espoo

Khaled Waakista piti tulla metallimies, mutta elämä heitti hänet lähiöbaariin myymään Suomen lipulta näyttäviä shotteja

Viherlaakson Kotka-baari on perinteinen lähiöravintola, joka tukeutuu kaljan myyntiin lähialueen asukkaille ja pitsanpaistamiseen. Kapakan pitäminen on ollut viime vuodet taloudellisesti raskasta, kertoo omistaja Khaled Waak.Kello on pari minuuttia vaille kuusi. Viherlaaksolaisen Kotka-baarin tiskille alkaa muodostua jonoa.

”Seijalta tuli tekstari. Se on vähän myöhässä, älkää aloittako vielä”, baarin omistaja Khaled Waak huikkaa bingoisäntä Johan Finnelle.

Moni tilaa oluen, joku ottaa ison vichyn.

”Mitä kuuluu? Mä oon käyny parturissa, huomaatko?” asiakkaat vaihtavat kuulumisia Waakin kanssa.

Finne jakaa pöytiin bingoruudukoita ja kyniä

”Seija tuli jo, voidaan aloittaa!” joku hihkaisee.

Vielä pieni sääntöjen kertaus, ja muutamaa minuuttia yli kuusi Kotka-baarin keskiviikkobingo voi alkaa.


Waak seuraa bingoa tiskin takaa yhdessä puolisonsa Marina Siyazevan kanssa. Baari on pariskunnan työpaikka, ja samalla myös kuin toinen koti.

”Iltapäivästä, kun on hiljaisempaa, saatetaan pelata biljardia ja juoda kahvia. Tykkään meidän asiakkaista. Vaikka olen töissä, tuntuu, että olisin kotona tuttujen ihmisten kanssa.”

Valtaosa Kotka-baarin asiakkaista on keski-ikäisiä lähialueen asukkaita, jotka tulevat töiden jälkeen oluelle, Waak sanoo. Kotka-baarin yhteydessä on myös pitseria, jossa myydään pitsojen lisäksi muun muassa kebabia ja leikkeitä. Se vetää puoleensa nuorempaa asiakaskuntaa.

”Nuoret eivät käy täällä baarissa, ne menevät Helsinkiin. Täältä ne hakevat vain ruokaa”, Waak sanoo.


Alun perin Waakista ei pitänyt tulla ravintoloitsijaa. Hän opiskeli ammattikoulussa metallialaa. Hän kävi Kotka-baarissa usein oluella, tutustui baarin omistajaan ja alkoi tehdä töitä baarissa. Kun omistaja halusi luopua Kotka-baarista vajaa kymmenen vuotta sitten, hän tarjosi paikkaa Waakille.

”Hän tarjosi tästä minulle hyvää hintaa, sillä hän ei halunnut myydä paikkaa muille. Asuinkin silloin vielä tässä ihan lähellä, joten sanoin kyllä.”

Nyt Waak omistaa paikan yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa. Kotka-baari on panostanut sosiaaliseen mediaan. Facebookissa baari tunnetaan persoonallisista ja paikoin oudoistakin päivityksistään.

”Some, se on vähän sellainen pakko”, Waak huokaa. ”Ihmiset käyttävät paljon digitaalista tekniikkaa, niin kyllä meidänkin on siellä oltava. Pääasia on, että ihmisten pitää kiinnostua julkaisusta, sen pitää olla jollakin tavalla erilainen.”

Kovin jännittävää ei lähiöbaarin pyörittäminen Waakin mukaan ole.

”Olo on kuin siinä elokuvassa, missä ihminen elää saman päivän uudestaan ja uudestaan, mikä sen nimi on, Päiväni murmelina! Täällä on aina samat ihmiset, sama porukka. Aika vähän tapahtuu mitään.”


Alkuun Kotka-baarilla meni taloudellisesti mukavasti, mutta viime vuosina on ollut tiukempaa.

”Pärjäsin, koska perhe on ollut apuna”, Waak sanoo.

Waakin poika on auttanut isäänsä tiskin takana ja keittiössä. Myös hänen puolisonsa Siyazeva on asiakkaille tuttu näky tiskin takana. Hän on myös laatinut Kotka-baarin drinkkilistan, josta löytyy muun muassa Suomen ja Venäjän lippu -shotit. Siyazeva ei itse juo alkoholia, mutta hän on saanut apua drinkkien keksimiseen – ja myös maistamiseen – asiakkailta.

”Opetin sille ton, että juoman sokeripitoisuus vaikuttaa siihen, millaisia kerroksia juomista voi tehdä”, baarin vakioasiakkaisiin kuuluva Leena Gestrin kehaisee, kun Siyazeva tekee keskittyneesti baaritiskillä Suomen lippu -shottia. Sambucaa, maitoa, sinistä likööriä ja jugurttilikööriä, ja pisteenä i:n päälle vielä sininen pilli.


Ravintola-alalla itsekin työskentelevä Gestrin on asunut Viherlaaksossa melkein 30 vuotta. Hänen mukaansa Waak ja Siyazeva ovat tehneet Kotka-baarin kanssa hienoa työtä.

”Se, mitä kunnioitan, on, että täällä oikeasti kuunnellaan asiakkaita. Aina kysytään, onko jotain toiveita ja ne myös yritetään toteuttaa. Kaikkia paikkoja ei samalla tavalla kiinnosta asiakkaat. Tää paikka on mennyt hurjasti ylöspäin siitä, mitä tämä oli kymmenen vuotta sitten”, Gestrin sanoo.

Hän tuli tänään vain piipahtamaan bingon ajaksi, sillä seuraavana päivänä herätys on aamuneljältä.

”Oli kuitenkin pakko tulla käymään”, hän sanoo.


Kulmapöydässä juhlitaan illan bingon voittoa. Palkintopöydän putsasi Raimo ”Rambe” Lahtinen. Hänkin kuuluu baarin vakikävijöihin.

”Tulen tänne useamman kerran viikossa. Tämä on meidän olohuone, vähän kuin toinen koti.”

Lahtinen kehuu Kotka-baarin tunnelmaa, mukavia omistajia ja hyvää meininkiä. Matalassa rakennuksessa sijaitseva baari ei ikkunateippauksineen välttämättä näytä kovin kutsuvalta, mutta ulkonäön ei pidä antaa hämätä, hän sanoo.

”Joillekin ulkokuori antaa erilaisen kuvan kuin mitä baarin sisus on. Meillä on täällä vahva me-henki, jossa kaikkia kunnioitetaan. Täällä ketään ei dissata.”


Samaa sanoo Lahtisen kanssa samassa pöydässä istuva Juha Tikkanen.

”Talon isäntä on mahtava tyyppi! Khaled saa jengin viihtymään. Täällä on kivoja tempauksia, kuten kesällä grilli-iltoja. Niiden kautta Khaled on saanut tänne tiiviin yhteisön.”

Lahtinen ja Tikkanen tunsivat toisensa entuudestaan, mutta Kotka-baarissa miesten ystävyys on syventynyt. Yhteinen harrastus löytyi biljardin peluusta. Tikkasella ja Lahtisella on baarissa jopa omat biljardimailat, joita säilytetään takahuoneessa, vähän kuin olohuoneen kaapissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää