Espoo    |   HS Espoo

Japanilaiset Shun ja Misato Sasaki opettelivat, mikä Suomen luonnossa tekee onnelliseksi: ”Menetin täysin ajantajuni ja nukahdin huomaamatta”

Onnellista Suomea esittelevään Rent a Finn -kampanjaan osallistuneet Shun ja Misato Sasaki vietiin rentoutumaan Nuuksioon ja Porkkalaan.”Menetin täysin ajantajuni ja nukahdin huomaamatta, kun oli vaan niin hyvä olla”, kertoo riippumatossa päivätorkut ottanut japanilainen Shun Sasaki.

Pelkkä riippumatossa köllöttely ja Kirkkonummella Porkkalan merimaisemien katselu ovat olleet yksi hänen päivänsä kohokohdista.

Helsinkiläinen Juho Juutilainen on tämän kuullessaan tyytyväinen.

Juutilaisen tärkeimpänä tehtävänä on ollut saada hänen vierainaan olevat Shun Sasakin ja hänen vaimonsa Misato Sasakin rentoutumaan suomalaisessa luonnonrauhassa ja nyt kuulostaa siltä, että hänen tavoitteensa on onnistunut.

Edellisyön he nukkuivat jo teltoissa Porkkalassa olevassa saaressa.

”Kerroin heille, että mieli alkaa tavallisesti rauhoittua vasta ensimmäisen luonnossa vietetyn yön jälkeen ja niin todellakin kävi. Ensimmäisellä aamiaisellamme nokipannukahvit keitettyä rytmi oli huomattavasi verkkaisempi, olo pysähtyneempi ja katse maisemassa viipyilevämpi”, Juutilainen kertoo.

Tokiossa asuvat Sasakit eivät ole olleet millä tahansa lomamatkalla, vaan tällä reissulla heidän on ollut tarkoitus kokea Suomen parhaimpia puolia suomalaisen ”onnellisuusoppaan” seurassa.

He ovat yksi kahdeksasta matkailijaryhmästä, jotka Visit Finland toi tänä kesänä tutustumaan Suomeen.

Visit Finlandin järjestämän Vuokraa suomalainen eli Rent a Finn -kampanjan tarkoituksena on markkinoida Suomea maailman onnellisempana maana ja näyttää, kuinka suomalaisessa luonnossa pääsee rauhoittumaan.

Helsingin Sanomat kertoi jo alkuvuodesta kampanjasta, kun Suomesta puolestaan värvättiin tavallisia suomalaisia ”onnellisuusoppaiksi” Sodankylästä Utöseen.

Juutilainen oli yksi tehtävään valituista noin 250 hakijan joukosta.


Vaikka ennalta oppailta ja vierailta ei vaadittu erityisiä yhdistäviä tekijöitä, Juutilaiselta ja Sasakeilta sellainen löytyy.

Heillä on yhteinen kieli. Juutilainen puhuu sujuvasti japania, sillä hän on syntynyt Tokiossa ja asunut kaksikymmentä vuotta Japanissa. Oppaaksi hän puolestaan innostui hakemaan muun muassa siitä syystä, että pystyy katsomaan Suomea myös ulkopuolisen silmin.

”Olen tavallaan ulkosuomalainen. Kummassakin kulttuurissa olen samanaikaisesti sekä sisällä että ulkopuolella, joten ajattelin, että mulla voisi olla annettavaa tähän juttuun.”

Sasakit näkivät ilmoituksen kampanjasta Visit Finlandin japaninkielisellä Facebook-sivulla ja innostuivat hakemaan mukaan, sillä he eivät ole käyneet aiemmin Suomessa. Yhteensä hakemuksia tuli 6000, joista 18 matkaajaa valittiin tutustumaan Suomeen.

Vierailu on ollut varsin lyhyt, vain kahden yön mittainen. Porkkalasta matka jatkui toiseksi yöksi Espooseen Nuuksioon.

Juutilaiselle oli selvää, että hän halusi viedä vieraat suomalaisen luonnon keskelle. Haasteena oli kuitenkin se, kuinka näin lyhyen vierailun aikana ehtisi tehdä mahdollisimman monenlaista, mutta myös vain yksinkertaisesti olla ja oleilla maisemia tuijotellen. Sasakeille rentoutuminen oli myös tärkeää siitä syystä, että heillä oli vielä kuuden tunnin aikaerosta väsymystä jäljellä.

Pelkkään maisemien ihailuun on riittänyt myös aikaa, vakuuttaa Misato Sasaki.

”Aamuauringon valo ja maisema olivat todella kauniit varsinkin, kun joutsenia ui meressä.”


Etukäteen heillä oli hyvin perinteiset käsitykset Suomesta, ja pitkälti mielikuvia vastaavaksi reissu on muodostunut.

Varsinkin Shun Sasaki halusi erityisesti tutustua lisää suomalaiseen saunakulttuuriin. Nuuksiossa he ovat saunoneet, mutta sen lisäksi suomalaista saunakiuasvalikoimaa piti päästä katsomaan rautakauppaan. Sasakin kiinnostus saunojen rakentamiseen johtuu siitä, että hänen isoäitinsä omistaa japanilaisen julkisen kylpylän senton Osakasta.

Samaan tapaan kuin Suomessa julkiset saunat ovat tehneet uutta tulemista myös sentojen osalta on eletty nousukautta Japanissa, Juutilainen ja Sasakit kertovat.

Reissun suurimmat yllätykset ovat puolestaan löytyneet ruuasta. Ennen matkaa Sasakeilla ei ollut lainkaan tietoa, millaista suomalainen ruoka olisi.

Nuuksiossa on nuotion äärellä maisteltu erilaisia makkaralaatuja, paistettu suklaabanaania ja vaahtokarkkeja – tietenkin.

”Ajattelimme ruuan olevan lähellä venäläistä, eli ruuassa olisi vahvoja makuja ja se olisi suolaista. Varsinkin makeat marjat ovat yllättäneet”, Shun Sasaki kertoo.

Mustikkakeittoa onkin mennyt reissulla useamman litran verran.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  2. 2

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää