Espoo    |   HS Espoo

Suvelan purkutalon kova kohtalo: palomiehet harjoittelevat tyhjissä asunnoissa tulipalon sammuttamista

Palomiehet pääsevät harvoin harjoittelemaan oikeassa ympäristössä.Liekit nousevat nopeasti. Pian suvelalaisen asunnon palohälytin alkaa piipata. Katon rajaan muodostuu tummaa savua, ja tuli nuolee keittiön kaappien ovia. Kuivauskaapin valkoinen astiateline tummuu ja alkaa muuttua muodottomaksi. Palo leviää huoneessa ja lämpötila nousee. Jossain vaiheessa keittiön ikkuna hajoaa.

Palomestari Nino Ahokas sammuttaa tiskipöydälle sytytetyn palon nestesammuttimella. Ei menee montaakaan minuuttia, kun liekeistä on jäljellä enää kytevää tuhkaa. Mustuneet seinät ja tumma savu muistuttavat hetki sitten keittiössä riehuneista liekeistä.


Nyt tulipalossa ei onneksi tuhoutunut kenenkään keittiö, sillä menossa on Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen järjestämä näytöspalo. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos on harjoitellut sammutustöitä Suvelan purettavassa kerrostalossa huhtikuun alusta. Tällä kertaa harjoituksia on päässyt seuraamaan joukko toimittajia ja Espoon kaupungin työntekijöitä.

Tällaiset harjoitukset, joissa palomiehet pääsevät harjoittelemaan oikeassa kerrostaloympäristössä, ovat harvinaisia. Suvelan purettavassa kerrostalossa käykin harjoittelemassa koko Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen väki. Yhteensä harjoituksia järjestetään viitisenkymmentä.

”Savusukellusta voi sinänsä harjoitella missä vain, mutta se ei anna kovin paljoa siinä vaiheessa, kun sama paloaseman harjoitustila on kontattu läpi kymmenen kertaa. Oikea kohde ja realistinen ympäristö palvelee tarkoitusta huomattavasti paremmin”, sanoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Mika Mäkelä.

HS Espoo kertoi Suvelan purettavista kerrostaloista tammikuussa


Aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta. Kirstinharju 4:n pihalla lojuu kasa hiiltyneitä halkoja. Kerrostalon seinä on tummunut sen huoneiston kohdalta, jossa paloharjoituksia on tehty. Parista ikkunasta nousee savua.

Halkoja on käytetty palojen sytyttämiseen. Suvelassa harjoitellaan ensisijaisesti savusukellusta lämpimässä ympäristössä. Harjoituksia varten parista asunnosta on tehty niin sanottuja polttohuoneistoja. Niissä poltetaan metrin mittaisia koivuhalkoja. Asuinhuoneistossa olevan palon lisäksi Suvelassa harjoitellaan myös kellaripalon sammuttamista.


Tyypillinen paloharjoitus etenee seuraavasti: ensin yksikkö paikantaa palokohteen, sen jälkeen sinne viedään sammutusletkut ja ryhdytään sammutus- ja pelastustöihin. Samaan aikaan toinen yksikkö voi aloittaa rappukäytävässä savutuuletusvalmistelut ja muut tarvittavat tukitoimet.

”Periaatteessa nämä tilanteet ovat palomiehille perustehtäviä. Näitä ei kuitenkaan jatkuvasti onneksi tapahdu. Tavoitteena on, että saataisiin kaikille Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomiehille kertauksena toistoja tämän tyyppisistä tilanteista. Se auttaa, että ollaan autenttisessa ympäristössä”, Mäkelä sanoo.


Palomiehet ovat tottuneet erilaisiin koulutuksiin ja harjoituksiin: lähes jokaiseen työvuoroon kuuluu yleensä joku koulutus tai harjoitus. Palomiesten harjoitusohjelmaan kuuluu vuosittain vähintään yksi lämpimässä tehtävä savusukellusharjoitusta.

Savusukellusharjoituksia on tehty muun muassa simulaattorissa, jossa palotilannetta simuloidaan nestekaasulla. Nämä harjoitukset eivät kuitenkaan vastaa riittävästi todellista tilannetta, eikä niistä ole siksi tullut henkilöstöltäkään hyvää palautetta, Mäkelä kertoo.


Suvelan tyhjän kerrostalon kaltaista, aitoa harjoitusympäristöjä on harvoin tarjolla pääkaupunkiseudulla. Nyt palaset sattuivat kuitenkin loksahtamaan hyvin kohdillensa. Purettavan talon omistaa Espoon asunnot, jonka kanssa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos on tehnyt aikaisemminkin yhteistyötä.

Mäkelä kertoo seuranneensa Suvelan talojen tilannetta jo parin vuoden ajan.

”Olin aika aktiivisesti yhteydessä Espoon asuntoihin. Kun tyhjennysaikataulu selvisi, kävimme yhteiset neuvottelut ja saimme luvan harjoitella täällä.”


Täysin autenttiseen tunnelmaan ei tosin Suvelassakaan päästä. Huoneistoissa ei esimerkiksi polteta huonekaluja. Tämä johtuu siitä, että palavista huonekaluista lähtee savua, joka on haitallista sekä palomiehille että alueen asukkaille.

”Olemme sopineet Espoon ympäristökeskuksen kanssa, että poltamme mahdollisimman vähän luonnolle epäystävällisiä tuotteita. Normaalisti tulipalossa muodostuu paljon myrkyllisiä yhdisteitä. Olemme näissä harjoituksissa pyrkineet työturvallisuuden lisäksi myös ympäristöystävällisempään ratkaisuun”, Mäkelä kertoo.


Palohuoneistossa ikkunoista asuntoon tulviva valo muodostaa neliön muotoisia ruutuja savun keskelle. Yhden huoneen kaapin ovessa on lasten tekemiä piirustuksia. Nyt palo sammutettiin niin alkuvaiheessa, että ne ovat säilyneet vaurioitumattoman näköisinä.

Oikeastaan vain huoneessa leijaileva savu kertoo, että viereisen huoneen keittiö on juuri tuhoutunut tulipalossa käytännössä kokonaan. Asunnossa ei voisi liikkua ilman paineilmahengityslaitteita. Niin paljon savua on vielä ilmassa.

Palomiehet vetävät letkun eteisen ja olohuoneen läpi parvekkeelle. Vesi suihkuaa parvekkeelle ja talon seinään. Vesisuihku luo asuntoon alipaineen, joka alkaa imeä palokaasuja huoneistosta. Vähitellen savu alkaa hälvetä asunnosta. Palo on kuitenkin ollut sen verran raju, että jos asunto olisi vielä käytössä, ei sen asukkailla olisi sinne hetkeen asiaa.

Fakta

Suvelasta puretaan neljä taloa


 Espoon asunnot purkaa Suvelasta neljä taloa. Purettavat talot ovat Kirstinharju 4, Kirstinharju 6, Kirstinharju 8 ja Kirstinmäki 6. Purettavissa taloissa on yhteensä 253 asuntoa.

 Purettujen talojen tilalle Kirstinharjun alueelle suunnitellaan 14 uutta, pienempää taloa. Yhteensä taloissa tulee olemaan 400–450 asuntoa. Espoon kaupungin vuokra-asuntojen määrän on tarkoitus pysyä nykyisellään.

 Alueelle on tulossa Espoon kaupungin vuokra-asuntoja sekä Asuntosäätiön ja Nuorisoasuntoliiton vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Alueelle toivotaan myös vapaarahoitteisia vuokra- tai omistusasuntoja, mutta niiden rakennuttajasta ei ole vielä tietoa.

 Kirstinharju 4:n purkutyöt alkavat keväällä 2019, Kirstinharju 6:n syksyllä 2019 ja Kirstinharju 8:n loppuvuodesta 2019. Kirstinmäki 6:n purkuaikataulu ei ole vielä tiedossa, sillä se riippuu siitä, millä aikataululla uusille vapaarahoitteisille taloille löytyy rakennuttaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   Kuljettaja kuoli ajauduttuaan radalta moottoripyörä­kisassa Imatralla

  4. 4

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  5. 5

   Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen

  6. 6

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  7. 7

   Sisustustrendi innostaa Hyvinkäällä: Koko yksiön kalustuksen saa 300 eurolla

  8. 8

   Rakennusyhtiöillä on käsissään ennätysmäärä keskeneräisiä asuntoja, ja talous on kääntymässä laskuun: Miten ostaja voi välttää riskit?

  9. 9

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  10. 10

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  8. 8

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  9. 9

   Dramaattisen aamun onnellinen loppu: Ensihoitajat auttoivat vauvan maailmaan Itä-Vantaalla

  10. 10

   Kriisikokousta seurasivat pettymysten yö ja päivä – HS:n laaja selvitys kertoo, miten Antti Rinteen hallitus syntyi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää