Espoo    |   HS Espoo

Kimppakämppä Kalliossa maksoi 600 euroa, Toni Goltz päätti käyttää rahat toisin ja asuu nyt keskellä metsää

Toni Goltz haaveilee saavansa miniasuntonsa sarjatuotantoon.”Thank you, danke.” Puhelu rakennusinsinööri Toni Goltzin kanssa keskeytyy, kun Goltz ryhtyy kiittelemään itävaltalaisia matkailijoita hedelmistä.

Goltz oli aikaisemmin esitellyt pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla leirintäalueella itävaltalaisille matkailijoille persoonallista asumustaan, käpyä muistuttavaa miniasuntoa, ja nyt itävaltalaiset poikkesivat kiittämään häntä.

”Tää on oikeastaan tosi hyvä. Mulla alkoikin jo olla nälkä”, Goltz sanoo.

Goltz on viettänyt koko kesän itse rakentamassaan miniasunnossa. Pienestä kodista löytyy kaikki tarvittava. Vain keittiö ja vessa puuttuvat vielä. Goltzin tarkoitus on rakentaa liesi, liesituuletin ja kompostivessa vielä tämän kesän aikana.

”Syksyllä ja talvella olisi tarkoitus asua täällä edelleen. Talvi on kunnon testi talolle”, Goltz sanoo.

Espoolaislähtöinen Goltz on rakentanut minitalon kokonaan luonnonmateriaaleista eikä rakentamisessa ole käytetty lainkaan kemikaaleja.

Miniasunnon materiaaleja ovat muun muassa kuusipäreet ja koivun tuohi. Eristeet on tehty kotimaisesta hamppukuidusta ja sisätilat haapaviilusta.

”Tuoksut, joista tila on täyttynyt, ovat tärkeitä minulle. Vanerikin häiritsee puun tuoksua. Täällä on todella raikas ilma”, Goltz kertoo.


Suunnittelussaan Goltz on ammentanut japanilaisesta estetiikasta: sänkyinä toimivat futonpatjat ja lattiaa verhoavat tatamit.

”Japanilainen rakentaminen ja estetiikka, mitä tunnelmia siellä haetaan talossa, kuinka siellä arvostetaan varjon tuomaa mystisyyttä, se kiinnostaa todella paljon. Myös tyhjyys estetiikkana on vaikuttanut suunnitteluuni”, Goltz kertoo.

Rakennuksen seinät ovat pyöreät, sillä Goltz on kiinnostunut pyöreistä muodoista.

”Kaaret ei kaipaa täyttämistä. Pyöreät muodot tekevät tilasta itsessään kiinnostavan”, hän perustelee.

Goltz on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja hän on tehnyt töitä kerrostalorakentamisen parissa. Kuitenkin juuri kerrostalossa asuminen sai hänet miettimään, että asua voisi myös jotenkin muuten.

”Maksoin Helsingissä Kalliossa 600 euroa kuussa vuokraa kimppakämpän puolikkaasta. Kerrostalossa asuminen ei tuntunut kotoisalta. Siellä ei ollut mitään sellaista, mitä pidän kivana tilana. Rupesin miettimään, että 600 eurolla kuussa voisi saada jo aika paljon materiaaleja, joista voisi rakentaa oman talon”, Goltz kertoo.

Viimeinen vuosi onkin sitten kulunut pitkälti rakennuspuuhissa. Goltz perusti rakennusprojektia varten oman yrityksen, Luomukoti Oy:n. Hän on rahoittanut rakennustöitä starttirahalla sekä yrityslainalla.

Goltzin haaveissa on elää itsetehdyssä miniasunnossa mahdollisimman pitkälti omavaraista elämää. Tarkoitus on löytää miniasunnolle hyvä paikka, johon voisi kaivaa kuopan maakellaria varten. Sähköä olisi tarkoitus saada aurinkopaneeleista ja ruoka tuottaa itse.

”Suunnitelmissa on oman ruoan tuottaminen ja säilöminen maakellarissa. Se tekee elämisestä edullista. Haaveena on, että olisin 90–100 prosenttisesti omavarainen”, Goltz kertoo.

Toinen Goltzin haave on saada miniasunto sarjatuotantoon. Miniasuntoja on tarkoitus markkinoida miniasuntoja ensisijaisesti matkailukäyttöön.

”On ollut esillä muutamia kyselyitä ja projekteja, jotka liittyvät ekomatkailuun. Niissä projekteissa metsissä olisi pieniä, tämänkaltaisia taloja”, Goltz selittää.

Miniasuntoja on myös kyselty kesämökeiksi ja pihoille vierasasunnoiksi. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ehkä jo ensi kesänä pieniä, kävyltä näyttäviä asumuksia on useampi kuin yksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Töölön 1960-luvun toimistokolossi remontoidaan luksusasunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  6. 6

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  7. 7

   Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyystoimet ovat jäämässä vaimeiksi

  8. 8

   Kiehtova tiededokumentti näyttää, että täydellisellä ihmisellä on strutsin jalat

  9. 9

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  10. 10

   ”Tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Viron presidentin poika pakeni syksyllä 1944 Korpilahdelle, ja ilman suomalaisia viljelijöitä hänen kohtalonsa olisi ollut tyly

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää