Espoo    |   HS Espoo

Sari Granholm juoksee lenkit roskapussi kädessä ja tietää tarkalleen, mitä roskia Espoossa heitetään teiden varsille

Plogging eli roskajuoksu yhdistää kuntoilun ja roskien keräämisen. Roskajuoksua harrastava Sari Granholm suuntaa usein lenkeillään Leppävaaraan.Kevät tuo roskat esiin, mutta arvaatko, mitä roskia löytyy ylivoimaisesti eniten Espoon teiden varsilta? Lenkkeilijä Sari Granholm tietää tähän vastauksen: nuuskapurkkeja, kahvi- ja limsamukeja kansineen sekä tupakka-askeja.

Granholmin mukaan niitä tulee vastaan oikeastaan joka kerta, kun hän on lenkillä – jopa muutaman metrin välein.

Pari kertaa viikossa hän nappaa lenkille mukaan roskapussin, vetää jalkaansa hieman huonommat lenkkarit ja käsiinsä puutarhahanskat, jotta hän voi kerätä roskia lenkin aikana.

Liikunnan ja roskien keräämisen yhdistävä plogging eli roskajuoksu rantautui pari kevättä sitten Ruotsista Suomeen. Pitkiä matkoja juokseva Granholm innostui siitä samantien.

”Se tuntui heti omalta jutulta. Aina keväisin lenkeillä roskat pistävät silmään ja tajusin, että voin yhdistää nämä kaksi.”

Esimerkiksi pari viikkoa sitten, kun hän oli lenkkeilemässä Jupperin suunnassa, roskista täyttyi kaksi täyttä muovipussia matkan varrella. Granholmin mukaan se on melko tavallinen määrä, mitä roskia kertyy lenkin aikana.

Yleensä hän tekee viidestä kymmeneen kilometriin pitkiä lenkkejä erityisesti Laajalahden, Leppävaaran ja Lintuvaaran ympäristössä.

Roskaisimmat alueet löytyvät sieltä, missä ihmiset eniten liikkuvat. Niitä ovat esimerkiksi kauppojen ja koulujen ympäristöt sekä bussipysäkit.

”Omalla reitilläni se on ehdottomasti Leppävaara. Jos todella haluaa tehdä töitä, se on se suunta, minne mennä.”


Juuri kevät on se kausi, kun roskajuoksua harrastavat lenkkeilijät ovat kaikkein aktiivisimmin liikkeellä.

Yleensä Granholm lähtee lenkille yksin, mutta välillä hän saa myös kavereita mukaan. Huhtikuun alussa hän oli esimerkiksi roskajuoksemassa ympäri Lauttasaaren rantoja Espoossa maratoniin harjoittelevan ryhmän kanssa.

Roskajuoksun harrastaminen ei ole pelkästään ympäristön kannalta hyvä asia, vaan se tuo juoksutreeniin esimerkiksi taivutuksia, kyykkyjä ja venytyksiä sekä edistää liikkuvuutta.

”Lenkillä sykkeet pysyvät matalana ja pysähdykset tekevät hyvää takareisille ja pakaroille”, toteaa Granholm.

Granholmin mukaan roskien keräämisestä tulee myös hyvä mieli, kun lähes joka lenkillä joku esimerkiksi näyttää peukkua tai muuten kannustaa ja kiittää, että roskia kerätään pois luonnosta.


Roskajuoksua harrastavia on joka kevät tullut mukaan yhä enemmän, kun tieto harrastuksesta on levinnyt ja eri lenkkitapahtumia on järjestetty. Se on huomattu esimerkiksi kierrätystapahtumia järjestävässä Siivouspäivässä, joka on myös plogging-tapahtumien organisoinnin takana.

”Eri puolilta Suomea on tullut kyselyitä ja halukkuutta järjestää plogging-tapahtumia”, kertoo roskajuoksuja järjestänyt Johanna Kohvakka Siivouspäivästä.

Viime vuonna Siivouspäivä esimerkiksi aloitti yhteistyössä Fortumin kanssa kerran kuukaudessa järjestettävät plogging-roskajuoksutapahtumat pääkaupunkiseudulla.

Tapahtumia ei ole tarkoitettu vain juoksijoille, vaan kaikenkuntoisille liikkujille sekä lapsille että aikuisille.

Niihin on Kohvakan mukaan osallistunut kerrasta riippuen paristakymmenestä viiteenkymmeneen osallistujaa.

Kun ilmiö lähti pari vuotta sitten liikkeelle, siitä tuli nopeasti maailmanlaajuinen. Kohvakan mukaan he ovatkin lenkeillä tavanneet ulkomailla asuvia, jotka myös tietävät roskajuoksun.

”Kerrankin, kun olimme Suomenlinnassa keräämässä roskia, eräät australialaiset turistit huomasivat meidät ja kysyivät, että harrastammeko ploggingia. Aika hienosti ruotsalaiset ovat saaneet tämän ilmiön leviämään ympäri maailman.”

Tänä vuonna Siivouspäivän oman roskajuoksukauden on tarkoitus alkaa 27. huhtikuuta, jolloin Suomessa vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä plogging-päivää.


Plogging eli roskajuoksu

 • Plogging yhdistää liikunnan ja ympäristöstä huolehtimisen roskia keräämällä.
 • Lenkille voi lähteä kävellen, hölkäten tai juosten oman kuntotason mukaan.
 • Mukaan kannattaa ottaa puutarhahanskat ja hieman huonommat lenkkarit, mikäli meinaa poimia roskia enemmänkin. Yksi muovipussi kuitenkin riittää, sillä sen sisällön voi tyhjätä matkan varrella roskikseen ja käyttää pussin uudestaan.
 • Kaikkia roskia ei tarvitse jäädä poimimaan, vaan kyykistyä aina silloin tällöin, sillä tarkoituksena on myös liikkua.
 • Siivouspäivä järjestää yhdessä Fortumin kanssa kerran kuussa plogging-tapahtumia Helsingin alueella. Ensimmäinen on 27. huhtikuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  3. 3

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  4. 4

   Päävalmentaja Jukka Jalonen nostaa tuoreen MM-kullan Suomen palloiluhistorian kovimpien saavutusten joukkoon: ”On tämä huikea juttu”

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa

  6. 6

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  7. 7

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla, HS näyttää suorina lähetyksinä

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Vain 7-vuotiaita poikia heitettiin töihin tähän laitokseen vailla tietoa ulospääsystä – Syyksi riitti veljeily vanhempien pahantekijöiden kanssa

  10. 10

   Kapteeni Marko Anttilaa vei eteenpäin hirveä halu voittaa: ”Yritin panna kaiken likoon ja tänään sattui onnistumaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  7. 7

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  10. 10

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää