Espoo    |   HS Espoo

Tukholman esikaupungeista haettiin mallia lähiöiden virkistämiseen 1960- ja 70-luvuilla, mutta nyt iso osa tuotoksista on purettu

Vesielementtien kunnostaminen ja ylläpitäminen on työlästä ja kallista.Valokuvassa lapset leikkivät rantapalloilla. Vesi näyttää vähän samealta, mutta se voi johtua myös 1970-luvun filmistä. Taustalla näkyy puita.

Iloinen kesänviettokuva ei ole Kumpulan maauimalasta tai Tapiolan kahluualtaalta. Kuva on Karakalliosta, jossa lasten kesäpäivien kohokohtiin kuului pulahdus torin laidalla sijainneessa altaassa.

”Se ei ole suurensuuri, mutta nuorimmista se tuntuu suorastaan uima-altaalta. Aurinkoisina päivinä torilla on kuuma ja vesi altaassa lämpenee nopeasti. Uikkarit voi vaihtaa puskassa tai pukea jo kotona valmiiksi mekon tai sortsien alle”, Leena Lukkari kirjoittaa vuonna 2018 ilmestyneessä Karakallion historiikissa.

Vesiaiheita, kuten suihkulähteitä ja vesialtaita, rakennettiin uusille asuinalueille 1960- ja 1970-luvuilla. Usein vesielementti rakennettiin ostoskeskuksen, alueen keskuksen, yhteyteen.

Ostarit olivat uusien asuinalueiden tärkeitä kohtaamispaikkoja, ja niiden ympäristöistä haluttiin tehdä eläviä ja viihtyisiä. Tässä vesi oli keskeisessä roolissa.

Vesialtaat ja suihkulähteet ovat olleet osa eurooppalaista kaupunkikulttuuria. Ajatus altaiden rakentamisesta lähiöihin on todennäköisesti perua 1900-luvun alun Yhdysvalloista, sanoo Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin professori Jyrki Sinkkilä.

1900-luvun alussa Yhdysvalloissa rakennettiin julkisia kaupunkipuistoja, niin sanottuja reformipuistoja. Puistoissa oli usein myös leikkiin tarkoitettuja vesialtaita. Yhdysvalloista ajatus kahluualtaista levisi todennäköisesti Saksan ja Ruotsin kautta lopulta myös Suomeen.

”Uskon, että Tukholman esikaupungeista löytyy sylttytehdas, josta myös Suomeen on haettu esikuvaa”, Sinkkilä sanoo.

Esimerkiksi Tukholman keskustan kupeessa sijaitsevassa Kungsholmenin kaupunginosassa on peräti neljä suosittua lasten kahluuallasta.


Myös Soukkaan rakennettiin 1970-luvun alussa vesialtaat ja suihkulähde. Toisin kuin Karakalliossa, Soukassa altaat on tarkoitettu nimenomaan koristeiksi.

Soukan torialue, jolla altaat ja suihkulähde sijaitsevat, on arvostetun puutarha-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelema, ja se on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan. Paitsi, että altaissa ja suihkulähteessä ei ole nyt ollut pariin kesään vettä.

Tämä johtuu siitä, että alunperin altaat ja suihkulähde oli kytketty viereisen taloyhtiön vesijohtoverkkoon. Kun taloyhtiössä tehtiin putkiremontti pari vuotta sitten, katkesi yhteys altaiden ja taloyhtiön vesijohtoverkon välillä.

Kaupunki aikoo palauttaa altaat ja suihkulähteen takaisin käyttöön, lupaa kunnossapitovalvoja Helena Tschokkinen Espoon kaupungilta.

”Altaista ei olla luopumassa. Kun metrokeskus valmistuu, torialue tullaan jossain vaiheessa varmasti uusimaan. Torialueella on kuitenkin pidetty hyvin Rosenbröijerin alkuperäisidea, joten luulen, että sen mukaisesti tullaan jatkamaan ja altaat säilyttämään”, Tschokkinen sanoo.


Tässä suhteessa Soukka on harvinainen poikkeus. Monista 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuista altaista ja suihkulähteistä on vuosien saatossa luovuttu.

Samalla kun ostarin merkitys lähiön keskuksena on vähentynyt, on vähentynyt myös kiinnostus ostarin lähiympäristöön. Esimerkiksi Helsingin Puotinharjuun ja Kontulaan rakennettiin 1960-luvulla komeat vesialtaat, jotka on sittemmin purettu.

Myös Karakalliossa huonoon kuntoon päässeistä altaista luovuttiin 1980-luvun lopulla. Tilalle karakalliolaiset saivat suihkulähteen. Suihkulähdekin tosin purettiin vuonna 2013 Karakallion torin kunnostuksen yhteydessä.


Soukan altaiden pelastukseksi on todennäköisesti koitunut se, että altaat ovat pysyneet hyvässä kunnossa. Alueella ei myöskään ole tehty isoja uudistuksia, joiden yhteydessä altaista olisi luovuttu.

”1970-luvun suunnittelu on ollut perusteellista. Tekniikka on ollut onnistunutta. Altaista on myös pidetty hyvää huolta. Ne on pinnoitettu vuosien saatossa moneen kertaan”, Tschokkinen kehuu Soukan altaita.

Vesi on hankala elementti. Talvella se tuppaa jäätymään, ja altaiden puhtaanapito on työlästä: joko vesi pitää vaihtaa säännöllisesti, sitä on kloorattava runsaasti tai veden pitää olla jatkuvassa kierrossa.

Esimerkiksi Tapiolaan vuonna 1985 valmistuneen vesiputoustalon julkisivua koristaneet vesiputoukset ehtivät olla käytössä vain muutaman vuoden. Myös talon edustalla ollut allas rehevöityi nopeasti. Vesiputoustalo purettiin viime vuonna.

Nykyään vesiaiheiden rakentaminen uusille alueille on harvinaista.

”Vesiaiheiden ylläpito vaikeaa. Ne vaativat rahaa. Julkiseen kaupunkitilaan vesielementti voisi hyvinkin tuoda sisältöä. Ikävää, että niiden rakentaminen on vähentynyt”, Aalto-yliopiston Sinkkilä sanoo.

Paikallisesti vesialtailla on iso merkitys. Se nähtiin tänä kesänä vesiaiheistaan tunnetussa Tapiolassa, jossa avattiin muutaman vuoden kiinni ollut lasten kahluuallas.

Ensimmäisenä viikonloppuna altaalla oli noin tuhat kävijää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää