MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Espoo    |   HS Espoo

Alakoulu näkyy Kristian Henrikssonin pihalta, ekaluokkalainen lapsi laitettiin toiseen kouluun Kehä I:n työmaan taakse – Espoo: ”Emme tee kiusallamme näin”

Tapiolalaisia vanhempia harmittaa se, että lapsia on saatettu laittaa samasta talosta useaan eri kouluun.Tulevien ekaluokkalaisten vanhempia harmittaa Tapiolassa. Huhtikuun lopussa tullut tieto lasten koulupaikoista sisälsi monen perheen kohdalla ikävän yllätyksen, kun Tapiolan alueen ekaluokkalaisten aloituspaikkoja oltiin rukattu uusiksi.

Kristian Henrikssonin pihan kallioilta näkyy Aarnivalkean koulu. Tästä huolimatta hänen lapsensa aloittaa syksyllä ensimmäisen luokan uudessa Kivimiehen koulussa Otaniemessä, parin kilometrin päässä kotoa.

”Tilanne on todella ikävä. Asumme 600 metrin päässä koulusta ja taistelimme, että saisimme siihen Aarnivalkean koulun pihalle remontin ajaksi uuden, siirtokelpoisen rakennuksen. Ajatuksena oli, että sinne menisi alueen lapsia, mutta nyt sinne haettiinkin oppilaat muualta”, Henriksson sanoo.

Aarnivalkean koulu on ollut aikaisempina lukuvuosina väistötiloissa Pohjois-Tapiolassa, mutta nyt syksyllä opetus alkaa parakkikoulussa Aarnivalkean koulun pihalla.

Henriksson oli luottanut siihen, että parakkikoulussa aloittaisi opintonsa myös hänen ekaluokkalaisensa. Henrikssonille tuli täytenä yllätyksenä se, että hänen lapsensa olikin sijoitettu alle parinkymmenen oppilaan uuteen Kivimiehen kouluun Otaniemeen.

7-vuotiaan laittaminen kävellen Tapiolasta Otaniemeen, Kehä I:n työmaan ohi huolettaa Henrikssonia.

”Siinä on valtava rakennustyömaa ja siitä sitten toistakymmentä ekaluokkalaista tallustaa päivittäin läpi. Se on tässä isoin huoli.”

Otaniemessä koulutaipaleensa aloittaa syksyllä myös Pohjois-Tapiolassa asuvan Anu Linnan tuleva ekaluokkalainen. Linnan lapsi on osoitettu Laajalahden kouluun, joka toimii väistötiloissa Kivimiehen koulun tiloissa Otaniemessä.

Linnaa kahden kilometrin koulumatka harmittaa, varsinkin kun lähin koulu löytyisi kilometrin päästä kotoa.

”Tässä viedään lapselta mahdollisuus kulkea omatoimisesti kouluun”, hän sanoo.

Linna oli hakenut tyttärelleen paikkaa kodin lähellä sijaitsevasta Sepon koulusta. Sepon koulun aloituspaikkoja on kuitenkin vähennetty tilan puutteen vuoksi, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet sinne.

Linnan kotikadulta osa lapsista aloittaa lähellä sijaitsevissa Sepon ja Aarnivalkean kouluissa ja osa Otaniemessä väistötiloissa olevassa Laajalahden koulussa.

”Seinänaapurimme tytär ja meidän tytär ovat asuneet koko ikänsä samassa pihapiirissä ja ovat samassa esikouluryhmässä. Olemme aina ajatelleet, että he menisivät kouluun yhdessä. Nyt naapurukset on kuitenkin sijoitettu eri kouluihin.”

Espoon kaupungin suomenkielisten opetuspalveluiden kehittämispäällikkö Juha Nurmi ymmärtää sen, että pitkät koulumatkat harmittavat vanhempia. Hän kuitenkin muistuttaa, että keskimäärin Tapiolan alueen ekaluokkalaisten koulumatkat ovat edelleen alle kilometrin.

”Minulla ei ole vaikeuksia ymmärtää huoltajien huolta. Emme me kiusallamme tee näin. Kokonaisuuteen vaikuttavat muun muassa ikäluokkien koko ja se, paljonko kouluissa on tilaa. On tyypillistä, että aina jonakin vuonna tämä nousee jossakin pinnalle. Ei ole vaikea ymmärtää huoltajien toivetta päästä lähempänä olevaan kouluun”, Nurmi sanoo.

Espoo on jaettu seitsemään oppilaaksiottoalueeseen. Lähtökohtaisesti jokaiselle ekaluokkalaiselle osoitetaan koulupaikka jostakin oman oppilaaksiottoalueen alakoulusta. Oppilaat sijoitetaan oppilaaksiottoalueella kouluihin niin, että kaikkien oppilaiden yhteenlaskettu koulumatka on mahdollisimman lyhyt.

Espoo soveltaa myös niin sanottua sisarusperiaatetta. Se tarkoittaa, että jos ekaluokkalaisella on sisarus jossain tietyssä alakoulussa, pääsee ekaluokkalainen samaan kouluun sisaruksensa kanssa.

Viimeisenä huomioidaan vanhempien lähikoulutoive. Kaupungin mukaan noin 10 prosenttia tulevista ekaluokkalaisista ei päässyt vanhemman toivomaan lähikouluun.

Tapiolan alueella 65 lasta ei päässyt vanhempiensa toivomaan lähikouluun. Se on reilu viidennes kaikista Espoon tulevista ekaluokkalaisista, joiden vanhempien lähikoulutoive ei toteutunut.

”Tänä vuonna lähikoulutoive jäi monen kohdalla toteutumatta myös esimerkiksi Lintulaakson ja Kilonpuiston kouluissa”, Nurmi sanoo

Tapiolalaiset vanhemmat kokevat, että alueen tämän syksyinen koulukaruselli johtuu pitkälti siitä, että Sepon koulun aloituspaikkoja on vähennetty. Sepon koulussa on viime vuosina aloittanut kolme rinnakkaista ekaluokkaa. Tänä vuonna ekaluokkia on vain kaksi. Vanhemmat vaativatkin kolmannen rinnakkaisluokan perustamista Sepon koulun uusille ekaluokkalaisille.

Nurmen mukaan Sepon koulussa eivät riitä tilat kolmannelle ekaluokalle.

”Nyt koulunsa päättävä kuutosluokka on ollut kaksisarjainen. Niiden tilalle voidaan ottaa nyt vain kaksi luokkaa”, hän perustelee.

Sepon koulun tulevissa ekaluokkalaisissa on Nurmen mukaan paljon sellaisia oppilaita, jotka ovat päässeet kouluun sisarusperusteella.

”Tämä tarkoittaa, että niitä, jotka pääsivät Sepon kouluun koulumatkan perusteella, oli tänä vuonna vähän”, Nurmi selittää.

Linnaa harmittaa se, ettei tulevaa koulua pysty mitenkään ennakoimaan.

”Toivoisin, että tämän päätöksenteon avoimuutta avattaisiin. Tämä tuli ihan puskista. Esikoulussa on ollut ymmärrys, että kaikki jatkavat samaan alakouluun. Senkin takia tämä tuli erittäin isona yllätyksenä.”

Nurmi muistuttaa, ettei esikoululla ole vaikutusta oppilaan koulupaikkaan.

”Tämän pitäisi olla tiedossa. Tämän takia olemme siirtyneet käytäntöön, jossa kouluissa järjestetään tuleville ekaluokkalaisille tutustumisiltoja toukokuussa, kun koulupaikat ovat selvillä, ettei tule esikoulun perusteella väärinkäsityksiä”, hän sanoo.

Ennakoitavuutta toivoisi myös Kristian Henriksson.

”Tiedän, että lähikoulu voi vaihdella joka vuosi. Tämän kertainen härveli on kuitenkin aika erilainen kuin aikaisempina vuosina. Tämä on vanhempien näkökulmasta katastrofi. Ei kukaan ole pystynyt arvaamaan, että jos muuttaa muutaman sadan metrin päähän koulusta, lapsi aloittaakin koulunsa jossain ihan muualla.”

Nurmen mukaan kaupungilla selvitetään, olisiko ennakoitavuutta mahdollista jotenkin parantaa.

”Yritämme miettiä, voisimmeko parantaa ennakointia. Osasimme ennakoida, että erityisesti Sepon koulun suhteen tulee hankala tilanne, kun sisarusperusteita oli paljon, mutta emme osanneet ehkä riittävästi varautua siihen, kuinka paljon keskustelua tämä herättää.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suora lähetys: Tutkijat nostavat neljä murhasyytettä malesialais­koneen pudottamisesta

  2. 2

   Perussuomalaisten nuorten avustus perutaan

  3. 3

   Tuoreet tiedot HSL:n vyöhyke­uudistuksesta julki: Myyrmäen ja Leppävaaran suosio kasvoi, kahden bussilinjan suosio räjähti

  4. 4

   Mies tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja 55 muusta rikoksesta

  5. 5

   Lappi-sarjan kuvaukset jäivät kesken, verottaja hakee tuotantoyhtiötä konkurssiin: ”Miten tuollaiseen sotkuun on mahdollista päästä”, sanoo päätähti

  6. 6

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisfirma valmisti auton, jonka huippunopeus on 480 kilometriä tunnissa, ja sillä saa ajaa tavallisen liikenteen seassa

  8. 8

   Päivi Räsänen arvosteli kirkon Pride-yhteis­työtä, arkki­piispa vastaa Räsäselle: ”Kirkko on kaikkia varten”

  9. 9

   Mies kutsui alaikäisiä tyttöjä ostarilta kotiinsa Espoossa ja käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen

  10. 10

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  4. 4

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää