Espoo    |   HS Espoo

Siikasesonki on nyt kuumimmillaan, näillä vinkeillä pääset kalastuksessa alkuun

Helsingin ja Espoon rannoilta löytyy monia hyviä siikapaikkoja. Siika-aika jatkuu aina toukokuulle, kunnes vedet lämpenevät.Puhelin soi puoli tuntia ennen sovittua tapaamisaikaa.

”Tulin tänne jo, kun nyt on niin hyvä sää. Parhaat paikat olikin jo viety”, kalastuksen harrastaja Henri Muhonen selittää puhelimessa.

Olemme sopineet tapaamispaikaksi Suinonsalmen Suvisaariston tuntumassa Espoossa. Muhonen on luvannut kertoa meille, miten kalastetaan siikaa.

Olosuhteiden pitäisi olla puolellamme. Vielä viikonloppuna on ollut viileää, mutta nyt aurinko paistaa ja lämpötila huitelee lähellä kymmentä astetta. Kun sää lämpenee kylmän jakson jälkeen, houkuttelee se siian ravinnon, pohjassa elävät pienet sukasmadot, liikkeelle. Ja niiden perässä saapuvat myös siiat. Näin ainakin teoriassa.


Siian kalastus on perinteisesti ollut vanhojen kalamiesten puuhaa. Viime vuosina siiasta ovat kuitenkin kiinnostuneet muutkin kuin vannoutuneet kalastuksen harrastajat, ja pääkaupunkiseudun parhailla siikapaikoilla voi olla paikoin jopa ruuhkaa.

”Herrasmieslaji tämä on. Jos on täyttä, niin sitten etsitään joku toinen paikka. Tai kysytään kohteliaasti, mahtuuko tähän”, Muhonen opastaa.

Hän on löytänyt rauhaisan paikan Suinonsalmen sillan kupeesta. Viereisellä hiekkarannalla näkyy muutama muukin siian onkija. Pian lähistölle kurvaa vene, josta niin ikään viritetään onget siian kalastusta varten.

Siika-aika alkaa heti alkukeväästä, kun jäät lähtevät, ja jatkuu toukokuulle, kunnes vedet lämpiävät niin, että pikkukalat, kuten särjet, valtaavat rantavedet. Parhaimpia paikkoja siian pyyntiin ovat sorapohjaiset virtaavat salmet, lahdet ja kirkkaat rantavedet. Sellaiset kuin Suinonsalmi.

Siiat liikkuvat yleensä parvissa.

”Usein se menee niin, että jos yksi rannalla saa, niin silloin kalaa tulee muillekin. Joskus siikoja voi tulla useampikin”, Muhonen sanoo.

Muhosella on rannassa rivissä kolme virveliä. Se on suurin määrä, mitä rantakalastuksessa saa Helsingin ja Espoon alueella yhdellä luvalla olla. Vaikka siikaa voisi onkia myös tavallisella mato-ongella, on virveli usein paras väline. Sillä syötin saa heitettyä tarpeeksi kauas, ja saalis on myös helpompi kelata rantaan. Syötiksi sopii hyvin kastemato.

”Se muistuttaa vähän niitä matoja, joita siiat muutenkin syövät”, Muhonen opastaa.


Noin parinkymmenen sentin päässä koukusta ja madosta on paino. Sen avulla koukku ja syötti jäävät lepäämään houkuttelevasti pohjalle.

”Lyijypaino lentää hyvin. Siian kalastukseen sopivat kevyet välineet. Käytännössä tähän hommaan sopii mikä tahansa normaali virveli”, Muhonen kertoo.

Hän valitsee katsellaan sopivan virtaavan paikan kaislikon reunasta. Pitkä rento heitto, ja syötti putoaa juuri sinne, minne hän oli tähdännytkin. Muhonen istuutuu alas retkituolille.

”Siian kalastus on tällaista aika leppoista puuhaa”, hän sanoo.

Se on helppo uskoa. Aurinko paistaa, linnut laulavat ja rantakaislikossa rapistelee mustarastas. Mikäs tässä on kalansaalista odottaessa.


Sillä aikaa, kun nälkäiset siiat toivottavasti lähestyvät pyydystä, on hyvä kerrata siian kalastuksen kannalta oleelliset perusasiat.

Numero yksi: kalastusluvat. Niiden on oltava kunnossa, jos siikaa kalastaa virvelillä. Kaikkien 18–64-vuotiaiden vieheellä kalastavien tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Tämän lisäksi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pitää olla erillinen viehekalastuslupa, jos haluaa kalastaa useammalla kuin yhdellä vavalla.

Numero kaksi: hyvät eväät. Ne jokaisen kalastajan kannattaa pakata mukaan. Muhosen repusta löytyy tällä kertaa ruisleipää ja kahvia.

Numero kolme: kärsivällisyys. Siian onkiminen voi olla aikaa vievää puuhaa. Siinä ei turha hötkyily auta.

”Tämä on vähän tuurissa. Joskus ei tule mitään, joskus voi sitten tulla enemmänkin. Itselle tämä on tapa ladata akkuja. Tässä on hyvä katsella luontoa, ihastella muuttolintuja ja vain olla”, Muhonen sanoo.”Joko nyt?” tunnelma sähköistyy, kun vapa värähtää. Muhonen kelaa siiman ylös. Madosta on hävinnyt pieni pala, mutta muuten siiasta ei näy jälkeäkään.

”Nakataan tonne. Tossa on ollut aikaisemmin hyvä paikka. Siiat tykkää, kun siinä on virtausta”, Muhonen heittää pyydyksen kauas rannasta.

Saalista odotellessa voi makustella sitä, mihin kaikkeen vaalealihainen kala taipuu. Siika on nimittäin hyvä ruokakala. Muhonen tykkää syödä siikansa raakana: graavattuna tai japanilaiseen tyyliin sashimina.

”Graavisiika on oma suosikki. Sitä on vaikea vastustaa.”

Jos ei perusta raa’asta kalasta, siika toimii myös hyvin pannulla paistettuna.

Tällä kertaa graavisiiat ja sashimit tosin uhkaavat jäädä haaveiksi.

”No, saalis on tässä harrastuksessa vain hauska lisä”, Muhonen naurahtaa.


Melkein kaksi tuntia on kulunut. Siikaa ei näy eikä kuulu. Joku pyydyksellä on kuitenkin käynyt, sillä mato on kadonnut koukusta.

”No voi voi, ois se nyt ollut hauska, että olisi ollut siinä lehdessä muutakin kuin kalajuttuja!” Muhonen harmittelee.

Vielä viimeinen yritys. Pyydys lentää kauniissa kaaressa merimerkkien väliin. Hiljaisuus. Mitään ei tapahdu. Lähistöllä veneestä siikaa onkineet kalastajat näyttäisivät luovuttavan ja keräävän tavaransa.

Myös toimittajan ja kuvaajan kärsivällisyys alkaa olla koetuksella. Me luovutamme, mutta Muhonen jää vielä rannalle.

Seuraavana päivänä Muhoselta tulee tekstiviesti. Saalista ei ole kertynyt lähtömme jälkeenkään.

”Pieni särki tosin tuli. Se saattaa olla merkki siitä, että ne meidän madot kävi hakemassa joku muu kuin siika”, Muhonen viestittää.

Muhonen on sen verran kokenut kalastaja, ettei saaliitta jääminen harmita. Tähänkin on vuosien saatossa totuttu.

”Silloin otetaan puhelin esiin ja katsotaan vanhoja saaliskuvia”, kuuluu kokeneen kalamiehen neuvo.

Fakta

Pääkaupunkiseudun siikapaikkoja


 Lauttasaari, Helsinki

 Uutela, Helsinki

 Aurinkolahti, Helsinki

 Mustikkamaa, Helsinki

 Jollas, Helsinki

 Suinon salmi, Espoo

 Furuholm, Espoo

 Mellstenin ranta, Espoo

 Karhusaari, Espoo

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  2. 2

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  7. 7

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Venäläiset yrittävät jälleen räjäyttää koko maailman, ainakin tv-ruudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää