Espoo    |   HS Espoo

Mahdottomana pidetty tehtävä toteutuu Tapiolassa: Pikkulasten kahluualtaaseen saadaan vettä neljän vuoden jahkailun jälkeen

Tapiolan uimahallin arkkitehti Aarne Ervi suunnitteli kahluualtaan osaksi uimahallin kokonaisuutta. Altaassa on ollut viimeksi vettä kesällä 2015.Tapiolan uimahallin viereinen kahluuallas kunnostetaan vihdoin tänä kesänä. Allas on ollut viimeksi käytössä kesällä 2015.

HS Espoo pyysi lukijoita kertomaan kahluualtaaseen liittyviä muistojaan:

Muistan, kuinka istun äitini polkeman pyörän takapakkarille viritetyssä lastenistuimessa ja renkaita suojaa jalkojen kosketukselta 70-luvulle tyypilliset punosverkot. Eväskassiin on pakattu ainakin niitä kaikkien 70-80-luvun lasten kaipaamia pyramidi-Trippimehuja ja jotain muuta kesäistä. Varmaan Carneval-keksejä, koska ne olivat suosikkejani.

Muistan, kuinka jännittävää oli seisoskella siinä kahluualtaan korkeimmalla kohdalla, sen pienen korokkeen päällä ja hyppiä siitä veteen. Olin saanut kesälahjaksi pienen vesipyssynkin. Se oli elefantti, joka täytettiin imemällä vettä sen kärsästä sisään. Sillä piti sitten roiskia kaikki liian lähelle tulleet.

Kesät maistuivat niiltä pillimehuilta ja kloorilta. (Jukka Juhola)


Tapiolan uimahalli valmistui vuonna 1965. Uimahalliin kuuluvat ulkoaltaat, hyppyallas ja lasten kahluuallas rakennettiin pari vuotta myöhemmin, vuonna 1967. Ulkoaltaat on suunnitellut Tapiolan uimahallin arkkitehti Aarne Ervi.

”Ervin töissä keskeisessä osassa ovat sisä- ja ulkotilojen väliset jatkumot. Vesialtailla on tärkeä rooli tilan jäsentelyssä. Ne ovat osa siirtymää uimahallin sisältä ulkotiloihin”, kertoo Suomen arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti.

Ervin käsialaa on myös vuonna 1962 valmistunut Tapiolan keskusallas. Altaat ovat olennainen osa Tapiolan keskustaa, Lahti sanoo.

”Modernistisessa kaupunkisuunnittelussa vesiallasteema on keskeisessä roolissa. Keskusaltaalla, ulkoaltailla ja uimahallilla on kaikilla eri käyttötarkoitukset. Ne ovat kaikki osa Tapiolan keskustan kokonaisuutta.”


Olen alle kouluikäisenä 1990-luvulla käynyt altaalla monet kerrat polskimassa. Keskellä allasta on sellainen lieriön mallinen juttu. Fröbelin palikoilla on biisi, missä lauletaan "zuida duida, osaat sä uida, pysytkö pinnalla, napa kiven päällä". Kavereiden kanssa pääteltiin, että sen lieriön on oltava se napakivi! Joskus vuosia myöhemmin tajusin, ettei se napakivi siinä laulussa ole oikeasti yhdyssana. (Kirsi Virtanen)Uimahallin ulkoaltaat, kahluuallas ja hyppyallas, olivat auki viimeisen kerran kesällä 2015. Altaat suljettiin samaan aikaan Tapiolan uimahallin kanssa. Tämä johtui siitä, että ulkoaltaat oli kytketty uimahallin vedenkäsittelyjärjestelmään eikä altaita siis ole voitu käyttää silloin, kun uimahalli on suljettu.

Vielä huhtikuun puolessa välissä tilanne näytti tapiolalaisten kannalta synkältä. Espoon liikuntapalveluiden päällikkö Jarmo Ikävalko sanoi silloin HS Espoon haastattelussa, että kahluuallasta ei ole mahdollista ottaa käyttöön ennen kuin sen vieressä on käyttökelpoinen uimahalli.

Espoossa keskustellaan siitä, pitäisikö Tapiolan uimahalli säilyttää vai purkaa, ja ratkaisun saaminen voi kestää vuosia. Tapiolalaiset olisivat siis pahimmassa tapauksessa saattaneet joutua odottamaan kahluualtaan käyttöönottoa vielä pitkään.

Helsingin Sanomat kirjoitti Tapiolan uimahallin tilanteesta toukokuussa.

Kahluualtaan kohtalo ratkesi kuitenkin yllättävän nopeasti: päivä sen jälkeen, kun HS Espoo oli julkaissut kahluuallasta käsittelevän jutun, Espoon kaupunki ja isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiö Tapiolan lämpö sopivat altaan kunnostamisesta.

”Totesimme, että allas on tärkeää saada kuntoon. Tapiola on jo itsessään instituutio, ja kahluuallas on vielä oma instituutionsa Tapiolan sisällä. Se nähtiin tärkeäksi saada takaisin tapiolalaisten käyttöön”, sanoo Tapiolan lämmön toimitusjohtaja Karel Nieminen.


Minun muistoni kahluualtaasta liittyy allasta ympäröiviin penkkeihin, aurinkoterassiin. Kävin siellä parin ystäväni kanssa alakoululaisena etsimässä rahaa. Penkkien rimojen väliin pudonneita tavaroita ei ilmeisesti kukaan muu nähnyt kaivamisvaivan arvoisiksi, mutta koululaiselle pienikin raha oli arvokas.

Kävimme penkkirivit järjestelmällisesti läpi tiiraillen istuinosan puurimojen väliin. Jos kolikoita näkyi, hivutimme rahan varovasti pois istuinosan alta sopivan mallisilla puutikuilla, koska väleihin eivät mahtuneet edes lapsen sormet. Joskus himoittu kolikko hukkui kun se hautautui penkin alla olevien lehtien alle eikä sitä saatu pelastettua, mutta useimmiten saaliiksi jäi pari euroa.

Emme menneet etsimään rahaa koskaan varsinaisella uimakaudella vaan yleensä vasta syksyllä, koska pelkäsimme muiden paheksuntaa ja sitä että joku muu äkkää apajamme. Aarteenetsintäreissumme olivat arviolta vuosina 2003–2006. (Aino Peltola)

Kahluuallas saadaan siis takaisin käyttöön tänä kesänä. Tarkkaa aikataulua Nieminen ei vielä uskalla arvioida.

Altaan pelastava ratkaisu oli lopulta se, mitä kaupungin edustajat pitivät vielä huhtikuun alussa lähes mahdottomana: altaalle rakennetaan oma, erillinen vedenpuhdistusjärjestelmänsä.

Käytännössä se tarkoittaa, että altaan läheisyyteen tulee erillinen kontti, johon altaan vedet ohjataan ja jossa on altaan vedenpuhdistusyksikkö. Tapiolan lämpö osallistuu erillisen vedenpuhdistusjärjestelmän kustannuksiin, mutta tarkkoja summia Nieminen ei suostu paljastamaan.

Tapiolan lämpö on vastannut kunnostustöiden suunnittelusta. Se toimii myös projektipäällikkönä ja valvoo altaan ja allasalueen kunnostustöitä, kuten penkkien ja uima-altaan kunnostamista sekä suihkujen rakentamista altaan yhteyteen.

”Tämä on mittava projekti. Allas hiotaan ja maalataan. Altaan vesikierto tehdään kokonaan uudelleen. Altaan ympäristö, kiveys, istutukset ja pensaat käydään läpi”, Nieminen listaa.

Kunnostustyöt koskevat vain kahluuallasta. Toista ulkoallasta, hyppyallasta, ei olla kunnostamassa.


Vielä huhtikuussa liikuntapalveluiden päällikkö Ikävalko arvioi, että kahluualtaan pohjassa on niin pahoja vaurioita, ettei sen kunnostaminen onnistu vaan allas pitäisi rakentaa kokonaan uudestaan.

Nyt tehtävissä kunnostustöissä allas hiotaan ja maalataan. Nieminen vakuuttaa, ettei kyse ole heppoisesta väliaikaiskunnostuksesta, vaan allas on tarkoitus saada käyttöön useammaksi vuodeksi.

”Ei tämä ole vain tämän kesän ratkaisu. Tehdään niin hyvää työtä, että tästä eteenpäin muutama vuosi saadaan varmasti nauttia kahluualtaasta ilman, että mietitään, mitä tapahtuu uimahallille”, Nieminen lupaa.

Fakta

Tapiolan uimahallin tulevaisuus on epävarma


 Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan uimahalli valmistui vuonna 1965. Uimahalliin kuuluu myös kaksi ulkoallasta.

 Uimahalliin tehtiin kallis remontti 2000-luvun alussa. Halli jouduttiin kuitenkin sulkemaan vuonna 2016, koska altaiden laatat irtoilivat ja osa altaista vuoti.

 Espoossa keskustellaan nyt siitä, pitäisikö uimahalli säilyttää vai purkaa. Espoo on suunnitellut arkkitehtuurikilpailua uudesta uimahallirakennuksesta.

 Kulttuuriperintöalan järjestö Europa Nostra Finland valitsi keväällä Tapiolan uimahallin Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi. Arkkitehtiliitto Safa vastustaa uimahallin purkamista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  3. 3

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  4. 4

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  5. 5

   Selvitys: Sijoitusasuntoa ei kannata ostaa Helsingistä, parhaan tuoton saa pienemmistä yliopistokaupungeista

  6. 6

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  7. 7

   Google esti tapahtuma­lippuja myyvän Viagogon mainosten nousemisen hakutulosten kärkeen

  8. 8

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  9. 9

   Tukholmalaisessa vankilassa istuva Asap Rocky on palkannut avukseen pr-toimiston, mitä pidetään Ruotsissa ennenkuulumattomana: Myös Kuninkaanlinnaan on vedottu

  10. 10

   Särkänniemessä kaksi viikkoa sitten kadonnut anakondan poikanen löytyi: ”Päätti yllättäen pudottautua katosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  3. 3

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  4. 4

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  5. 5

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  6. 6

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  7. 7

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  8. 8

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  9. 9

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää