Espoo    |   HS Espoo

Tankotanssi nousi myös lasten harrastukseksi Espoossa: ”Kilpailijoiden määrä on kasvanut”

Monissa tankotanssikouluissa on lasten ryhmiä. Daniela Sjöblom, 13, ja Helena Craig, 12, valmistautuvat maailmanmestaruuskisoihin.Ohuet tangot varataan ensimmäisenä. Kun Elite Fitness Sport -koulun ovi aukeaa vähän ennen nuorten Air Moves -kilparyhmän treenejä, sujahtavat Polina Leshchuk, 8, ja Taimi Lehtinen, 9, ensimmäisinä sisälle. Leshchuk jättää pyöräilykypärän ja Lehtinen pyyhkeen tangon juurelle merkiksi varauksesta.

”Ohuet tangot ovat haluttuja. Niistä tulee välillä jopa vähän riitaa. Kilpailuissa on ohuet tangot, ja ne sopivat myös hyvin pienelle kädelle”, selittää ryhmän valmentaja Evelina Dambrauskate.

Kun vaatteet on vaihdettu, kiipeää Leshchuk ketterästi tankoa pitkin katonrajaan. Lehtinen alkaa kieppua viereisessä tangossa. Molemmat ovat nuoresta iästään huolimatta kokeneita lajin harrastajia. Leshchuk on osallistunut kilpasarjoihin Venäjällä, ja Lehtinen voitti keväällä 6–9-vuotiaiden tankotanssin Suomen mestaruuden.


Tankotanssi rantautui Suomeen reilu kymmenen vuotta sitten. Alkuun se oli ensisijaisesti aikuisten laji, mutta viime vuosina myös junioritoiminta on lisääntynyt. Monissa tankotanssikouluissa on harrasteryhmiä jo 6-vuotiaille.

Myös nyt 9-vuotias Taimi Lehtinen aloitti harrastuksen 6-vuotiaana. Elite Fitness Sportin kilparyhmään hän on kuulunut parin vuoden ajan.

Elite Fitnesss Sportin kilparyhmässä lapset ja nuoret treenaavat tosissaan, mutta kevyempiäkin vaihtoehtoja lapsille löytyy. Pole4Fit on järjestänyt lasten tankotemppukursseja parin vuoden ajan Espoon Olarissa.

”Lasten tunneilla on paljon leikkimistä ja niillä käytetään muitakin välineitä kuin tankoa. Siellä tehdään muun muassa lattia-akrobatiaa ja käytetään rengastrapetsia”, kertoo Assi Lackschéwitz Pole4Fit-koulusta.


”Miten mä tuun pois?” Daniela Sjöblom, 13, kysyy valmentaja Dambrauskatelta. Hän on tangolla silta-asentoon taipuneen parinsa, Helena Craigin, 12, päällä.

Dambrauskaten avustamana Sjöblom laskeutuu alas. Sjöblom ja Craig harjoittelevat tankotanssin maailmanmestaruuskisoihin. He kilpailevat 10–14-vuotiaiden kaksin suoritettavassa duo-sarjassa

Suomessa tankotanssissa kilpailevien junioreiden taso on korkea, sanoo junioritoimintaan perehtynyt tankotanssija ja valmentaja Henriikka Roo.

”Suomessa tankotanssikulttuuri on aika pitkällä. Meillä, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, suuri yleisö on alkanut ymmärtää, että tämä on ihan eri asia kuin strippaus. Että kyseessä on myös lasten laji”, Roo sanoo.


Juniorit ovat päässeet kilpailemaan tankotanssin Suomen mestaruuskilpailuissa vuodesta 2017. Nuorin kilpasarja on 6–9-vuotiaille. Siinä osallistujamäärät ovat vielä aika pieniä.

”Nuorimpia kilpailijoita on vielä niin vähän, että käytännössä kaikki pääsevät finaaliin”, Roo sanoo.

10–14-vuotiaiden joukossa alan huipulle on jo enemmän tunkua, ja tässä ikäsarjassa kilpailijoiden määrä on kasvanut viime vuosina nopeasti.

”Kyse on kuitenkin pienestä ja uudesta lajista. Vaikka se on kasvanut todella nopeasti, ei tankotanssiharrastusta voi vielä junioreiden keskuudessa yleiseksi sanoa”, Roo muistuttaa.


”Kirjoitatko siihen juttuun tankourheilu vai tankotanssi?” maailmanmestaruuskisoihin valmistautuva Sjöblom tiedustelee treenien lomassa.

Ero on Elite Sport Fittnesin Air Moves -kilparyhmän nuorille tärkeä. Heidän lajinsa on englanniksi pole sport, tankourheilu. Kisoissa on tarkkaan määritelty, mitä liikkeitä pitää tehdä ja kuinka kauan niissä pysytään.

”On monta tapaa harrastaa tankotanssia. Pole sport -kilpailuissa on omat sääntönsä. Se on urheilulaji, jossa tehdään mitattavaa suoritusta. Mutta sitten on kaikenlainen muu tankotanssi, joka voi olla vapaampaa tanssillista liikuntaa eri tyyleillä tai vaikka lihaskuntojumppaa pystytangon avulla. Joillekin harrastajille tankoilu on taas enemmän taiteellista itsensä ilmaisua”, Henriikka Roo selittää.


Pole sport -kisoissa yksityiskohdilla on merkitystä: nilkkojen pitää olla ojennettuna ja hymyn näkyä, vaikka asento olisi haastava.

”Polvet, polvet! Nilkat, nilkat!” Dambrauskate ohjeistaa kilparyhmäläisiä.

Voimistelussa on keskusteltu siitä, miten vaativan ja ulkonäköä painottavan lajin harrastaminen vaikuttaa lasten ja nuorten kehonkuvaan.

”Tankotanssissa hienoa on se, että siinä voi pärjätä erilaisilla kehonrakenteilla. Jos katsoo esimerkiksi aikuisten maailmanmestareita, kilpailu on voitettu monenlaisilla kehonrakenteilla. Tämä on monipuolinen laji, jossa monentyyppisillä esityksillä voi voittaa”, Henriikka Roo sanoo.

Osa liikkeistä tehdään korkealla, lähes katonrajassa. Hallitseva Suomen-mestari Taimi Lehtinen myöntää, että välillä jännittää.

”Jos liike on sellainen, jota olen harjoitellut, se ei tunnu pelottavalta. Jos on joku uusi liike, ja varsinkin, jos se on pää alaspäin, se jännittää. Kisoissa yleensä mietin, että nyt en liu’u. Koetan vain puristaa niin tiukasti, etten putoa”, hän selittää ja kipuaa tankoon.

Eikä liu’u alas.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää