Espoo    |   HS Espoo

”Keskellä ei mitään” sijaitsee legendaarinen olutravintola, joka puretaan pian: ”Suomessa vain muutamalla paikalla on tällainen maine”

The Gallows Birdin jatkaja aukeaa syksyllä kauppakeskuksessa Tapiolassa. ”Osa ihmisistä on tietysti sitä mieltä, että homma on pilalla, kun me mennään kauppakeskukseen”, sanoo omistaja.Viralliseen aukeamisaikaan on vielä vartti, mutta olutravintola The Gallows Birdin ovi on jo auki.

”Meillä avataan vähän fiiliksen mukaan”, hymyilee baarin perustaja ja toimitusjohtaja Thomas Aschan.

Niittykummussa matalassa betonirakennuksessa sijaitseva The Gallows Bird on paikallinen – ja itseasiassa myös valtakunnallinen – instituutio. 1990-luvulla perustettu The Gallows Bird oli Suomen ensimmäisiä olutravintoloita, jonka hanasta sai muutakin kuin kotimaista vaaleaa lageria.

”Saimme olla ainoita olutkulttuurin lähettiläitä Espoossa aika kauan”, sanoo Aschanin puoliso, The Gallows Birdin talousasioista vastaava Lea Rantala.

”Se oli itseasiassa aika kummallista. Olimme Espoossa yli 20 vuotta käytännössä yksin. Leppävaaran William K. oli ensimmäisiä, jotka tuli edes vähän samalle tontille”, Aschan muistelee.

Nyt The Gallows Birdille on alkanut lähtölaskenta. Rakennus, jossa baari sijaitsee, on joutumassa jossain vaiheessa puskutraktorin alle. Tarkkaa purkuaikataulua ei vielä tiedetä, mutta todennäköisesti olutravintolassa tyhjennellään viimeisiä tuoppeja vuonna 2021.

”Yli 20 vuoden ajan asiakkaat ovat huolissaan kyselleet, koska tämä rakennus puretaan. Nyt monet ovat olleet aika kauhistuneita”, Rantala sanoo.

”Kyyneleitä on ollut osalla asiakkaista silmissä”, Aschan jatkaa.

Aschan ja Rantala ovat osanneet odottaa purku-uutista. Metron myötä Niittykumpuun on tullut paljon uutta rakentamista eikä matalalle, vanhalle betonirakennukselle oikein ole uudistuvassa Niittykummussa sijaa.

”Olemme olleet tietoisia, että jollain aikavälillä tästä pitää lähteä. Meillä on vuokraisännän kanssa hyvät välit. Hän ilmoitti meille heti, kun tarkentui, että purkaminen tapahtuu joskus vuoden 2021 aikana”, Rantala sanoo.

”Olisihan sitä tässä mielellään jatkanut, mutta turha sitä on harmitella. Maailma muuttuu”, Aschan toteaa.


Vuosien saatossa moni on ehtinyt kummastella The Gallows Birdin sijaintia. Miksi laadukas olutravintola sijaitsee kaukana Helsingin keskustasta, Tapiolan ja Niittykummun välissä? Eikö syrjäinen sijainti karkota asiakkaita?

Ei, ja itseasiassa Niittykumpu on ollut erinomainen sijainti olutravintolalle, Aschan ja Rantala vakuuttavat.

”Tänne tullaan aika kaukaakin. Tämä on samaan aikaan keskellä ei mitään ja keskellä kaikkea”, Rantala sanoo.

The Gallows Bird sijaitsee vähän irrallaan asutuksesta. Se on vaikuttanut siihen, ettei olutravintolasta ole muodostunut minkään tietyn asuinalueen kantapaikkaa.

”Jos tässä olisi ollut 10-kerroksisia taloja ympärillä, monet asukkaat olisivat varmaan tulleet kritiikittä ja sen enempää ajattelematta siihen lähimpään kuppilaan. Tänne on pitänyt erikseen tulla. Ihmisten on pitänyt löytää tämä. Tästä ei ole mitenkään automaattisesti tullut sellaista lähiökuppilaa, jossa alueen yrmyt kanta-asiakkaat istuvat vakipöydässä ja mulkoilevat uusia tulokkaita”, Aschan sanoo.

Kanta-asiakkaita The Gallows Birdissä on kuitenkin riittänyt. He vain saapuvat olutravintolaan eri puolilta Espoota – ja nimenomaan oluen perässä.

Yksi kanta-asiakkaista on Olarin panimon perustajiin kuuluva Ville Leino, joka innostui oluista juuri The Gallows Birdissä.

”Tällä paikalla on ollut itselle iso merkitys. Aluksi join täällä tummaa Velkoa [Velkopopovický Kozel -olut] ja Guinnessiä”, Leino muistelee.

Se, että Olarin panimon tuotteet pääsivät myyntiin The Gallows Birdiin, oli panimolle kunnia-asia.

”Tiedettiin, että jos Gallows sen ottaa, niin sitten ottavat muutkin. Suomessa vain muutamalla paikalla on tällainen maine”, Leino sanoo.


Viimeisen vuoden aikana kanta-asiakas Leinon ja The Gallows Birdin omistajien Aschanin ja Rantalan yhteistyö on syventynyt.

Aschanin haaveena on aina ollut oma panimo ja keittiö, joita ei kuitenkaan ollut The Gallows Birdin tiloissa mahdollista toteuttaa. Kun tiedossa lisäksi oli, että The Gallows Birdin taru nykyisissä tiloissa päättyy jossain vaiheessa, oli aika keksiä jotain uutta. Syntyi ajatus yhteisestä panimoravintolasta.

Syksyllä Tapiolassa kauppakeskus Ainoassa avaa ovensa Gallows Bird, ilman the-artikkelia.

”Tämä nykyinen paikka on aina The Gallows Bird, siksi uusi ravintola on ilman artikkelia”, Aschan selittää.

Aschan, Rantala ja Leino ovat kaikki osakkaita uudessa Gallows Birdissä. Leinon vastuulla on Tapiolan Gallows Birdin oman panimon oluiden valmistus.

”Toki reseptit mietitään yhdessä”, Leino tarkentaa.

Seuraa pitkä ja polveileva keskustelu, jossa Leino ja Aschan keskustelevat tuleeko yhteen suunnitteilla olevaan olueen appelsiininkuorta vai ei.

”Emme ole kaikista tyyliseikoista Villen kanssa samaa mieltä. Olen vähän tällainen vanhan liiton mies, mitä tulee oluen makuun. Mutta meitä yhdistää se, että arvostamme puhtaita ja laadukkaita oluita, vaikka emme kaikista samoista mauista pitäisikään”, Aschan summaa.


Tapiolaan avattavasta Gallows Birdistä on tarkoitus tehdä erilainen kuin Niittykummun The Gallows Bird.

”Kopio tuhoaisi kokonaan sen kulttimaineen, joka The Gallows Birdillä on”, Leino sanoo.

The Gallows Bird on tunnelmaltaan perinteinen oluthuone: paljon tummaa puuta ja upottavia tuoleja. Tapiolan Gallows Birdistä kolmikko suunnittelee vaaleampaa ja modernimpaa.

”Yritetään tavoitella sitä Tapiolan Ervin ja Revellin maailmaa”, Aschan sanoo ja viittaa arkkitehteihin Aarne Erviin ja Viljo Revelliin.

Aikoinaan The Gallows Bird oli Suomen mittakaavassa uusi ja erilainen. Nyt tyylikkäästi sisustettuja, laadukasta olutta tarjoilevia paikkoja löytyy eri puolilta pääkaupunkiseutua, myös Espoosta. Aschan uskoo, että Gallows Bird kuitenkin erottuu joukosta jatkossakin.

”Osa ihmisistä on tietysti sitä mieltä, että homma on pilalla, kun me mennään kauppakeskukseen. Tilanne on kuitenkin se, että Espoossa kunta ei suosi kivijalkayrityksiä. Valtaosa liiketiloista on kauppakeskuksissa”, Aschan sanoo.

”Tapiola on tosi mummoutunut. Siellä on kovat neliöhinnat ja sieltä puuttuu meininki, vaikka se on Espoon keskus. Tämä tuo sinne kivasti elämää”, Leino jatkaa.

”Joo, me opetetaan Tapiolan mummot juomaan hyvää olutta!” Aschan innostuu.

Aschan luottaa siihen, että jos asiakkaat ovat löytäneet Niittykumpuun hyvän oluen perässä, he löytävät myös Tapiolaan.

”Me ollaan näytetty, että oluella pystyy houkuttelemaan asiakkaita. Se on se meidän juttu.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  2. 2

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  3. 3

   Järjestö aikoi avata uuden yleisen saunan Pasilassa – Omistaja luki luvattomasta remontista lehdestä

  4. 4

   Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

  5. 5

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  6. 6

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  7. 7

   Nordean pääekonomisti: ”Kiinan kasvuluvut ovat ihmetyttäneet kaikkia”

  8. 8

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Ensiaskel Kuuhun jouduttiin kuvaamaan huonosti – lentoa muistellaan suorassa lähetyksessä Nasan keskuksesta juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  7. 7

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  8. 8

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää