Espoo    |   HS Espoo

Mopoautoileva Samuel Saarinen, 16, pisti pystyyn oman bisneksen: Hakee viidellä eurolla vaikka maitopurkin kotiovelle

Pullaa leipomosta ja hampurilaisia grilliltä. Samuel Saarisen perustamalle yhden miehen ”kauppakassi-palvelulle” löytyi heti kysyntää Espoossa.Espoolainen Samuel Saarinen, 16, on juuri ajanut mopoautollaan parkkiruutuun, kun hänelle soittaa. Tällä kertaa hän on ollut ajamassa koulusta kotiin, mutta koulumatkat eivät ole päällimmäinen syy sille, miksi hän ajaa mopoautolla.

Saarinen sai ensimmäisen mopoautonsa reipas vuosi sitten, ja hän käyttää kulkupeliä siihen, että voi hankkia pientä tienestiä koulun ohella.

Keskiviikkoisin ja lauantaisin Saarinen jakelee mopoautollaan ilmaisjakelulehtiä.

Vajaa viikko sitten Saarinen aloitti Espoossa myös eräänlaisen yhden miehen ”kauppakassi-palvelun”, eli hän tekee ruokakauppaostoksia ja kuljettaa ne vaikkapa suoraan kotiovelle.

Tieto Saarisen ”kauppakassi-palvelusta” levisi nopeasti sen jälkeen, kun hän julkaisi ilmoituksen Facebookissa viime sunnuntaina.

Ilmoitus ei ole pelkästään kerännyt paljon tykkäyksiä ja haastatteluja, vaan se on poikinut myös todellisia tilauksia. Tilauksia on tullut yhdestä neljään päivässä, Saarinen kertoo.

”Esimerkiksi keskiviikkona olin ensin jakamassa lehtiä ja sitten viemässä ruokaostoksia.”

Ainakin ensimmäiset päivät ovat Saarisen mukaan vaikuttaneet lupaavilta ja osoittaneet, että tällaiselle palvelulle on tarvetta. Saarisen voi tilata hakemaan ruokaostoksia kaupasta tekstiviestillä arki-iltaisin ja viikonloppuisin Espoon sisällä. Ostosten lisäksi hän perii viiden euron palvelumaksun.

”Joku saattaa olla kipeänä tai hoitaa lapsia, joten hän ei itse pääse käymään kaupassa. Lisäksi on ollut heitä, jotka ovat suoraan kertoneet haluavansa tukea nuorta yrittäjyyttä, mikä on tosi mukavaa kuulla.”

Täysin tyhjästä idea ruokaostosten kotiin kuljettamisesta ei ole kuitenkaan syntynyt.

Saarinen kertoo jo kerran aiemmin yrittäneensä aloittaa samanlaista palvelua, mutta vielä silloin se ei ottanut tuulta alleen. Saarinen ei kuitenkaan antanut tämän lannistaa, vaan kokeili nyt ilmoittaa palvelustaan myös sosiaalisessa mediassa.

”Yritin ensiksi tätä omassa taloyhtiössäni. Tein esimerkiksi paperimainoksia, joita laitoin ilmoitustaululle, mutta se ei oikein silloin lähtenyt käyntiin. Nyt kokeilin uudestaan ja jostain syystä se nyt lähti vetämään paremmin.”

Tähän mennessä Saarinen on tilattu hakemaan ja toimittamaan esimerkiksi pullia leipomosta ja hampurilaisia grilliltä tavallisten ruokaostosten lisäksi.

Facebookissa hän mainostaa palveluaan sillä, että on valmis toimittamaan vaikka vain maitopurkin kotiovelle.

Tällaista tilausta ei ole Saarisen mukaan toistaiseksi vielä tullut, mutta pelkän maitopurkinkin hän on valmis kuljettamaan, mikäli tilaus tulee. Tosin asiakkaalle maitopurkin hinta moninkertaistuu Saarisen perimän palvelumaksun takia.

”Enemminkin se maitopurkki oli vain sellainen mainosvitsi”, Saarinen naurahtaa.

Saarisen mukaan häntä motivoi ruokaostosten kotiinkuljetuksessa se, että hän voi sillä myös auttaa muita saamansa pienen lisätienestin ohella. Samalla hän pääsee ajelemaan mopoautollaan eri puolille Espoota.

Esimerkiksi viime kesänä Saarinen järjesti hetken mielijohteesta yhden päivän tempauksen, ja kuljetti ihmisiä ilmaiseksi mopoautollaan päivän ajan Espoossa. Tästäkin hän ilmoitti Facebookissa.

Vielä Saarinen ei ole varma, kuinka hänen bisnekselleen käy. Hän on kuitenkin hankkinut maksupäätteen, jotta ostokset voi maksaa hänelle kortilla. Esimerkiksi kesätöitä Saarinen ei ole vielä laskenut ruokatoimitusten varaan.

”Olen hakenut myös kesätyöpaikkoja, mutta vielä en tiedä kesän suunnitelmista.”

Vastaavanlaisia bisnesideoita nuoret kehittävät aika ajoin ja samalla voi nousta kysymys veroista.

Verohallinnon mukaan tällaisista pienistäkin itse hankituista tuloista on ilmoitettava. Käytännössä noin 10 000 euron vuosituloihin asti veroprosentti on kuitenkin 0. Niin ikään yritys ei ole alv-velvollinen, jos sen liikevaihto tilikauden aikana on korkeintaan 10 000 euroa.

Verohallinnosta neuvotaan esimerkiksi alaikäisten tulonhankinnassa käyttämään tulonhankkimistoiminnan tuloille ja menoille tarkoitettua lomaketta, jonka voi täyttää yhdessä vanhempien kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää