Espoo    |   HS Espoo

100 euron sijoituksella voi ostaa itselleen vaikka osan hevosesta: Ravimestari Massi on jo ylittänyt omistajiensa hurjimmatkin odotukset

Tuhatpäinen ihmisjoukko on ostanut osuuden uudesta ravilupauksesta. Ja lupauksen se on jo lunastanut.Naakat. Ne tulevat aina ja nälkäisinä.

”Talvella ne nokkivat raivolla.”

Ravimanageri Pauliina Raento on nähnyt naakkojen syöminkejä vuosikymmenten ajan. Kun on hevosia, on lantaa. Kun on lantaa, on naakkoja. Ja niitähän täällä Leppäävaarassa, Vermon raviradalla, riittää.

Onnekkaimmat tai vahvimmat ovat herkuttelemassa lantalavalla, johon jätökset kerätään.

Juhlakatsomossa puolestaan kakku loppuu ennen aikojaan. Kauden sensaatio, Mascate Match, on vetänyt raviradan juhlatilaisuuteen niin paljon väkeä, että viimeisille vieraille ei riitä kuin kahvia.


Tamma on juuri palannut Ruotsin Eskilstunasta, missä siitä tuli miljoonahevonen. Se voitti lähtönsä pääpalkinnon, miljoona kruunua eli noin 100 000 euroa.

Pannun vieressä on lasinen pokaali.

”Sitä voi koskea”, rohkaisee juontaja.

Ja sitä kosketaan. Kätensä ojentaa muiden mukana Kari Kataja, ravimies 30 vuoden ajalta.

Hän oli vaimonsa Riitta Miettisen kanssa katsomassa Massin mahtisuoritusta. Eskilstunan ilta jäi muistoihin.

”Se oli aivan mahtavaa!” Kataja sanoo.

”Sanoinkuvaamatonta!” Miettinen vahvistaa.

Hän on tullut ravipiireihin Katajan kautta. Eskilstunassa mukana oli muitakin.

”Olen 30 vuotta ollut mukana, eikä ole tällaista kimppaa aiemmin tullut kohdalle”, Kataja sanoo.


Kimppa tarkoittaa ravipiireissä sijoittamista samaan hevoseen. Mascate Matchin tapauksessa kimppa on suuri: tammasta osti osuuden tuhat ihmistä. Jokainen sijoitti hevoseen sata euroa. Mascate Match on siis trendikkäästi joukkorahoitettu. Pauliina Raento on Massin manageri ja omistajien edustaja.

Mascate Matchin lempinimi on Massi. Se onkin osuva, sillä tamma on jo nyt tienannut enemmän ”massia” kuin kukaan odotti. Ja odotukset olivat ennakkoonkin kovat: hevosen valmentaja ja ohjastaja on itse Pekka Korpi, 69-vuotias ravimaailman grand old man.

Espoon ravipyhättö on nyt poikkeuksellisen punainen. Stadin Kingit eli HIFK:n fanit ovat paikalla kymmenittäin juhlimassa omaa hevostaan.

Massin omistajaporukan taustaorganisaatiot ovat näet HIFK ja Vermon ravirata. Ne kuuluvat Raviliigaan, jonka perustivat kaksi vuotta sitten jääkiekon SM-liiga ja raviurheilun kattojärjestö Suomen Hippos. Jääkiekkojoukkueilla on nimikkohevoset.

Jokaisen liigaan kuuluvan hevosen voittorahoista puolet menee hyväntekeväisyyteen. Massi on voittanut ensimmäisissä kahdeksassa kilpailussaan lähes 145 000 euroa.

Mascate Matchin kohteena ovat syöpää sairastavat lapset ja nuoret. He saavat Massilta vähintään 72 000 euroa.Jalat ovat ravurin tärkeimmät työkalut.

Ja niitä hoidetaankin, hierotaan ja öljytään. Sekä eritoten varjellaan.

Kuljetuksia varten hevosten jalkojen ympärille kiedotaan paksusti sidettä. Kilpailuihin Massin takajalkojen ympärille laitetaan varta vasten muotoillut säärisuojat ja etujalkojen kavioihin kumiset suojat ”buutsit”.

Kasvattaja Markku Punkarin mukaan Massi on paitsi lahjakas ja voittoisa, myös mukava hevonen.

”Massi ei hötkyile. Vaikka olisi ollut millainen myrskytuuli, se ei ole välittänyt mitään. Se vain juoksee kymppiä niin, että korvat heiluvat.”

Terhakat korvat ovatkin Massin tunnusmerkki. Kymppi on ravislangia: se tarkoittaa, että hevonen ravaa joskus kilometrin minuuttiin ja kymmeneen sekuntiin.

Raveissa on maallikolle melkoinen määrä uutta kieltä ja tavaraakin. Raveissa kiertävät Hevari-bussit ovat kuin raviväen motonetejä tai k-rautoja. Pelkästään hevosenkenkiä on lukuisia erilaisia, eri painoisia ja eri materiaaleista valmistettuja.

Harvempi tietää, että ravihevosten otsajouhissa on usein letit ja korvissa pallot. Nätillä kiinnikkeellä sidottu letti pysyy pois silmiltä, ja palloilla on tehtävä loppukirissä.

Pallot ovat kuin korvatulpat. Ne korvissaan hevonen keskittyy ravaamaan huolellisesti ohjastajan määräysten mukaan.

Loppusuoralla ohjastaja voi vetäistä pallot pois hevosen korvista. Samalla se huomaa yleisön kohinan ja muun hälyn.

”Hevonen saa siitä ylimääräisen buustin”, Raento kertoo.

Käynnissä on päivän kuudes lähtö.

”Sieltä tulee Glenn Danzig.”

Kuuluttajan ääni on lakoninen, kun hän selostaa avaussuoran tapahtumia. Hevosten nimeämisessä on selvä logiikka: lämminveriset nimetään englanniksi ja kylmäveriset suomeksi.

Nimestä päätellen Glenn Danzigin kasvattaja lienee ollut musiikki-ihmisiä, sillä alkuperäinen nimen kantaja tunnetaan varsin hyvin sekä punk- että hevimaailmassa.

Tuomarien aitio on kuin komentosilta. Puolentusinaa tuomaria seuraa jokaista lähtöä tv-ruuduista ja tarvittaessa kiikareilla. He tarkkailevat sekä kilpailun oikeudenmukaisuutta että hevosten hyvinvointia.

Pekka Koskinen havaitsee ongelmia yhden hevosen juoksussa.

”Se on surkean oloinen. Voisi käydä katsomassa”, hän sanoo kännykkään.

Radan portilla kuitataan. Eläinlääkäri avustajineen valmistautuu tarkistamaan kyseisen hevosen. Jos sen kunto ei riitä juoksemiseen, radalle ei enää ole asiaa.

Ravureiden vointia seurataan muutenkin tarkasti. Jokaisen hevosen olemusta tarkkaillaan sekä radalle mennessä että sieltä tullessa.

”Jos näkyy vähääkään verta, hevonen tarkastetaan”, Raento kertoo. Talleilla tehdään myös ravureiden dopingtestejä: useimmissa lääkkeissä on kahden viikon varoaika.

Hevosen kaltoinkohtelusta radalla voi saada ajokieltoa ja kovat sakot. Lisäksi raviväen keskuudessa saa huonoa mainetta.


Sankari käyttäytyy radalla ja tallilla hyvin, mutta nyt se on levoton. Hevosen hoitaja Hanna Rakkolainen tuo sitä pääkatsomon eteen.

Tällä kertaa Pekka Korpi on ohjastanut muita hevosia, ja Massi on lepuuttanut lihaksiaan isompia kisoja varten. Lähtöjen välissä sillä on edustustehtävä.

Katsojat ovat kokoontuneet pääsuoralle juhlistamaan lämminveristä sankaria. Aplodit annetaan, ja valokuvia otetaan. Yksi HIFK:n paitaan pukeutunut herra kuvaa selfielivelähetystä Massi taustallaan.

Massi malttaa juhlakaluna muutaman tovin, kunnes ilmaisee, että olisi aika lähteä takaisin tallille. Raento vie kukkakimpun perässä, sillä Rakkolaisella on töitä sankarin taluttamisessa. Tamma on selvästi tekijä- eikä pönötyshevosia.


Raento ojentaa kukat Rakkolaiselle. Massi ei vaikuta kimpusta järin kiinnostuneelta, ei edes ateriamielessä.

Tallin ovensuusta pilkistää karvainen pää. Karvojen keskeltä näkyy välinpitämättömän oloinen ilme.

Ulos astuva otus on pienenpieni isojen ravihevosten keskellä. Se astelee näennäisen laiskasti mutta ilmiselvän määrätietoisesti tallin eteen ja asettuu pitkin pituuttaan makuulle hevosten kulkureitin kupeeseen.

Siihen ei sovi pysähtyä ihmisenkään. Tallialueella hevosta väistetään aina, sillä ne eivät mielellään väistä juoksemaan valmistautuessaan.

Mutta tätä pientä eläintä hevosetkin tuntuvat väistävän. Se on 18-vuotias Kinttu, Vermon pitkäaikainen asukas.

”Se on todellinen kingi täällä”, Raento sanoo.

Punanuttuiset HIFK-fanit saattavat olla Stadin Kingejä, ja ratojen valtias on tällä hetkellä uljas Massi, Mascate Match.

Mutta täällä kummatkin ovat vain vierailijoita, vaikka vakituisia. Vermon oikea Kingi on vuosi vuoden jälkeen tämä nyt 18-vuotias isäntä, Kinttu-kissa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  4. 4

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  5. 5

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  6. 6

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  7. 7

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  8. 8

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää