Espoo    |   HS Espoo

Tukholman esikaupungeista haettiin mallia lähiöiden virkistämiseen 1960- ja 70-luvuilla, mutta nyt iso osa tuotoksista on purettu

Vesielementtien kunnostaminen ja ylläpitäminen on työlästä ja kallista.Valokuvassa lapset leikkivät rantapalloilla. Vesi näyttää vähän samealta, mutta se voi johtua myös 1970-luvun filmistä. Taustalla näkyy puita.

Iloinen kesänviettokuva ei ole Kumpulan maauimalasta tai Tapiolan kahluualtaalta. Kuva on Karakalliosta, jossa lasten kesäpäivien kohokohtiin kuului pulahdus torin laidalla sijainneessa altaassa.

”Se ei ole suurensuuri, mutta nuorimmista se tuntuu suorastaan uima-altaalta. Aurinkoisina päivinä torilla on kuuma ja vesi altaassa lämpenee nopeasti. Uikkarit voi vaihtaa puskassa tai pukea jo kotona valmiiksi mekon tai sortsien alle”, Leena Lukkari kirjoittaa vuonna 2018 ilmestyneessä Karakallion historiikissa.

Vesiaiheita, kuten suihkulähteitä ja vesialtaita, rakennettiin uusille asuinalueille 1960- ja 1970-luvuilla. Usein vesielementti rakennettiin ostoskeskuksen, alueen keskuksen, yhteyteen.

Ostarit olivat uusien asuinalueiden tärkeitä kohtaamispaikkoja, ja niiden ympäristöistä haluttiin tehdä eläviä ja viihtyisiä. Tässä vesi oli keskeisessä roolissa.

Vesialtaat ja suihkulähteet ovat olleet osa eurooppalaista kaupunkikulttuuria. Ajatus altaiden rakentamisesta lähiöihin on todennäköisesti perua 1900-luvun alun Yhdysvalloista, sanoo Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin professori Jyrki Sinkkilä.

1900-luvun alussa Yhdysvalloissa rakennettiin julkisia kaupunkipuistoja, niin sanottuja reformipuistoja. Puistoissa oli usein myös leikkiin tarkoitettuja vesialtaita. Yhdysvalloista ajatus kahluualtaista levisi todennäköisesti Saksan ja Ruotsin kautta lopulta myös Suomeen.

”Uskon, että Tukholman esikaupungeista löytyy sylttytehdas, josta myös Suomeen on haettu esikuvaa”, Sinkkilä sanoo.

Esimerkiksi Tukholman keskustan kupeessa sijaitsevassa Kungsholmenin kaupunginosassa on peräti neljä suosittua lasten kahluuallasta.


Myös Soukkaan rakennettiin 1970-luvun alussa vesialtaat ja suihkulähde. Toisin kuin Karakalliossa, Soukassa altaat on tarkoitettu nimenomaan koristeiksi.

Soukan torialue, jolla altaat ja suihkulähde sijaitsevat, on arvostetun puutarha-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelema, ja se on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan. Paitsi, että altaissa ja suihkulähteessä ei ole nyt ollut pariin kesään vettä.

Tämä johtuu siitä, että alunperin altaat ja suihkulähde oli kytketty viereisen taloyhtiön vesijohtoverkkoon. Kun taloyhtiössä tehtiin putkiremontti pari vuotta sitten, katkesi yhteys altaiden ja taloyhtiön vesijohtoverkon välillä.

Kaupunki aikoo palauttaa altaat ja suihkulähteen takaisin käyttöön, lupaa kunnossapitovalvoja Helena Tschokkinen Espoon kaupungilta.

”Altaista ei olla luopumassa. Kun metrokeskus valmistuu, torialue tullaan jossain vaiheessa varmasti uusimaan. Torialueella on kuitenkin pidetty hyvin Rosenbröijerin alkuperäisidea, joten luulen, että sen mukaisesti tullaan jatkamaan ja altaat säilyttämään”, Tschokkinen sanoo.


Tässä suhteessa Soukka on harvinainen poikkeus. Monista 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuista altaista ja suihkulähteistä on vuosien saatossa luovuttu.

Samalla kun ostarin merkitys lähiön keskuksena on vähentynyt, on vähentynyt myös kiinnostus ostarin lähiympäristöön. Esimerkiksi Helsingin Puotinharjuun ja Kontulaan rakennettiin 1960-luvulla komeat vesialtaat, jotka on sittemmin purettu.

Myös Karakalliossa huonoon kuntoon päässeistä altaista luovuttiin 1980-luvun lopulla. Tilalle karakalliolaiset saivat suihkulähteen. Suihkulähdekin tosin purettiin vuonna 2013 Karakallion torin kunnostuksen yhteydessä.


Soukan altaiden pelastukseksi on todennäköisesti koitunut se, että altaat ovat pysyneet hyvässä kunnossa. Alueella ei myöskään ole tehty isoja uudistuksia, joiden yhteydessä altaista olisi luovuttu.

”1970-luvun suunnittelu on ollut perusteellista. Tekniikka on ollut onnistunutta. Altaista on myös pidetty hyvää huolta. Ne on pinnoitettu vuosien saatossa moneen kertaan”, Tschokkinen kehuu Soukan altaita.

Vesi on hankala elementti. Talvella se tuppaa jäätymään, ja altaiden puhtaanapito on työlästä: joko vesi pitää vaihtaa säännöllisesti, sitä on kloorattava runsaasti tai veden pitää olla jatkuvassa kierrossa.

Esimerkiksi Tapiolaan vuonna 1985 valmistuneen vesiputoustalon julkisivua koristaneet vesiputoukset ehtivät olla käytössä vain muutaman vuoden. Myös talon edustalla ollut allas rehevöityi nopeasti. Vesiputoustalo purettiin viime vuonna.

Nykyään vesiaiheiden rakentaminen uusille alueille on harvinaista.

”Vesiaiheiden ylläpito vaikeaa. Ne vaativat rahaa. Julkiseen kaupunkitilaan vesielementti voisi hyvinkin tuoda sisältöä. Ikävää, että niiden rakentaminen on vähentynyt”, Aalto-yliopiston Sinkkilä sanoo.

Paikallisesti vesialtailla on iso merkitys. Se nähtiin tänä kesänä vesiaiheistaan tunnetussa Tapiolassa, jossa avattiin muutaman vuoden kiinni ollut lasten kahluuallas.

Ensimmäisenä viikonloppuna altaalla oli noin tuhat kävijää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Kämpin ostanut norjalaismiljardööri rakennuttaa nyt Suomen suurimman hotellin Helsinki-Vantaalle: ”Olemme todella rakastuneet Suomeen ja Helsinkiin”

  4. 4

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  5. 5

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  6. 6

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  7. 7

   Boris Johnson tapaa pian Jean-Claude Junckerin ja yrittää viime hetken läpi­murtoa pelastaakseen EU-eron ja oman poliittisen uransa

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  9. 9

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  10. 10

   Vuonna 1990 Vantaalle avattiin sairaala, jonka nimi tarkoittaa kuollutta: Miksi sairaalaan nimeksi annettiin Peijas?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  8. 8

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää