Espoo    |   HS Espoo

Espoo rakensi tunnelin eteen pyörätien, joka on jotain risteyksen ja liikenneympyrän väliltä: ”Tämä on ihan käsittämätön ratkaisu”

Kiertoliittymä on kirvoittanut pyöräilijöiltä paljon kritiikkiä. Kaupunki pohtii nyt liikennemerkkien poistamista.Polkupyöräilijöille tehty kiertoliittymä herättää kummastusta Espoossa.

Kehä I:n alittavan tunnelin suuaukolle Tapiolantien puolelle on tehty risteys, joka on kahdesta suunnasta merkitty kiertoliittymäksi. Tunnelista risteykseen tultaessa kiertoliittymästä kertovaa kärkikolmiota ja kiertosuuntaa osoittavaa merkkiä ei kuitenkaan ole.

Kyseessä on yhdistetty pyöräily- ja jalankulkuväylä, joten reitillä liikkuu sekaisin sekä pyöräilijöitä että jalankulkijoita.

”Tämä on ihan käsittämätön ratkaisu. Yhdestä suunnasta polkupyöräilijöillä on lupa oikaista, ja kiertoliittymä on niin kapea, ettei siinä mahdu kahta pyörää kohtaamaan. Plus risteyksessä on myös jalankulkijoita, joita liikennemerkit eivät koske. Tämä on kaikin puolin epäonnistunut ratkaisu”, sanoo Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen Mikael Sorri (vihr).

Hän ihmetteli uutta kiertoliittymää Facebookissa ja laittoi siitä myös palautetta kaupungille. Facebookissa moni muukin pyöräilijä on kummastellut uutta liikennejärjestelyä.

”Ympyrä ja koko tunneli ovat hankalassa paikassa. Siihen tulee kahdesta suunnasta erittäin jyrkkä mäki. Lisäksi ympyrä on hirvittävän pieni. Jos tehdään kiertoliittymä, siinä pitää olla riittävästi tilaa, että siinä mahtuu ajamaan”, Sorri sanoo.

Kyseessä on keskeinen väylä Otaniemen ja Tapiolan välillä, hän muistuttaa. Otaniemessä on kaksi isoa lukiota, minkä lisäksi reittiä käyttävät myös Aalto-yliopiston opiskelijat ja työntekijät.

”Tässä ei ole osattu pyöräilyä suunnitella yhtään. Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä voi toimia jossain landella, mutta tällaisessa tunnelissa se ei ole lainkaan sujuva ja turvallinen”, Sorri sanoo.

Hänestä tunneliin johtavista reiteistä olisi alun alkaen pitänyt tehdä loivempia ja risteys rakentaa kauemmaksi tunnelin suuaukosta. Myös leveämpi tunneli olisi Sorrin mukaan ollut turvallisempi.

”Kiertoliittymä tuntuu viime hetkellä tehdyltä hätäratkaisulta. Tämä risteys on herättänyt etukäteen huolta sosiaalisessa mediassa, niin ehkä sitten on keksitty, että tehdään siitä ympyrällä turvallisempi”, Sorri pohtii.

Kiertoliittymä saattaa olla väliaikainen ratkaisu, kertoo rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare Espoon kaupungilta.

”Ajatus on se, että kun se on hankala risteys alamäen päässä, että kiertoliittymä hillitsisi vauhtia. Sitä, jääkö se virallisesti kiertoliittymäksi, ei ole päätetty vielä. Liikennemerkit ovat työmaa-aikainen järjestely”, Lehtikankare sanoo.

Itse risteys on kuitenkin lopullisella paikallaan eikä siihen olla tekemässä muutoksia.

Se, että kiertoliittymästä kertovat liikennemerkit puuttuvat tunnelista, johtuu Lehtikankareen mukaan tunnelin koosta.

”Se on sen verran tuore järjestely. Tila on loppunut tunnelissa kesken. Nyt selvitetään, miten saadaan tunneliin liikennemerkit asennettua. Ne asennetaan sinne pikimmiten”, hän sanoo.

Lehtikankare ymmärtää, että jyrkät mäet ja reitin rakentaminen yhdistettynä jalkankulku- ja pyöräilyväylänä herättää närkästystä.

”Se on kovasti ahdas paikka. Mielellään olisimme tehneet siitä leveämmän, mutta sille ei ollut tilaa. Siinä tulevat tontin rajat vastaan”, hän selittää.

Polkupyöräilijöiden kiertoliittymät ovat vielä Suomessa melko harvinaisia. HS Vantaa kertoi kesäkuussa, että Vantaalla oli rakennettu vaarallisena pidettyyn risteykseen pyöräilijöille kiertoliittymä.

Espoossa polkupyöräilijöiden kiertoliittymiä muistuttavia ratkaisuja on muun muassa Finnoonsillan luona, Ylismäentien ja Suurpellontien risteyksessä sekä Leppävaarassa.

Espoon kaupungin liikenneturvallisuuden asiantuntija Tuomo Saarinen kertoi kesäkuussa HS Vantaalle, että kiertoliittymätyyppiset ratkaisut ovat toimineet Espoossa hyvin. Hänen mukaansa esimerkiksi Finnoonsillan risteyksestä ei ole kirjattu liikenneonnettomuuksia viiteen vuoteen.

”Kyllähän se on yksi tapa panna pyöräilijät katsomaan tarkemmin sivuille”, Saarinen sanoi.

Myös Mikael Sorri uskoo, että oikein tehtynä pyöräilijöiden kiertoliittymät parantavat liikenneturvallisuutta. Tapiolantien kiertoliittymää hän pitää kuitenkin epäonnistuneena.

”Hollannissa pyöräilijöiden kiertoliittymiä on pilvin pimein. Hyvin tehtynä ne ovat toimivia. Positiivinen puoli on se, että Espoossakin on tätä yritetty. Huono puoli on se, ettei sitä osattu tehdä oikein”, Sorri summaa.

Oikaisu 7.8.2019 kello 10.35: Korvattu otsikosta sana ’pyöräkaista’ sanalla ’pyörätie’.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  6. 6

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  7. 7

   Teemu Pukki teki hattutempun Englannin Valioliigassa

  8. 8

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  9. 9

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää