Espoo    |   HS Espoo

Alakoulu näkyy Kristian Henrikssonin pihalta, ekaluokkalainen lapsi laitettiin toiseen kouluun Kehä I:n työmaan taakse – Espoo: ”Emme tee kiusallamme näin”

Tapiolalaisia vanhempia harmittaa se, että lapsia on saatettu laittaa samasta talosta useaan eri kouluun.Tulevien ekaluokkalaisten vanhempia harmittaa Tapiolassa. Huhtikuun lopussa tullut tieto lasten koulupaikoista sisälsi monen perheen kohdalla ikävän yllätyksen, kun Tapiolan alueen ekaluokkalaisten aloituspaikkoja oltiin rukattu uusiksi.

Kristian Henrikssonin pihan kallioilta näkyy Aarnivalkean koulu. Tästä huolimatta hänen lapsensa aloittaa syksyllä ensimmäisen luokan uudessa Kivimiehen koulussa Otaniemessä, parin kilometrin päässä kotoa.

”Tilanne on todella ikävä. Asumme 600 metrin päässä koulusta ja taistelimme, että saisimme siihen Aarnivalkean koulun pihalle remontin ajaksi uuden, siirtokelpoisen rakennuksen. Ajatuksena oli, että sinne menisi alueen lapsia, mutta nyt sinne haettiinkin oppilaat muualta”, Henriksson sanoo.

Aarnivalkean koulu on ollut aikaisempina lukuvuosina väistötiloissa Pohjois-Tapiolassa, mutta nyt syksyllä opetus alkaa parakkikoulussa Aarnivalkean koulun pihalla.

Henriksson oli luottanut siihen, että parakkikoulussa aloittaisi opintonsa myös hänen ekaluokkalaisensa. Henrikssonille tuli täytenä yllätyksenä se, että hänen lapsensa olikin sijoitettu alle parinkymmenen oppilaan uuteen Kivimiehen kouluun Otaniemeen.

7-vuotiaan laittaminen kävellen Tapiolasta Otaniemeen, Kehä I:n työmaan ohi huolettaa Henrikssonia.

”Siinä on valtava rakennustyömaa ja siitä sitten toistakymmentä ekaluokkalaista tallustaa päivittäin läpi. Se on tässä isoin huoli.”

Otaniemessä koulutaipaleensa aloittaa syksyllä myös Pohjois-Tapiolassa asuvan Anu Linnan tuleva ekaluokkalainen. Linnan lapsi on osoitettu Laajalahden kouluun, joka toimii väistötiloissa Kivimiehen koulun tiloissa Otaniemessä.

Linnaa kahden kilometrin koulumatka harmittaa, varsinkin kun lähin koulu löytyisi kilometrin päästä kotoa.

”Tässä viedään lapselta mahdollisuus kulkea omatoimisesti kouluun”, hän sanoo.

Linna oli hakenut tyttärelleen paikkaa kodin lähellä sijaitsevasta Sepon koulusta. Sepon koulun aloituspaikkoja on kuitenkin vähennetty tilan puutteen vuoksi, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet sinne.

Linnan kotikadulta osa lapsista aloittaa lähellä sijaitsevissa Sepon ja Aarnivalkean kouluissa ja osa Otaniemessä väistötiloissa olevassa Laajalahden koulussa.

”Seinänaapurimme tytär ja meidän tytär ovat asuneet koko ikänsä samassa pihapiirissä ja ovat samassa esikouluryhmässä. Olemme aina ajatelleet, että he menisivät kouluun yhdessä. Nyt naapurukset on kuitenkin sijoitettu eri kouluihin.”

Espoon kaupungin suomenkielisten opetuspalveluiden kehittämispäällikkö Juha Nurmi ymmärtää sen, että pitkät koulumatkat harmittavat vanhempia. Hän kuitenkin muistuttaa, että keskimäärin Tapiolan alueen ekaluokkalaisten koulumatkat ovat edelleen alle kilometrin.

”Minulla ei ole vaikeuksia ymmärtää huoltajien huolta. Emme me kiusallamme tee näin. Kokonaisuuteen vaikuttavat muun muassa ikäluokkien koko ja se, paljonko kouluissa on tilaa. On tyypillistä, että aina jonakin vuonna tämä nousee jossakin pinnalle. Ei ole vaikea ymmärtää huoltajien toivetta päästä lähempänä olevaan kouluun”, Nurmi sanoo.

Espoo on jaettu seitsemään oppilaaksiottoalueeseen. Lähtökohtaisesti jokaiselle ekaluokkalaiselle osoitetaan koulupaikka jostakin oman oppilaaksiottoalueen alakoulusta. Oppilaat sijoitetaan oppilaaksiottoalueella kouluihin niin, että kaikkien oppilaiden yhteenlaskettu koulumatka on mahdollisimman lyhyt.

Espoo soveltaa myös niin sanottua sisarusperiaatetta. Se tarkoittaa, että jos ekaluokkalaisella on sisarus jossain tietyssä alakoulussa, pääsee ekaluokkalainen samaan kouluun sisaruksensa kanssa.

Viimeisenä huomioidaan vanhempien lähikoulutoive. Kaupungin mukaan noin 10 prosenttia tulevista ekaluokkalaisista ei päässyt vanhemman toivomaan lähikouluun.

Tapiolan alueella 65 lasta ei päässyt vanhempiensa toivomaan lähikouluun. Se on reilu viidennes kaikista Espoon tulevista ekaluokkalaisista, joiden vanhempien lähikoulutoive ei toteutunut.

”Tänä vuonna lähikoulutoive jäi monen kohdalla toteutumatta myös esimerkiksi Lintulaakson ja Kilonpuiston kouluissa”, Nurmi sanoo

Tapiolalaiset vanhemmat kokevat, että alueen tämän syksyinen koulukaruselli johtuu pitkälti siitä, että Sepon koulun aloituspaikkoja on vähennetty. Sepon koulussa on viime vuosina aloittanut kolme rinnakkaista ekaluokkaa. Tänä vuonna ekaluokkia on vain kaksi. Vanhemmat vaativatkin kolmannen rinnakkaisluokan perustamista Sepon koulun uusille ekaluokkalaisille.

Nurmen mukaan Sepon koulussa eivät riitä tilat kolmannelle ekaluokalle.

”Nyt koulunsa päättävä kuutosluokka on ollut kaksisarjainen. Niiden tilalle voidaan ottaa nyt vain kaksi luokkaa”, hän perustelee.

Sepon koulun tulevissa ekaluokkalaisissa on Nurmen mukaan paljon sellaisia oppilaita, jotka ovat päässeet kouluun sisarusperusteella.

”Tämä tarkoittaa, että niitä, jotka pääsivät Sepon kouluun koulumatkan perusteella, oli tänä vuonna vähän”, Nurmi selittää.

Linnaa harmittaa se, ettei tulevaa koulua pysty mitenkään ennakoimaan.

”Toivoisin, että tämän päätöksenteon avoimuutta avattaisiin. Tämä tuli ihan puskista. Esikoulussa on ollut ymmärrys, että kaikki jatkavat samaan alakouluun. Senkin takia tämä tuli erittäin isona yllätyksenä.”

Nurmi muistuttaa, ettei esikoululla ole vaikutusta oppilaan koulupaikkaan.

”Tämän pitäisi olla tiedossa. Tämän takia olemme siirtyneet käytäntöön, jossa kouluissa järjestetään tuleville ekaluokkalaisille tutustumisiltoja toukokuussa, kun koulupaikat ovat selvillä, ettei tule esikoulun perusteella väärinkäsityksiä”, hän sanoo.

Ennakoitavuutta toivoisi myös Kristian Henriksson.

”Tiedän, että lähikoulu voi vaihdella joka vuosi. Tämän kertainen härveli on kuitenkin aika erilainen kuin aikaisempina vuosina. Tämä on vanhempien näkökulmasta katastrofi. Ei kukaan ole pystynyt arvaamaan, että jos muuttaa muutaman sadan metrin päähän koulusta, lapsi aloittaakin koulunsa jossain ihan muualla.”

Nurmen mukaan kaupungilla selvitetään, olisiko ennakoitavuutta mahdollista jotenkin parantaa.

”Yritämme miettiä, voisimmeko parantaa ennakointia. Osasimme ennakoida, että erityisesti Sepon koulun suhteen tulee hankala tilanne, kun sisarusperusteita oli paljon, mutta emme osanneet ehkä riittävästi varautua siihen, kuinka paljon keskustelua tämä herättää.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  5. 5

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  8. 8

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  9. 9

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää