Espoo    |   HS Espoo

Helsingin yöelämän jätit haikailevat Espooseen, mutta kaksi syytä ovat esteenä uusille ravintoloille: ”Autoilu ja yökerhot eivät sovi kovin hyvin yhteen”

Yökerhoja ja muita anniskeluravintoloita pyörittävät Night People Group ja Heathermill suunnittelevat kumpikin ravintolan avaamista Espooseen. Hankalat kulkuyhteydet ja tilojen puute hidastavat kuitenkin suunnitelmia.Helsingin yöelämän kaksi suurta ravintola-alan yritystä kertovat suunnittelevansa uusien anniskeluravintoloiden perustamista Espooseen.

Esimerkiksi Apolloa, Club Capitalia ja Kaivohuonetta pyörittävä Night People Group on tehnyt alustavia suunnitelmia Espooseen rantautumisesta. Helsingin ohella NPG:lla on muutamia yökerhoja myös maakunnissa, mutta ei Espoossa.

”Olemme usein miettineet Espoota ja millaista toimintaa siellä voisi olla. Parhaillaan suunnittelemme yhtä illanviettopaikkaa, jolle etsimme oikeanlaista tilaa”, kertoo NPG:n toimitusjohtaja Antti Raunio.

Raunion mukaan he eivät ole todennäköisesti perustamassa varsinaista yökerhoa, vaan sitä pienempää anniskeluravintolaa.

Suurin syy tähän ovat yöajan liikenneyhteydet.

”Rajoittava tekijä on Espoon julkinen liikenne yöaikaan. Espoo on melko autoilukaupunki, mutta autoilu ja yökerhot eivät sovi kovin hyvin yhteen. Esimerkiksi Kamppiin espoolaistenkin on helppo tulla.”

Espoossa on asukaslukuun suhteutettuna vähän myöhään auki olevia anniskeluravintoloita. Lisäksi muutama yökerho on viime vuosien aikana sulkenut ovensa. Pitkään Sellossa toiminut Fennia-yökerho lopetti toimintansa jo muutamia vuosia sitten.

Tapiolassa Vesiputoustalossa toiminut yökerho Bada Bing joutui puolestaan sulkemaan ovensa vuosi sitten rakennuksen purkamisen takia. Samalla Espoosta katosi yksi suurimmista ja sijainniltaan keskeisimmistä yökerhotarkoitukseen sopivista tiloista, sillä ennen Bada Bingia samassa paikassa oli toiminut myös esimerkiksi Aladdin-yökerho.

Bada Bingin omistaneen Heathermillin varatoimitusjohtajan Tuomas Vuorisen mukaan Espoosta on ollut vaikea löytää korvaavaa tilaa heidän toiminnalleen. Yritykselle on voinut lähettää vinkkejä sopivista liiketiloista kuluneen vuoden ajan heidän verkkosivujen kautta.

”Jos taivaalta putoaisi meille sopiva liiketila, olisimme siitä melko varmasti kiinnostuneita. Olihan se takaisku, että jouduimme Bada Bingista luopumaan.”

Vuorisen mukaan heidänkään suunnitelmissa ei ole perustaa uutta yökerhoa, vaan pienempi anniskeluravintola. Esimerkiksi Helsingissä Heathermill pyörittää Navy Jerry’s, Milli Miglia ja Los Cojones -baareja.

”Jotta palaamme Espooseen, tärkeintä ovat sijainti, hyvät liikenneyhteydet ja että vuokra vastaa aluetta.”

Ravintoloitsijoiden mukaan heitä kiinnostavat eniten metron varrella olevat Matinkylä ja Tapiola, joihin pääsee helposti Helsingistäkin.

Yritys Espoon toimitusjohtajan Erkki Pärssisen mukaan ravintola-alan toimijoilta on tullut aiemminkin sitä viestiä, että Espoosta on vaikeaa löytää heille sopivaa toimitilaa alueelta, jossa muutenkin liikutaan.

”Tällaisten ravintoloiden ja yökerhojen pyörittäminen vaatii sitä, että pitää olla muuta aktiviteettia ympärillä. Esimerkiksi Otaniemessä on Aalto-yliopisto ja metro, minkä takia sinne on tullut anniskeluravintolatoimintaa. Myös Tapiola on ollut tällainen. Nyt se on rakennustöiden takia toistaiseksi aika epämääräinen ja sieltä puuttuu keskittymä, joka houkuttelisi eri toimijoita alueelle.”

Anniskeluravintolat eivät ole ainoita, jotka ovat olleet aliedustettuna kaupunkiin kokoon nähden, vaan sama tilanne on ruokaravintoloidenkin kohdalla.

Esimerkiksi kaavamuutoksilla alan yrittäjiä voisi saada nykyistä enemmän Espooseen. Pärssisen mukaan viime aikoina kaavoitusasioissa on tapahtunut edistystä, ja kaupunki on alkanut kuuntelemaan myös yrittäjien toiveita jo ennakkoon.

”Meiltä on pitkään puuttunut ravintolakulttuuri. Varmaan tarvittaisiin kaavamuutoksia liike-elämän palveluille. Pitkään siinä on oltu käymistilassa, mutta viime aikoina on kaavoitusasioissa menty jouhevampaan suuntaan.”

Tapiolan muuttuminen jälleen ravintoloiden kannalta houkuttelevaksi saattaa viedä vielä vuosia, sillä alueen rakennustöiden on arvioitu kestävän vuoteen 2025 saakka.

Täysin ilman minkäänlaista yöelämää Tapiola ei ole kuitenkaan tälläkään hetkellä.

Pientä eloa Tapiolan yöelämään tuovat Tapiolan kelat -indie-musiikin klubi-illat, joita järjestetään tapiolalaisessa lähiöpubissa Bar Oravanhännässä muutamia kertoja tänä keväänä. Klubille on tulossa esiintymään esimerkiksi Ursus Factory.

Iltoja järjestävä ja Espoossa asuva Olavi Paananen on myös todennut sen, että Espoon yöelämän kenttä on hyvin erilainen kuin Helsingin, sillä Espoosta puuttuvat keikat ja tanssimisen yhdistävät klubit.

Paanasen mielestä Tapiolan alueella on kuitenkin mahdollisuuksia mennä nuorekkaampaan suuntaan esimerkiksi Aalto-yliopiston läheisyyden takia.

”Helsingissä on esimerkiksi Kuudes linja ja Kaiku sekä Tavastia, mutta tällainen klubiperinne puuttuu täältä. Toivotaan, että saadaan vielä pöhinää ja hyviä juttuja tälle alueelle.”


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Kaahari ajoi reilusti yli kahtasataa satasen alueella – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  10. 10

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  5. 5

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää