Espoo    |   HS Espoo

Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

Puolustusvoimain komentajan erityisavustajana työskentelevä Mikael Salo teki töidensä ohessa kaksi väitöskirjaa. Hän kutsuu sitä harrastukseksi.Vanhemmat olisivat kenties toivoneet Mikael Salosta, 48, maanviljelijää. 80-luvun lopulla perheen tila Kanta-Hämeen Jokioisissa tarvitsi uuden omistajan vanhempien jäädessä eläkkeelle, ja joku Salon perheen veljeksistä olisi ollut luonnollinen jatkaja.

Salo mielessä siinsivät kuitenkin muut haaveet.

”Omistajanvaihdos tuli ajankohtaiseksi, kun olin itse 15–16-vuotias. Elämänvalinnat olivat siinä kohtaa vielä vähän liian aikaisia”, Salo sanoo.

Tilan osti itselleen toinen isoveljistä, ja Salo itse kävi lukion loppuun.

Myöhemminkään hänestä ei tullut maanviljelijää. Aika montaa muuta kuitenkin tuli: everstiluutnantti, kasvatustieteen lisensiaatti, filosofian tohtori ja valtiotieteiden tohtori.

Ennen kaikkea nykyisin Espoossa asuva Salo on sotilas. Kaikki muut meriitit ovat työn ohella kulkenutta harrastusta, hän sanoo.

Alkuvuodesta 1993 Salolla oli kaksi rautaa tulessa. Edellisenä vuonna käydyn asepalveluksen jälkeen hän oli jäänyt Puolustusvoimille töihin, saanut vastuuta ja huomannut, että työ oli omaan mieleen.

Kevään aikana hän päätti hakea mukaan kadettikurssille, mutta myös lukemaan valtiotieteitä Helsingin yliopistoon. Hän oli pitkään halunnut opiskella kansainvälistä politiikkaa, vähän rauhantutkimustakin.

Sota ja rauha ”olivat jo takaraivossa”.

”Mitä siitä sitten ammattina olisi seurannut, se ei ollut vielä siinä kohtaa niin kirkkaana.”

Kun tulokset tulivat, Salo sai kuulla saaneensa paikat molemmista.

”Erityisesti vanhemmille yllätykseksi valitsin Kadettikoulun. Olin niin paljon puhunut, että olen valtsikkaan menossa.”

Kuukaudet Puolustusvoimien leivissä olivat kuitenkin olleet käänteentekeviä ja saaneet Salon kiinnostumaan sotilaan urasta. Valtiotieteitäkään ei kuitenkaan voinut unohtaa, olihan hän jo aikaisemmin päättänyt, että opiskelisi joskus sitäkin.

Ja jos jotain oli päätetty, se oli tehtävä.

Salon oma varusmiespalvelus oli mennyt tiiviissä tunnelmissa.

Samaan huoneeseen laitettiin tuolloin asumaan 13 panssarimiestä, ja huoneessa nukuttiin vieri vieressä. Hauskaakin oli, sillä tupakavereista muodostui yhtenäinen porukka.

”Kerrossängyissäkin kun oltiin, se hitsasi niin hyvin sen joukon yhteen.”

Palveluksen jälkeen käydyn kadettikurssin jälkeen Salo jäi panssarivaunupataljoonaan kouluttajaksi. Työssään hän huomasi, etteivät kaikki viihdy armeijassa yhtä hyvin kuin hän ja omat tupakaverit olivat viihtyneet.


”Kouluttajana huomasin, että eiväthän kaikki sopeudukaan tähän. Mietin, miten tätä voisi tehdä vielä helpommaksi ihmiselle. Sopeutuminen varusmiespalvelukseen on kuitenkin tehtävissä oleva asia”, hän sanoo.

Työnsä ohella Salo oli aloittanut valtiotieteen opinnot, joista nuorempana haaveili. Välillä hän opiskeli viikon kuukaudesta Helsingissä valtiotieteellisessä, myöhemmin ilta- ja viikonloppukursseja myös Tampereella kasvatustieteellisessä.

Välillä työn ja opintojen yhdistäminen oli haastavaa, mutta aiheet vetivät mukanaan. Niin vahvasti, että vuonna 2001 hän alkoi kerätä materiaalia väitöskirjaa varten. Hän halusi selvittää, miksi kaikki eivät sopeudu palveluksessa.

Seuraavien puolentoista vuoden aikana hän teki kyselyitä noin 2000 varusmiehelle.

”Keräsin kaikki mahdolliset taustatiedot, rikosrekisterit ja lääkärikäynnit, kaiken mahdollisen, mitä ihmisestä voi olla tietoja. Siitä tuli aika poikkeuksellinen aineisto siihen maailman aikaan, ja edelleenkin.”

”Pystyin seuraamaan yksilön tarkkuudella asenteita ja esimerkiksi, mikä ennustaa ennakkotietojen perusteella keskeyttämistä.”

Samoihin aikoihin, kun Salo oli kerännyt materiaalit väitöskirjaa varten, aukesi Maanpuolustuskorkeakoululle tutkijaupseerin paikka. Salo päätti hakea.

Pian hän pakkasi perheensä kanssa laukut ja muutti Yhdysvaltoihin Washington DC:n kupeeseen Alexandriaan, johon hän pääsi Puolustusvoimien yhteistyön kautta ohjaukseen paikalliseen tutkimusinstituuttiin.

Tavoitteena oli työstää sekä Tampereen yliopistolle väitöskirjaa varusmiespalveluun sopeutumisesta sekä toista, Helsingin yliopiston väitöskirjaa ryhmäkiinteydestä.

”Pääsin tekemään käytännössä väitöskirjaa kokopäiväisenä. Muuten eivät olisi olleet mahdollista tämmöiset urakat, mitä tuli tehtyä”, Salo sanoo.

Yhdysvalloissa paikallinen ryhmäkiinteyden kehittämisen asiantuntija oli juuri jäämässä eläkkeelle ja ennätti hyvin ohjata Salon väitöskirjatyötä. Aamuisin katsottiin yhdessä, mitä päivän agendalla oli ja iltapäivisin, mitä Salo oli saanut aikaan.

”Se oli todella poikkeuksellista, sellaista ohjausta ei saa koskaan ikinä missään”, Salo sanoo.

Välillä matkassa oli mutkia. Esimerkiksi silloin, kun Salon Tampereen yliopiston sähköposti lakkasi toimimasta.

Salo otti yhteyttä Suomeen ja sai kuulla, ettei hänen aiempi, ammattiin suuntautuva lisensiaatin tutkintonsa oikeuttanutkaan väitöskirjan tekemiseen, ja siksi sähköpostikin oli lakannut toimimasta.

”Tein jo väitöskirjaa Yhdysvalloissa, ja samaan aikaan pitikin hakea uudestaan jatko-opinto-oikeutta.”

”Hetken se yllätti, mutta ihan huumorilla sen otti”, Salo sanoo nyt nauraen.

Ennen ja jälkeen Yhdysvalloissa vietettyä vuotta Salon opinnot edistyivät vapaa-ajalla.

”Se on kaikki siitä vapaa-ajasta, yöunesta tai lomasta pois.”

Silti hän kuitenkin halusi jatkaa. Aiheet kiinnostivat, ja tälläkin kertaa hän oli päättänyt, että hommat hoidetaan.

”Silloinen tyttöystäväni, nykyinen vaimoni, on hirvittävän paljon antanut meidän yhteistä vapaa-aikaamme siihen, että olen saanut näitä tehtyä.”


Jos usko meinasi loppua, matkalla kannusti lehdestä leikattu juttu, jossa haastateltu henkilö kertoi tehneensä kaksi väitöskirjaa.

”Se loi uskoa siihen, että tuokin on mahdollista.”

Kaikessa uurastuksessa Salo on noudattanut sotilasmaista jämptiyttä. Tai tavoitteiden asettamista lähelle, niin kuin hän itse sanoo. Muuten opinnoista ei olisi tullut mitään.

Viikonloppuisin hän kävi kirjoittamassa Helsingin yliopiston kirjaston toisessa kerroksessa, ikkunapöydän ääressä, aina samalla paikalla. Pöydällä oli vain kannettava tietokone, ei mitään muita virikkeitä. Päivätavoitteena oli neljästä viiteen sivua tekstiä: aamulla tehokkaampaa kirjoittamista, iltapäivän viimeisinä tunteina mekaanista työtä, kuten viitteiden kirjaamista.

Kertaakaan Salo ei lähtenyt kirjastosta ennen suunniteltua kahdeksan tunnin rupeamaa.

”Olen luonteeltani aika laiska. Jos vähänkään annan ittelleni periksi, sitten sen antaa useamman kerran. Ei kannata lähteä siihen leikkiin.”

Kirjoittaminen oli hankalaa ihan joka päivä, Salo sanoo. Pienin askelin väitökset kuitenkin lopulta valmistuivat.

”Sekä työ että nämä opinnot, ne eivät ole spurtteja vaan maratoneja”, Salo kuvaa.

Myös takaraja oli tarkka: ennen kuin Salo täyttää 40 vuotta vuonna 2011, on opinnot oltava valmiit. Sitten saisi riittää.

”Toinen väitökseni oli 5. elokuuta 2011. Olen syntynyt 8. elokuuta. Kolme päivää siinä jäi.”

Nyt, kun kaikki tutkinnot ovat takana päin, Salo sanoo olevansa tyytyväinen. Enempää opintoja hän ei kaipaa.

”Olen tyytyväinen siitä, että olen saanut tehtyä kaikki, mitä olen itseni kanssa sopinut.”


Tyytyväinen on myös perhe, etenkin vaimo.

”Hyvin sovinnollisesti hyväksyimme kumpikin tämän tavoitteen, että ei todellakaan tehdä enää opintoja”, Salo naurahtaa.

Nyt illat töiden jälkeen menevät usein Muuttuvan labyrintin ja pihajalkapallon pyörteissä. Salolla on parikymppinen poika ja kaksi nuorempaa tytärtä, jotka pitävät arjen kiireisenä.

Toisinaan 6- ja 7-vuotiaat tyttäret lähtevät mukaan lenkille pyörän ja potkulaudan kanssa. Viimeksi yhdessä lenkkeiltiin neljä kilometriä.

”Se on juuri sopiva meille. Kaikki jaksavat, jopa itsekin.”

Vaikka opinnot ovatkin ohi, ei Salo täysin ole päässyt eroon halustaan kehittää itseään. Nytkin yöpöydällä on kesken englanninkielinen, geopolitiikkaa käsittelevä kirja.

Teoksen sanastoa Salo tarvitsee nykyisessä työssään Puolustusvoimain komentajan erityisavustajana. Siinä hän on tekemisissä hyvin monenlaisten, kansainvälistenkin asioiden kanssa. Juuri sellaisten, mitä hän nuorena valtiotieteellisen opinnoiltakin kaipasi.

”Se on jotenkin kummallista, miten tämä elämä voi viedä mennessään ja silti kuitenkin päätyä sellaiseen asiaan, mitä on joskus toivonutkin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Sydänlihastulehduksen voi saada vuodelevossakin, lääkärin mukaan valtaosa tulehduksista on oireettomia

  7. 7

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  8. 8

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  9. 9

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoposkihanhien ystävien mielestä hanhikeskustelu on järkyttävää ja rohkaisee kaupunkilaisia tekemään linnuille pahaa – hanhistahan pitäisi tehdä Helsingin brändi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää