Espoo    |   HS Espoo

Murhaturismi rehotti Bodominjärven kolmoissurman tapahtumapaikalla, nyt arkeologian opiskelijat kaivoivat jäljet esille

Helsingin yliopiston opiskelijat halusivat selvittää, millaisia jälkiä murhapaikalla käyneet ihmiset ovat vuosien saatossa jättäneet jälkeensä.Kaivauslasta rapisee maata vasten. Arkeologian ensimmäisen vuoden opiskelija Maria Ahola rapsuttaa tottuneesti maata neliömetrin kokoisesta kuopasta Espoon Bodominjärven surmapaikan läheisyydessä.

Ahola ei ole etsimässä vuonna 1960 tehdyn kolmoissurman murha-asetta, vaikka joku voisi niinkin luulla. Häntä kiinnostavat enemmän ihmiset, jotka ovat käyneet murhapaikalla surmien jälkeisillä vuosikymmenillä. Ahola on mukana Helsingin yliopiston arkeologian opiskelijoiden ryhmässä, joka tutkii, minkälaisia jälkiä murhapaikalla vuosien saatossa käyneet ihmiset ovat jättäneet jälkeensä.

”Meidän piti yhden kurssin puitteissa miettiä kaivauspaikka, joku modernimpi kohde. Bodominjärvi tuli kartassa vastaan ja muistimme, että täällä on tämä murhapaikka. Paikka ja murha ovat olleet paljon esillä populaarikulttuurissa. Ihmiset tulevat tänne edelleen, ja ihmisten toiminnasta jää aina jälki. Se kiinnosti meitä”, selittää arkeologian opiskelija Tia Niemelä.

Hän johtaa kaivauksia yhdessä toisen arkeologian opiskelijan, Emmi Karvisen kanssa. Kovin suuria yllätyksiä opiskelijat eivät ole kaivauksilla kohdanneet. Vastaan on tullut lähinnä pullonkorkkeja ja lasia. Kaivetuista kuopista on löytynyt myös muun muassa pari telttakiilaa, nauloja, patteri ja viiden sentin kolikko, Niemelä listaa.

”Itse asiassa yllättävää on se, että löytöjä on näin vähän. Ihmiset ovat selvästi siivonneet jälkensä”, Karvinen pohtii.


”Täällä on pieni pala sinistä muovia”, ilmoittaa Karvinen. Hän rapsuttaa juurakkoista kuoppaa rantaviivan läheisyydessä yhdessä Taika-Tuuli Kaivon kanssa.

”Äh, se on pieni nokare vain. Luulin, että se olisi kuulapyssyn kuula, sellaisenkin me olemme täältä löytäneet”, Karvinen toteaa tutkittuaan muovinpalasta tarkemmin.

Vaikka kyseessä on pienen pieni muovinnokare, se lentää samaan siniseen muoviämpäriin muiden kuopasta tehtyjen löydösten seuraksi. Ämpärin pohjalla lojuu jo muun muassa pullonkorkki ja juomatölkin avausmekanismi.


Opiskelijat keräävät kaikki löydökset talteen, puhdistavat, valokuvaavat ja luetteloivat ne. Lasinpaloista ja nauloista on vaikea päätellä niiden ikää, mutta esimerkiksi pullonkorkista saa jo vähän tietoa ajallisista kerrostumista, samoin leipäpussin sulkijasta, joka löytyi yhdestä kuopasta ja jossa oli tämän vuoden päiväys.

Kaivausten päätteeksi opiskelijat analysoivat löydöksensä ja kirjoittavat kaivauksista raportin.

”Olemme täällä ensisijaisesti oppimassa, miten tällaiset kaivaukset toteutetaan”, Karvinen selittää.

”Vaikka löydökset ovat olleet aika ennalta arvattavia, niin ainakin nyt voidaan saada myös arkeologisilla menetelmillä varmuus, että täällä käy ihmisiä ja vaikuttaisi siltä, että monet tulevat tänne juuri murhamysteerin takia”, Niemelä summaa.

Arkeologian opiskelijoiden viikon mittainen kaivausprojekti on kerännyt paikalle myös uteliasta, murhamysteeristä kiinnostunutta yleisöä.

”Bodom-harrastajia on käynyt paljon. Yksi jopa soitti ennakkoon ja kyseli tästä projektista”, Karvinen kertoo.

Vaikka opiskelijat eivät ole kaivauksillaan ratkomassa rikosta, he ovat saaneet kansalaisilta runsaasti kolmoismurhaan liittyviä vihjeitä. Niistä valtaosa on tosin ollut opiskelijoille entuudestaan tuttuja. Murhan ratkaisua kaivaukset eivät siis ole edistäneet.

”Kaikki eivät ole ihan ymmärtäneet, mistä tästä projektissa on kyse. Moni on ajatellut, että olemme täällä nimenomaan etsimässä murha-asetta tai vastaavaa”, Niemelä sanoo.


Kaivaukset ovat olleet hyvä tapa tehdä arkeologiaa tutuksi suurelle yleisölle. Moni yhdistää arkeologian vuosituhansia vanhojen esineiden kaiveluun. Opiskelijat muistuttavat, että myös uudempia kohteita voi tutkia arkeologian keinoin.

Esimerkiksi Hangossa on järjestetty arkeologisia kaivauksia toisen maailmansodan aikaisella saksalaissotilaiden leiripaikalla. Myös Lapissa toisen maailmansodan aikaisten tapahtumien tutkimuksessa on käytetty arkeologian keinoja.

Seinäjoella arkeologit ovat tutkineet Provinssirockin festivaalialuetta ja selvittäneet muun muassa roskia kartoittamalla, miten ihmiset ovat käyttäneet festivaalialuetta.

”Arkeologia tutkii mennyttä, ja eilinen on jo mennyttä”, Karvinen summaa.

”On ollut kiva huomata, kuinka paljon tämä kiinnostaa ihmisiä”, Niemelä jatkaa.

Ennen kaivausten aloittamista opiskelijat hakivat Espoon kaupungilta maankäyttölupaa kuoppien kaivamista varten. He ilmoittivat kaivauksista myös poliisille.

Viikon aikana kaivauksia varten on kaivettu yhteensä viisi kuoppaa. Kaikki kuopat ovat neliömetrin kokoisia ja syvyyttä niillä on 20–30 senttiä.

”Sen syvemmälle ei kannata enää mennä”, Niemelä selittää.

Kuopat peitetään huolella kaivausten päätteeksi. Tarkoitus on, ettei kaivauksista juurikaan jäisi jälkiä ympäristöön.


Iltapäivällä päivän kaivausurakka alkaa olla paketissa. Kaivo kantaa sinisen muoviämpärin saaliineen arkeologien leiripaikalle. Niemelä kaivaa esiin mustakantisen vihon.

”Tiivis ja pehmeä juurimatto. Sen jälkeen vaalea hiekkamainen kerros”, Kaivo sanelee Niemelälle kuvausta kaivamastaan kuopasta. Niemelä kirjaa Kaivon kuvauksen ylös mustakantiseen vihkoon.

Kukaan opiskelijoista ei ollut alunperin kovin perehtynyt Bodomin murhamysteeriin. Projektin myötä myös kiinnostus selvittämätöntä rikosta kohtaan on kasvanut.

”Kyllähän siitä on tullut aika paljon luettua ja perehdyttyäkin nyt enemmän”, Niemelä sanoo.

No, onko tulevilla arkeologeilla valistunutta arvausta siitä, kuka on murhaaja? Kaikki neljä remahtavat nauruun.

”Ei ole”, Niemelä sanoo ja pudistelee päätään.

Opiskelijoiden tehtävä oli selvittää, minkälaisia jälkiä ihmiset ovat jättäneen vuosien saatossa murhapaikalle. Se tehtävä on nyt suoritettu ja se riittää.

Fakta

Kolmoismurha, joka ei koskaan selvinnyt


 Kolme nuorta surmattiin telttaretkellä Bodominjärvellä vuonna 1960. Tappaja oli katkaissut teltan kiinnitysköydet ja hakannut uhreja kankaan läpi.

 Samaan seurueeseen kuulunut neljäs nuori löydettiin surmapaikalta pahasti loukkaantuneena. Hän ei muistanut tapahtumista mitään.

 Vuosikymmenien aikana murhasta on epäilty julkisuudessa eri yhteyksissä lukuisia henkilöitä.

 Vuonna 2004 poliisi pidätti eloon jääneen epäiltynä todennäköisin syin murhista. Espoon käräjäoikeus hylkäsi syytteet yksimielisesti lokakuussa 2005.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi eristi Mustikkamaan tulipalon takia

  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  4. 4

   Villeimmänkin riemun jälkeen onnellisuus tuppaa palautumaan lähtötasolle – viisi faktaa onnellisuudesta

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  7. 7

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  9. 9

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  10. 10

   Kommentti: Rinteen hallitus haluaa panna EU-öykkärit kuriin ja tehdä unionista hiili­neutraalin – ja pettymykseksi öykkärit ehkä vielä palkitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää