Espoo    |   HS Espoo

Taiteilijat haluaisivat luoda espoolaiseen idylliin ihanan käsityöläisyhteisön, joka vetäisi vertoja jopa Fiskarsille – Nyt katto on katoamassa pään päältä

Alueen asukkaat ja yrittäjät pelkäävät, että suojellut rakennukset menevät niin huonoon kuntoon, että ne on pakko purkaa.Pihalle kuuluu koiran haukunta, ja punaisen puutalon ovella vastassa on Rollo-koira. Rollo nuuskii uuden tulijan häntä heiluen ja päästää sen jälkeen vieraan keittiöön.

Keittiössä pöydän ympärille on kokoontunut viisi naista. Puhetta riittää, se on nopeatempoista ja paikoin paatoksellista. Näillä naisilla on yhteinen tehtävä: he ovat huolissaan Kurttilassa sijaitsevien historiallisten puurakennusten kohtalosta.

Naisten kokoontumispaikkana on yksi näistä Kurttilan vanhoista puutaloista: Juppin tilan vanha, 1880-luvulta peräisin oleva päärakennus. Talo on Espoon kaupungin omistuksessa.

Vuokralaisena Juppissa on yksi keittiön pöydän ympärille kokoontuneista naisista, keraamikko ja opettaja Karoliina Tuovinen. Hän vetää rakennuksessa keramiikkakursseja sekä pitää siellä omaa työtilaansa. Tuovisen alivuokralaisena on niin ikään pöydän ympärille asettunut tekstiilitaiteilija Annukka Mikkola, joka myös pitää rakennuksessa kursseja ja omaa pientä työtilaa.


Molempien toiminta Juppissa uhkaa loppua, sillä kaupungin vuokrasopimus Tuovisen kanssa päättyy kesällä. Sen jälkeen kaupunki aikoo laittaa Juppin tilan myyntiin.

Tuovisen ja Mikkolan myötä omakotitalovaltaiselta Kurttilan alueelta häviää myös kurssimuotoinen taideopetus, sanoo pöydän ääressä istuva alueen asukas Laura Sinivaara. Hänen lapsensa ovat käyneet Juppissa taidetyöpajoissa.

”Yksi syy muuttaa tänne oli se, että tällä alueella on oma luonne ja historiansa. Jupp on tarjonnut mahdollisuuden yhteisöllisyyden rakentamiseen. On todella sääli, jos meiltä viedään kaikki palvelut”, Sinivaara harmittelee.

Mikkola, Tuovinen ja Sinivaara ovat mukana Villa Kaukalahden taideyhdistyksessä. Yhdistyksen tavoitteena on alueen kulttuuriperinnön vaaliminen. Yhdistykseen kuuluu alueen asukkaita, yrittäjiä ja taiteilijoita. Yhdistyksen haaveissa on alueen asukkaita palvelevan avoimen taidetalon perustaminen Juppiin.

Juppin keittiön pöydän ääreen kokoontuneiden naisten visioissa Kurttilan alueelle muodostuisi Fiskarsin ruukkialueen kaltainen käsityöläis- ja kulttuuripalveluiden keskittymä.

”Jos miettii, että turistit jaksavat istua bussissa tunnin päästäkseen Fiskarsiin ja tänne pääsee junalla puolessa tunnissa, niin en pidä ajatusta mitenkään mahdottomana”, Tuovinen sanoo.

Juppin ostoon yhdistyksellä ei ole varoja. Naiset toivoisivat, että kaupunki pitäisi rakennuksen ja antaisi yhdistyksen vuokrata sen kohtuullisella hinnalla. Tuovinen kertoo myös pohtineensa yhdessä miehensä kanssa mahdollisen ostotarjouksen jättämistä, kun Jupp tulee myyntiin. Myyntiaikataulusta ei tosin vielä ole tietoa.


Naisten huoli on, että Juppin tilalle käy samalla tavalla kuin lähistöllä sijaitseville Åminnen kartanolle ja tehdastyöläisten asunnoiksi rakennetulle Uraalille: molemmat ovat tällä hetkellä tyhjillään.

Kaikki kolme rakennusta, Juppin tila, Åminnen kartano ja Uraali, on alunperin merkitty kaavassa suojeltaviksi rakennuksiksi. Kaupungin suunnitelmissa on myydä Åminne ja Jupp korjausvelvoitteella eteenpäin.

”Kaavassa sanotaan, että rakennukset kunnostetaan ja niistä pidetään huolta. Ongelma on se, että ne tyhjennetään myyntiä varten. Myynnissä voi mennä pahimmillaan vuosia. Kuka varmistaa, etteivät rakennukset mene sillä aikaa huonoon kuntoon?” Tuovinen kysyy.


Kymmeniä vuosia tyhjillään lojunut, tehdastyöläisten asunnoiksi rakennettu Uraali on jo niin huonossa kunnossa, että siitä on tehty purkupäätös. Näin siitäkin huolimatta, että kaavassa Uraali on merkitty suojeltavaksi.

”Uraalille ei ole löytynyt käyttöä, ja se on ollut kauan tyhjillään. Uraali on tutkimuksissa todettu laajasti mikrobivaurioituneeksi. Sille on haettu ja saatu purkulupa”, kertoo Espoon toimitilapäälikkö Pia Aaltonen.

1900-luvun alussa rakennettu Åminnen kartano oli puolestaan asuinkäytössä aina vuoteen 2016 asti, jolloin silloiset vuokralaiset irtisanoivat vuokrasopimuksensa kaupungin kanssa. Sen jälkeen kartano on ollut muun muassa työmaaparakkina. Viime kuukausina rakennus on ollut tyhjillään. Siellä on ollu vesivahinko, mutta se on Aaltosen mukaan korjattu.


”Tuntuu, etteivät vanhat kiinteistöt ole kaupungin organisaatiossa kenenkään agendalla. Vaikuttaa siltä, ettei Espoolla oikein ole suunnitelmaa sen suhteen, mitä näille rakennuksille olisi hyvä tehdä on. Pelkäämme, että ne jäävät tyhjilleen, rapistuvat ja puretaan”, sanoo Villa Kauklahtden taideyhdistykseen kuuluva muotoilija Karoliina Vilander.

Toimitilapäällikkö Aaltonen toppuuttelee naisten huolia. Aaltonen ei usko, että rakennukset Åminne ja Jupp viruvat vuosia tyhjillään.

”Edistämme osaltamme asiaa eteenpäin kevään ja kesän aikana. Kun rakennukset saadaan myyntiin, tavoitteena on, että niille löytyy uusi omistaja, joka huolehtii niiden tulevaisuudesta eteenpäin. Rakennukset lähtevät myyntiin kunnostusvelvoitteella. Tietysti lopullinen päätös on kaupunginhallituksen käsissä”, Aaltonen sanoo.


Villa Kauklahden naisia ihmetyttää kaupungin into myydä vanhoja arvorakennuksia. Vilander toivoisi, että kaupunki olisi kiinnostunut omasta historiastaan enemmän.

”Espoossa rakennetaan koko ajan uutta. Espoo näyttää siltä, että se katsoo vain eteenpäin. Samalla unohdetaan kaikki se historia, uuden kivijalka, jota meillä on. Miksi siitä ei olla ylpeitä ja sen arvoa hyödynnetä?” Vilander kysyy.

”Tuntuu, että koko alueen historia halutaan pyyhkäistä vipalla sivuun”, Tuovinen jatkaa.

Espoo on linjannut, että se luopuu rakennuksista, joille kaupungilla ei ole käyttöä. Åminnen kartano, Juppin tila ja Uraali ovat Aaltosen mukaan tällaisia rakennuksia.

”Ne ovat asuinrakennuksia ja tarkoitettu asumiseen. Kaupungin käyttöön tarpeettomista tiloista on tarkoitus luopua. Toki tämä menee vielä kaupungin viralliseen päätöksentekoon”, Aaltonen sanoo.

Åminnen kartano on kaavassa merkitty yleisten rakennusten korttelialueeksi. Käytännössä se tarkoittaa, että rakennusta ei ilman kaavamuutosta pitäisi voida myydä vain asuinkäyttöön, vaan siinä täytyy olla myös jotain yleisiä toimintoja, kuten esimerkiksi kahvila.


Villa Kauklahden naiset eivät aio luovuttaa. He ovat päättäneet taistella sen puolesta, että edes Juppin tila säilyisi julkisessa käytössä. Toukokuun alussa he aikovat järjestää Juppissa avoimet ovet.

”Meille on tärkeää alueen ihmisten yhteisöllinen toiminta. Haluamme, että Jupp on paikka, jossa historia, käsityöläisyys ja taide kohtaavat”, Tuovinen sanoo.

Toukokuun alku onkin viimeisiä hetkiä pitää Juppissa avoimet ovet. Kesäkuun alkuun mennessä tilan on oltava tyhjä. Sen jälkeen kaupunki aloittaa rakennuksessa kuntotarkastukset myynnin valmistelua varten.

Fakta

Kurttilan rakennuksissa näkyy alueen historia


Åminnen kartano

 Rakennettu 1900-luvun alussa. Siirtyi Espoon kaupungin omistukseen vuonna 1975.

 Toiminut muun muassa tehtaan johtajan asuntona ja työmaaparakkina. Nyt tyhjillään.

Uraali

 Rakennettu 1920- ja 1930-luvuilla Kauklahden lasitehtaan työntekijöille.

 Espoon kaupungin omistuksessa. Ollut pitkään tyhjillään.

Juppin tila

 Juppin tilan päärakennus on rakennettu 1880-luvulla. Pihapiirissä on myös muita tilaan kuuluneita rakennuksia.

 Tiloissa on toiminut muun muassa taidekoulu ja taiteilijoiden työtiloja.

 Espoon kaupungin omistuksessa. Nykyisten vuokralaisten vuokrasopimus irtisanottu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  2. 2

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, Leijonat saapuu iltapäivällä Suomeen

  3. 3

   Leijonat saa sittenkin lentosaattueen: Hawkit ottavat mestarit vastaan kello 14.30, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  6. 6

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  7. 7

   Verinen mies ilmestyi lapsiperheen pihalle ja alkoi jahdata isää puukko kädessä, pikkulapset pelastautuivat sisälle – Puukkomies vetosi oikeudessa pakkotilaan

  8. 8

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  6. 6

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  7. 7

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   Leijonat saa sittenkin lentosaattueen: Hawkit ottavat mestarit vastaan kello 14.30, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää